bugün

sanatcı, para ile ilham alamayacagı için, ürettigi şeyden para kazanan kişiye sanatcı dendigi için, para için sanat üretilemeyecegi için, o kişiyede ancak sanat tüccarı denilebilir. sanatcı, içinde sosyal sorumluluk barındırıyorsa, toplumun degerlerini seslendiriyorsa, medyatikligini, topludaki problemeler için kullanabiliyorsa, sanatcı, kendisine ekstra çıkartmak için kullanıyorsa, onada en hafif tabirle, tüccar sanatcı diyorum.

fazıl say, buna en iyi örnektir, toplumunu ab ye şikayet eden kişidir, orhan poamukta öyledir, halkından kopuk, halkını şikayet eden kişilerdir bunlar, aldıkları ödüllerde, sadece kendilerini sevindirmiştir.

elif şafak, bu anlamda,ayrlan bir kişidir. mevlana yılı dolayısı ile tv de konusmasını dinledim, muhteşemdi, halkını şikayet etmemiş, halkın degerlerini uluslararası medyada ghündeme tasımaya gayret göstermiş bir aydındır. ona yönelik tepkiler, ittihatcı kanattandır ki oda halkın sesi asla olamaz..

(bkz: ulkeyi sikayet eden aydinin islerinin acilmasi) ...
(bkz: bedeli karsiligi kitap tanitmak)
sanat, sanatcının ruh halinin, herhangi bir alanda dışavurumudur. para ile sanat yapılamaz. üretilen sanat ürününden para kazanabilir ancak. ressam resmi yapar, o isterse öldükten sonra para etsin, önemli degildir, sanatcı içinde bulundugu ruhu yansıtsın yeter.
cradle of filth bunu resmen açıklamıştır.
sanatının merkezine parayı oturtan birey o saatten sonra sanatçı değil zannatkar olmuş demektir, ancak sanat yapma ruhuyla vücut bulan eserlerden de maddi kazanç sağlanması etik değil demek doğru bir düşünüş değil. 40-50 Ytl'ye fotoğrafa bakarak karakalem çalışan amcanın eserini yine aynı amcanın kendi yaptığı ve evine astığı manzara resmiyle karıştırmamak lazım
sanat sadece bir dışa vurumdur, sebeb veya sonuç güdülmeden yapılır.
Sanat para için yapılmaz ama bunun değişiği bir durum daha caziptir. Mesela sahte para basanlar "sanat için para yapanlar" dır.
(bkz: para icin soyunmak)
ben.. grafik tasarımcısıyım, sanatçıyım bir anlamda ama maalesef kendi egom için değil para için yapıyorum..kişilerin kendi egolarını tatmin ediyorum .. çünkü herkes grafik tasarımcısı..lavuk kolajı bilmez " bu ne lan ordan bulup burdan bulup kesip kesip yapıştırmışsın, ben bile daha doğru keserdim", denyoluğu; 3/1 kuralını bilmez( kadrajda resmi dikine ve enine 3 e bölüp odağı merkezde kesişen noktalara yerleştirmek) " oğlum bunu ortaya alsana, mal gözüksün" yavşaklığı; kontras renklerle çalışıp kaynaştırma yapmak yakalamak " bu ne oğlum yaa .. kırmızıya boğmuşsun, üründe kırmızı mal belli olmuyor" pespayeliği; perspektifi baz alıp reel görseli vermek ( ve bunu anlatmışsındır), " biz osmanlıyıh oğlum biz frek değiliz, biz hatla, minyatürle yetiştik.. padişah hep büyüktür attan bile, üründe öyle olmalı" (benim adım kırmızıyı okumuş göt) meymenetsizliğinden dolayı, sanatı para için yapıyorum .. var mı diyecek lafı olan..
SANATIN TEK BAŞINA KARIN DOYURMADIĞI GERÇEĞiDiR.
tekrar gündeme gelmiş kişilerdir.