bugün

karakter sınırı bir duvar misali önüme çıkmasa idi; yeni okunmaya başlanan romanın önce son sayfasını okumak olacaktı başlık.

nazarımda mazoşistlik ile yahut sadistlik ile benzerlikler taşıyan insan davranışıdır. davranış bozukluğudur. aynı davranış bozukluğu, daha önce izlediği filmin sonunu, filmi yeni izlemeye başlayanlara söyleyip ortamdan kaçarcasına uzaklaşan tiplerde de gözlenmektedir. tıbbi gözetim altına alınmaları toplum sağlığı açısından son derece önemlidir.
güzelim kitabı mundar etmektir, mahvetmektir.
bir an önce bitirme iç güdüsünün dışavurumundan ibaret bir tepkidir.
zaten bütün kurgu, gelişme-sonuç son sayfaya sığdırılır ya kitaba büyük haksızlık olur önce son sayfayı okursak(!?) bir kitabın son sayfasını okuyup tatmin olan ve kitabı elinden bırakan bir insan evladı var mıdır acaba? ki görüldüğü üzere varmış... son olarak okuyun efenim son sayfaları çok bişey kaybetmezsiniz. tam aksine önceden ne olmuş, ne gitmiş, kim kimmiş meraklanırsınız daha çok.
En başta hiçbir şey ifade etmez ama roman okunup sonuna gelindiği vay bee güzel sonmuş dersin.
sabırsızlıktır.
roman içinde değişik karakterler var olabileceğinden, farklı olaylar gelişebileceğinden bir boka yaramayabilecek eylemdir.
(bkz: gerizekalı bu çocuk yemin ediyorum)
eğer romanın sonuna gelmeden önce ölürse gözü arkada gitmek istemeyen insanın yapacağı eylemdir efenim geleceği düşünmektir, risklere hazırlıklı olmaktır.
sonu kötüyse hiç başlamamak gerektiğini düşünerek yapılmış bişeydir çokta mantıklıdır.
romanın bitmeyeceğine işarettir.

(bkz: ömür biter bu bitmez)
mütemadiyen yaptığımdır. daha bir merakla okumamı sağlar. zira merakımı asıl cezbeden romanın sonu değil, okuduğum sona ne şekilde gelineceğidir.
isviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre şu şekilde kitap okunduğunda içeriği tamamen algılanabilmektedir;

x:sayfa sayısı
y:ilk sayfa

ilk okunacak sayfa numarası : y+5; 6
ikinci okunacak sayfa : (x-4y^2)/4;
üçüncü okunacak sayfa : (x-y^2)/3
son olarak okunacak sayfa : x-11y

olmaktadır. yazarların genelde kitap yazarken farkında olmadan bu şekilde bir algoritma oluşturduğu belirtiliyor. bir nevi istemsiz olay ama doğruluğu kanıtlanmıştır.**