bugün

Güneye doğru 5° derece eğik yapısıyla büyük oranda turist çeken italyadaki piza kulesinin aradan geçen onlarca yılda neden yıkılmadığının çözülmesi olayıdır.

--spoiler--

Pisa Kulesi, 1280 yılından bu yana en az dört güçlü depremden kurtuldu.

Her yıl milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayan kule dünyanın en popüler mekanlarından biri.

Peki yüzyıllardır "eğik bina" denildiğinde akla ilk gelen yapı nasıl oldu da bu şekilde ayakta kalabildi?

Çoğu kişi bu eğik mimarinin cevabını ararken yanıt bilim dünyasından geldi.

Bilim insanları uzun bir süre yapının nasıl yüzyıllar boyunca bu şekilde ayakta kalabildiği sorusunu cevapladı.

Bilim insanları kulenin yıkılmama sebebinin toprak (o bölgeye has yumuşak toprak zemin) olduğu kanaatine vardılar.

Başka bir deyişle kulenin eğilmesine neden olan ve Pisa Kulesi’ni çöküşün eşiğine getiren toprak, şimdi aynı sistemi korumak için kulenin çevresini sarıyor.

https://www.cnnturk.com/d...a-kulesinin-sirri-cozuldu

--spoiler--
(bkz: italyan viagrası)
Kulenin eğim açısı yıkılması için yeterli seviyede olmadığı için. Yani ağırlık merkezi hala kulenin içerisinde. Şöyle anlatayım. Tavanın tam ortasından aşağıya bir sarkaç bıraktığınızda o sarkacın kule sınırları içerisine kaldığını Görürsünüz. Bu da ağırlık merkezinin henüz yıkılmasına yetecek kadar bozulmadığı anlamına gelir. Tabi zemindeki yumuşak tabakanın eğik olan kısma sağladığı destek de yıkılmaya engelliyor.
müteahhit karadenizliymiş. Evet.
Eğik her şey yıkılacak olsaydı penislerimiz her gün yeri ölerdi.
genel anlamda , basit bir fizik kuralı ile de açıklanabilecek durum. bir cismin ağırlık merkezinden aşağı inilen vektör , o cismin taban alanının içinden geçiyorsa cisim dengede kalır; yıkılmaz. yani bu demek oluyor ki pisa kulesinin eğrilik derecesi , kulenin ağırlık merkezi vektörünü tabandan ayıracak kadar büyük değilmiş(5 derece kadar.).

bilim insanları elbette bu lise bilgisini araştırmadılar. araştırma konuları daha çok kulenin inşa edildiği zeminin düzlüğü , pürüzsüzlüğü ve kuleye uyguladığı tepki kuvveti olmuştur. zira bu da büyük bir faktör denge için.