bugün

su moleküllerinin yoğun tarafa geçebilmesi , buna karşılık katı moleküllerin su tarafa geçemeyişi bir süre sonra zar üzerinde bir basınç yaratır. zardan geçemeyen moleküllerin zar üzerinde yarattığı bu basınca osmotik basınç denir ve bu basınç nedeniyle zar suyun bulunduğu yöne doğru genişler.
(bkz: osmoz) (bkz: difüzyon)
osuruğun dona yaptığı basıncın ölçü birimi.
össye hazırlanırken su içme isteği olarak akıllarda yer eden durumdur kendisi. hatta o su içme isteğini giderdiğinizde turgor olayına giriş yaparsınız.
sitoplazmadaki çözünmüş maddelerin hücre zarına yaptığı basınçtır. ne kadar çok olursa hücre o kadar çok su alır. turgor basıncıyla ters orantılıdır.
Belirli bir yoğunluğu olan her çözeltinin saf suyla ilişkiye girmesi halinde, ilişkiye geçtiği saf suyu emebilmesi için aktif olan bir değeri vardır. Bu değere o çözeltinin osmotik değeri denir. Osmoz olayları sırasında bizzat iş gören osmotik değere osmotik basınç denir. Osmotik basınç, belirli bir hacim çözücü içinde çözünmüş madde moleküllerinin sayısıyla yani konsantrasyonuyla doğru orantılıdır.
turgor basıncın tersi. kısacası hücrenin içine bol miktarda saf su girmesiyle hücrenin şişmesi.
pi işareti ile gösterilir. çözücü içerisindeki çözünen maddenin molaritesinin raydberg sabiti ve sıcaklığın kelvin cinsinden değeri ile çarpımına eşittir. r. sabiti 0.0821 alınmalıdır.
Hücrenin kendinden az su bulunan ortamda bunalıma girmesidir. Nereye geldim ben amk su getirin amk serzenişleridir.
hücredeki su miktarı arttıkça azalan basınç.
Hücrenin su alma ihtiyacıyla doğru orantılı olarak ilerleyen basınç. Tersi ise (bkz: turgor basıncı)