bugün

türkiye cumhuriyetinde olmadığı kadar güçlüdür, 1'inci meşrutiyetle birlikte onlarca sosyalist meclisi mebusan'a vekil olarak girmiştir.
ermeni siyasi partilerinde hayat bulmuştur ilk olarak. daşnak partisi ve hınçak partisi bunlara örnek olarak verilebilir. hatta bu partiler iktidar ortağı bile olmuştur.
(bkz: osmanlı sosyalist fırkası) ve (bkz: ameleperver cemiyeti) incelendiğinde ortaya çıkmaktadır, türkiye cumhuriyetinde ise bunların karşısına sadece 1962 seçimlerinde meclise girebilen (bkz: türkiye işçi partisi)'ni koyabiliriz.
bölücü örgüt despotizminin sağladığı oy avantajı ile meclise giren (bkz: sırrı süreyya önder) (bkz: levent tüzel) (bkz: ertuğrul kürkçü) bu vekilleri sosyalist siyasetçi olarak görmek ancak ergenliğin son noktasıdır, kendi siyasetini yapamıyorsan özgür siyaset yapamıyorsan sen m.vekili değil bölücü örgütün vekilisindir.
bir solcunun bir bilmediği bir siyaset bilimi gerçeğidir.
Amele birliğinin kuruluşu ile sendikalaşan görüştür. (Yıl 1912 yada 13 tam olarak hatırlayamadım.)
türkiye'de sol, kemalizmin etkisi altında olduğundan osmanlıya düşmandır. bundan dolayı-türkiye'de sol osmanlı döneminde başlamasına rağmen- solcular bu dönemki sol hareketleri pek bilmezler.
(bkz: osmanlı sosyalist fırkası)
anti emperyalist sosyalist !(yerse) ataturk tarafindan koku kazinmisdir.
kimi gazetelerde karl marx'ın yazıları görülür ottoman'da.
daha çok azınlık grupları temelinde ortaya çıkmıştır ya da sistemle kavgalı kesimlerde.