bugün

türbanın ve başörtüsünün birbirinden ayrılması gerekliliğini ortaya çıkarmış, müzik dinlemeyi, kolanya sürmeyi günah kılmış, başka dini benimsiyeni düşman kabul etmiş, kuranı sadece arapçadan okumayı ayrıcalık bilmiş, ne yazdığını hiç merak etmemiş, üzerinde düşünmemiş zihniyettir. ki bu cahilliktendir ki en çok konuşan, en çok yargılayan, en çok kınayan zihniyettir.

oku ile kasdedilenin dünyada olup biteni, kendi hayatlarımızı,çevremizdeki insanları, olayları, olguları araştırıp öğrenmek, üzerinde düşünmek, irdelemek, sebep- sonuç ilişkisi kurmaktır. inanacaksan dahi babadan miras kaldığı için değil, idrak ettiğin için inanmaktır.
oku ayeti islam tefsir geleneğinde yüzünden okuma anlamında kullanılmıştır. ancak sonradan gelen tefsir alimleri bunun kitap okuma anlamında değil, "insanlara dini anlatmak, yaymak" anlamında mecaz olarak kullanıldığına hükmetmişlerdir ki isabetli olduğunu düşünüyorum.
suredeki ayetlerin devamına bakıldığında denilmek istenenin açıkça görülebildiğini göz ardı eden zihniyet.

1 - Yaratan Rabbinin adıyla oku!

2 - O, insanı bir aleka*dan (embriyodan) yarattı.

3 - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir.

4 - O Rab ki kalemle yazmayı öğretti.

5 - insana bilmediği şeyleri öğretti.

6 - Hayır! Doğrusu (kâfir) insan azgınlık eder.

7 - Kendisinin muhtaç olmadığını zannettiği için.

8 - Muhakkak ki dönüş mutlaka Rabbinedir.

burada, ilk emir oku, ardından neden insana geçiyor hemen, insanın kendini okuması gerektiği mesajını almamız için bir yerde.. -ki burada insanın yaratılışındaki mucizeye de değinilmiş, o ayrı-
çünkü insan kainatın küçültülmüş bir numunesidir,
kur'an da kainatın fihristesidir,
öyleyse
insanın kendini okuması bir nevi kainatı ve dolayısı ile kur'anı okumasıdır. nitekim, yaratıcımız kainatta ve insanda kendi isimlerinin nakışlarını işlemiştir; okuyup kendini tanımamız ve emirlerine uyup yasakladıklarından sakınmamız için. emre uyup yasaklardan sakınmada bilhassa kur'an devreye giriyor..
kur'an, kainat, insan ==> bütünleşmesi halinde şifrelerin çözülebileceği kavramlar..

(bkz: Ey kendini insan bilen insan! Kendini oku. Yoksa, hayvan ve câmid hükmünde insan olmak ihtimâli var.)
Sözler | Otuz Üçüncü Söz | 628
her önüne gelenin olanca cahilliğiyle -hiçbir tefsir eğitimi almamış olmasına rağmen- tefsir yapmaya çalışması sonucu var olduğuna hüküm verilmiş bir zihniyet.

tefsir ilmi, medyadaki tek işi birbirine laf atmak olan şahısların atışması misali sözlükte sıklıkla rastlanan kötüleme amaçlı "x yapan/diyen zihniyet" tipi başlıklara konu edilecek gibi basit ve düşük seviyeli bir ilim değildir.
lisedeki ateist biyoloji hocası tarafından DNA'yı okumanızı emrediyor diye yorumlanmasından daha bi akla yatkın olan yaklaşım tarzı.
Aslında hiçbir şey okumayan zihniyettir.