yükü sıfır kütlesi sıfır yada sıfıra çok yakın olan lepton parçacığıdır. evrenin yaratılmasının altında nötrinolar yatmaktadır.
(bkz: bir muon vardi noldu ona)
(bkz: çekirdek fiziği)
bu parçacıkların pek çoğu güneşten gelir dünyamıza. tespit edilmesi zor parçacıklardır. çünkü çok küçüktürler ve neredeyse herşeyin içinden geçerler. mesela parmağınızı havaya kaldırın ve 1 sn öyle tutun. o parmağınızın içinden şu anda milyonlarca nötrino geçmiş bulunmaktadır. son bir kaç yıla kadar kütlesiz sanılan bu parçacık, son yıllarda yapılan deneylerle elektronun binlerce katı küçük bir kütlesi olduğu tespit edilmiştir. dünyamız her saniye multi milyarlarca nötrinonun bombardımanı altındadır normalde.

bu kadar çok nötrino dünyanın içinden geçip gitmesine rağmen bir ay içinde en fazla 6-7 tanesi tespit edilip araştırılabiliyor. bunları tespit etmek için kaya katmanlarının binlerce metre altına konulan detektörler kullanılıyor.

bu dedektörler kocaman bir küre olup içinde ağır su bulunmaktadır. küre şeklindeki içinde tonlarca ağır su bulunan bu dedektörlerin su dolu olan kısmında kürenin boylu boyunca binlerce fotoreseptör bulunur. burada ağır suyun kullanılmasının sebebi çok zor etkileşime geçen nötrinoların ağır su da normal suya göre daha fazla etkileşime geçmesidir. binlerce metre aşağıya bu dedektör tankların koyulmasının sebebi de diğer başka kozmin parçacıkların detektöre gelmeden etkileşime geçmesi ve böylece dedektör içinden sadece nötrinoların geçmesini sağlamak içindir.

milyarlarca nötrinonun arasından bir kaçı ağır suya çarpıp etkileşime geçtiğinde bir ışınım yayar ve detektör yüzeyi boyunca dizilmiş foto reseptörlerce algılanan bu ışınım gelişmiş bilgisayarlarca analiz edilir ve bir nötrino araştırılmış olur.

bir kaç çeşit nötrino vardır. bunlar bildiğim kadarıyla:

(bkz: tau nötrinosu)
(bkz: muon nötrinosu)
(bkz: elektron nötrinosu)

ayrıca:

(bkz: sözlükte gözlemlenen populer bilim eksikliği)
Dünyanın var oluşunun temellerinden olan atomaltı parçacığı. En son Cern’de ışık hızını geçip geçemeyeceği deneyleri yapılıyor. Eğer deney başarılı olursa fizik yeniden yazılabilir.

http://galeri3.uludagsozl...om/153/notrino_254493.jpg