bugün

her sporcunun hayali olmakla birlikte bu sene gerçekten harika bir açılış töreni yapılan organizasyondur.
tersten yazınca ''tayip mi lo'' olan sözcük.
tersten okunduğunda tayyip mi lo? diye çıkaraktan, 7 eylul 2013 de muhattabina dilbilgisi dersi veren kelimedir.
görsel
Olimpiyat ateşi Berlin'e geliyor, 1936

görsel
Barış ve kardeşlik duygularını aşılamasından ötürü dünyanın en önemli spor olayıdır..'Olimpiyat oyunları'nın birbirine geçen beş halkası, beş kıtanın birbiri ile kenetlenmesini ifade ederken, sporcuların da sportmence kazanma uğrunda birleştiği muhteşem bir tablodur..
ilk düzenlendiği yıl olan 1886'dan beri, kesintisiz olarak katılan iki ülke yunanistan ve avustralya'dır.
her 4 yılda bir yapılan enteresan bir organizasyon. 12 sporcusu olan bir basket takımının her sporcuya ayrı ayrı madalya verilmesine rağmen, takımın aldığı madalyanın bir madalya sayıldığı, bir yüzücünün 8 madalya alabildiği organizasyon. havalı tüfeğin olduğu, bilardonun olmadığı organizasyon. halterde 3 kategori olmasına rağmen hepsine bir madalya veren organizasyon. daha bir sürü şey.
cesitli dallardaki yarismalari iceren bir dizi etkinlik. cesitli turleri vardir:
spor olimpiyatlari, satranc olimpiyatlari vs.
ancak son yillarda bir degisik sekli cikmistir ki gurur verir.
(bkz: turkce olimpiyatlari)
Olimpiyat Oyunları tarihinde Osmanlı ve Türkiye
Yunanistanda bile 2 kez düzenlendiği halde türkiyede hiç düzenlenmemiştir. Ayrıca hiç müslüman bir ülke ev sahipliği yapamamıştır.
Olimpiyat - Yılmaz ÖZDiL

Ezan okunuyor.

Rihanna söylüyor.
Olimpiyat tanıtım filmimiz bu.
*
Televizyonlarda yayınlanıyor.
internette var, izleyin lütfen...
Kızlı-erkekli dolaşıyorlar.
Kızlı-erkekli parkta oynuyorlar.
Kızlı-erkekli müze geziyorlar.
Kızlı-erkekli alışveriş yapıyorlar.
Kızlı-erkekli çay içiyorlar.
Kızlı-erkekli Boğaz kenarındalar...
Kızlı-erkekli tekneye biniyorlar.
*
Dalgalı, düz, kıvırcık.
Hepsinin saçı açık.
Tekneye binen kız, mini etekli.
*
Sanırsın, Los Angeles’tır.
Siyah Amerikalı bile var.
*
Nerde türbanlılar kardeşim?
*
Yok mu istanbul’da hiç türbanlı?
Neden koymadınız tanıtım filmine?
*
Benim başörtülü bacım, benim başörtülü bacım diye oy toplamayı biliyorsun... Utanmıyor musun başörtülü bacını saklamaya?
Başörtüsünden mi utanıyorsun yoksa?
Kızlı-erkekli bankta oturmayı hoş karşılamam diyeceksin... Memleketi dünyaya tanıtmak için çapulcu’lara sarılacaksın, öyle mi?
Başörtülü bacım üniversiteye giremiyor, başörtülü bacım TBMM’ye giremiyor diye mağdur ayaklarına yatacaksın... Kendi ellerinle hazırladığın tanıtım filmine, başörtülü bacını sokmayacaksın, öyle mi?
*
Ayıp mıdır türbanlıları göstermek?
Yoksa, bu senin yaptığın mı ayıptır?
*
Ayrıca...
Ezan okunurken konserlerin sesini kısmayana dinsiz diyeceksin... Sonra da, ezan’a Rihanna’yla vokal yaptıracaksın... Müezzin midir Rihanna?
*
içinde “rakı” geçiyor diye ‘Vardar Ovası’nı yasaklayacaksın. içinde “ecstasy” geçen Rihanna şarkısıyla Türkiye’yi tanıtacaksın öyle mi?
*
2020’yi verirler mi bilmem ama, “takiye olimpiyatı” yapsalar, banko bunlar alır.
bütün spor dallarını içerisinde olduğu ve her dört yılda bir değişik bir ülkede yapılan uluslararası spor yarışmalarıdır.
günümüzde yukarıda tanımını verdiğim gibi olimpiyatlar denilince akıllara yalnızca 4 senede bir dünyanın dört bir yanından gelen sporcuların, çeşitli spor müsabakalarında karşı karşıya geldiği spor etkinlikleri gelir ancak olimpiyatların ortaya çıkışına bakıldığında, olimpiyatların aslında helenlerin 4 senede bir kutladığı milli bayramlar olduğu görülür.
bu bayramlar yalnızca spor müsabakalarını değil, helenlerin milli kutlamalarını, oyunlarını da içerirdi ve bu günler adeta bir karnaval şeklinde geçerdi.
ilk ornegi antik yunan'da gorulen spor etkinligi. 4 yilda bir birbiriyle normalde hic anlasamayan insanlar bir araya gelir, eglenirlerdi.

Fun fact: bazi kadinlarin erkek kiligina girerek yarismalarda basarili olmalari uzerine ciplak yarismak mecburi tutulmustu.
bize yakıştıramadığımdır.

2012 Londra Olimpiyatları kapanış seramonisini izliyorum.

Önce Bohemian Rhapsody'nin giriş kısmı çalınıyor, sonra tüm stad Imagine'ı söylüyor çocuk korosuyla beraber. Ardından Georger Michael ve Elton John sahnede. Mr. Bean, James Bond falan geliyor. Büyük büyük ekranlar geliyor sahneye, ekranlarda Freddie Mercury beliriyor, tüm stada eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeoooooooooooo çektiriyor. Paul Mchartney, Brian May sahne alıyor. Yani özetle, sahnede bulunan her öğe, ingilizlerin dünyaya armağanı.

Düşünüyorum, 2020'yi alsaydık ne olurdu? Ulan bizim dünyaya kültürel ne katkımız var? Mehter Marşı'nı bi çalardık, bitti. Lan dünyaya kültürel zenginlikler kazandırmadan başvurmayalım böyle küresel organizasyonlara. Valla rezil etcez kendimizi