bugün

1915 doğumlu olan sanatçı Nazmi Ziya aracılığıyla Akademi'nin orta bölümüne kaydını yaptırmıştır. Nazmi Ziya, ibrahim Çallı ve Hikmet Onat atölyelerinde çalıştıktan sonra Levy'den dersler alan Nuri iyem, Akademi'nin orta bölümünden Ragıp Gökcan ile birlikte birinciliği paylaşarak mezun oldu.

Yüksek bölümü yeni açılan Akademi'ye 1940 yılında yeniden giren ve dört yıl sonra okulu bitiren ressam, toplumcu-gerçekçi sanat anlayışını paylaştığı arkadaşlarıyla "Yeniler Grubu"nu kurdu. Boyut ve soyut sonrası olmak üzere iki dönem altında biçimlenen Nuri iyem'in sanatı akademi merkezli sanat görüşlerine karşıt bir seçenek üzerinde kimliğini bulmuştur.18 Haziran 2005 tarihinde vefat etti.
gözleri ile bana hep gülriz sururi'yi hatırlatan, her birine ayrı ayrı aşık olunan kadınların ressamı.
yalan değildir o kadınlar.
6 bine yakın yapıta imza atmış, "Anadolu kadınının ressamı" diye tanımlanan ressam. 2005 yılında 90 yaşında ölmüştür.
kendi ismine binaen, toplumcu gerçekçi figürlerle bezeli yarışmanın bu yıl 7.si düzenlenmiştir. türkiye'nin birçok yerinden katılım olmuş kazanana 10000 tl.lik ödül verilmiştir.
isminin abidin dino gibi ağırlığının olduğunu düşünürüm. bu bağlamda onure etmek son derece güzel bir davranış.
anadolu kadınını en iyi betimleyen ressamlardandır.
Ablak kadin suratindan baska birsey cizmeden nasil ressam sanilinir? Iste onu basarmis adamdir.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bir yazısında “Nuri adıyla tanıdığımız yaratılış mucizesi…” şeklinde tanımladığı Nuri iyem (1915 – 2005), toplumsal gerçekçilik anlayışının önde gelen temsilcilerindendir.
Toplumsal-gerçekçi sanat akımının önde gelen ressamlarındandır. Anadolulu kadın portreleriyle tanınmıştır. 3500 civarında resmi vardır. (1915 -osmanlı imparatorluğu – 18 Haziran 2005 istanbul)
anadolu kadınını en iyi çizen ressamlardandır.