bugün

finansal bazda çok basit bir denklemle çürütülebilecek bir olduğu gerçeği tezidir.
şöyleki:

r = i - pi'den paranın getirisi olan reel faizin; nominal faizden, hesaplanan enflasyon oranın düşmesiyle elde edilebilecek ve bireyin isteğine göre basit yahut bileşik faiz getirileri ile değişimli de olsa maddesel ederi yüksek bir değeri vardır.

edit: pi'yi sakın 3.14 almayınız.
bazı durumlarda evet değersizdir. para insanı mutlu eder. ama beklentilerinin çoğunu karşılayamaz. çoğu şeyi para sayesinde tam olarak yerine koyamayız hayatımızda. para güzel bir ilişki sunar insana, güzel bir ev, güzel bir araba. dost ayagına yatan sömürücü insanlarda sunar. ama hiçbir zaman gerçeği yaşatmaz para. hep hayatın toz pembe yerlerini yaşatır.
yıllardır süre gelen bir sorunsaldır .

(bkz: para amaçmıdır yoksa bir araçmıdır)
adamın biri der ki ; bir dünya olsa denizleri şaraptan, havası dumandan. o zaman insanlar paraya değil tanrıya tapardı.
gerçek zenginlik kalptedir. hani para elinin kiri derler ya, çok doğru söylemişler.
parası olmayan adam toplumda boş adamdır.
para dünyanın en önemli değeri olmamalı.

(bunu söyleyen ingiliz düşünür bir parkta ölü bulunduğunda cebinde yarısı ısırılmış 2 leblebi vardı)
para?
ne kadar gereksiz, değersiz görsemde şu anda bu yazıları sözlüğe girmem için gerekli olan şeydir yani bu yazıları şu anda internete bağlanıp giriyorsam internetede para ödüyorsam para şu an için değerli. belki bu yüzden bir değer kazanabilir fakat genede onun bu değeri gözümdeki değersizliğini değiştirmez...
bu durum benim kafamı uzun zamandır meşgul ediyor. düşünebiliyormusunuz içine bazı maddeler katılmış bir kağıt geliyor insanların hayatlarında ki en önemli yere sahip oluyor en önemli şeyleri etkiliyor. bu nasıl bir saçmalığın eseridir bilmiyorum fakat paraya verilen değerin gerçekte parayı verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. belki para yerine altın gümüş veya başka değerli madenler daha kullanışlı olabilir fakat bu da iyice imkansızlaştı.
söylediklerim bir zırvalama olarak görülebilir fakat aslında böyledir, normalde 1 altının karşılığı olmayacak bir tomar kağıt ve içine katılmış bazı maddeler bize 100 altın kazandıran bir hal almış durumdua...

''parrada parrada parra, varlığı bir dert yokluğu yara''
aynen böyleymiş.