bugün

yuzuklerin efendisi serisi ve turklerle yakından ilgili bir ingiliz tarihçi.
her ne kadar yuzuklerin efendisi uclemesinin yazarı j.r.r. tolkien yarattıgı evrenin * alegorik bir anlamı olmadıgını sık sık dile getirmis olsada ucleme tarih boyunca dunya tarihi ile karsılastırılmaktan kendisini kurtaramamıstır. ilk olorak orta dunya ve orta cag arasında benzerlikler oldugu soylmenmistir ki her kılıc kullanılan donme orta cag demektir * ayrıca yazarın birinci dunya savasından etkilendigi soylenmistir.
ama bu iddaların en sacmasını ingiliz tarihci noel malcolm yapmıstır.
kitaptaki minas tirith kusatması istanbul kusatması oldugunu soylemis,uruk hai lerin ve orckarın turkler oldugunu hatta uruk hai lerin yoruk askerler odugunu belirtmiş. mordorun anadolu sauronun ise turk sultanları oldugunu ve en onemli ortak noktanın ise acımasızlık oldugunu belirmistir.
oysa ki tolkien iskandinav mitinden yararlandıgını ve yarattıgı evrenin dunyadan farklı oldugunu defalarca belirmesine ragmen, orta dunyayı bu dunyadan farklı gormesine ve belkide bu igrenc dunyadan kacıs olarak gormesine ragmen noel isimli bir adam kendisini orta dunyayı b.k etmekten alamamıstır.
ayrıca belirtmke gerekirki gondor ve roman bizans-roma olarak lanse edilirken ingilizler tabiki de elflerdir.
somurulen turkler ise orclara benzetilmistir.ama unutmamak gerekirse vahset ve zulum her zaman orta cag dahil batıdan gelmistir. bence orcları aynada araması gereken biridir noel malcolm.*