bugün

isviçre de bu bilim için çok büyük tesisler kurulmuş olup bu tesiste dünyanın dört bir yanından gelen bilimadamları çalışmaktadır. ayrıca bu bilim dalı "karadelik" oluşturma riski taşımaktadır ki böle bişey olursa dünyanın tamamı dahil çok büyük kütleler bu delik içerisinde kütle formundan enerji formuna geçebilir. bu da son demektir.
En temel parçacıkları Leptonlar ve Kuarklar olarak kabul gören Fizik Dalıdır. Gerçekten Fizik bilim dalına tapan bir öğretmeniniz varsa ödevlerinizde sizden Alber olmanızın istenebileceği fizik dalı.

Örnek Bilgiler ;
--spoiler--
Leptonlar Leptonlarin en çok bilineni elektrondur. Elektron şimdilik başka parçacıklardan yapılmamış olarak kabul edilmektedir. Leptonların spini (dönüş; parçacığın iç açısal momentumu) ½ ve elektrik yükleri (protonun elektrik yükünün katları olarak) -1 veya 0 dır. Yunanca lepton hafif parçacık anlamına gelmektedir. Şimdilik (2007'de) bilinen 6 lepton vardır:

e electron (Elektrik yükü=-1)
elektron-nötrino (Elektrik yükü=0)
tau (Elektrik yükü=-1)
tau-nötino (Elektrik yükü=0)
muon (Elektrik yükü=-1)
muon-nötrino (Elektrik yükü=0)

Kuarklar Temel parçacıklar içinde adını Murray Gell-Mann ve Georg Zweig tarafından alan parçacıklar kuarklardır. Kuarklarda spin ½ ve elektrik yükleri 2/3 veya -1/3 olan parçacıklardır. Şimdilik (2007'de) bilinen 6 kuark vardır:

u up (üst, elektrik yükü=2/3)
d down (alt, elektrik yükü=-1/3)
c charm (çekici, elektrik yük=2/3)
s strange (tuhaf, elektrik yükü=-1/3)
t top (tavan, elektrik yükü=2/3)
b bottom (taban, elektrik yükü=-1/3)

--spoiler--
atom altı parçacıklarını inceleyen fizik alanıdır. okutulan bir alandır.
fizik ve fizik mühendisliği lisans seviyesinde az da olsa değinilen bir alandır. asıl eğitimi master ve doktora seviyelerindedir. fiziğin en zevkli ve gerçek hayata yakın dallarından biridir. sağlık sektörü ve tüm endüstriyel alanlar parçacık fiziğinin buluşlarından direkt olarak faydalanır.

edit: (bkz: türkiye parçacık hızlandırma enstitüsü)