bugün

Yapılması pek yakında gerçekleşecek devasa yük gemileri. kameralar ve uçaklardaki gibi otomatik pilotlar, ve liman çıkışlarında sığ sularda gemiye manevra yaptıracak sonar aletleriyle,kontrol edilecek bu gemilerle ilgili görüşler son derece olumlu.

Mümkünatı olan bişey.

Öyle ki, uzmanlar, iyice bir dizüstü bilgisayarın, devasa büyüklükte 10 gemiyi limandan limana götürecek yetiye sahip olduğunu, suyun hareketini bile insan gözünden daha iyi ölçebildiği için en ufak birhata yapmadan bir limana yanaşabileceğini öngörüyolar.

Ufuk tarama sistemleriyle, küçücük takaları bile algılayabilen sistemler zaten yıllardır var.

Yani bu durumda titanic'teki gibi buzağını göremedim, çarptım türü şeyler tarihe karışacak.

Açık denizde bilgisayarın başında bi operatör oturmasına bile gerek yokmuş. Sadece panama süveyş kanalı gibi yerlerde 1'e 1 karar verilmesi gereken yerlerde operatöre gerek olacakmış.

Bu tartışma "evergreen" gemisi süveyş kanalında karaya oturup kanalı 10 gün kapattığında oldukça alevlendi. Bir alman uzman zdf'de "en basit bir dizüstü, evergreen'in kaptan köşkünün düştüğü hataya asla düşmezdi!!" bile dedi!!

Bir tek korkuları; atlantiğin ortasında gerçekleşecek bir makine arızası!! Ancak öyle bişey bugünkü gemilerde hemen hemen hiç olmuyormuş.

Böylece su, yemek, duş, personal ulaşımı ortadan kalkacağı, gemide kimse kalp krizi geçirmeyeceği için, çok etkili ve güvenli bir ulaşım gerçekleşecek.

Bu artık "science fiction" bir konu diil. Teknoloji artık o seviyeye ulaştı.
görsel
kısa ve orta vadede böyle gemilerin yapılamayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. bu tip projeler kısa menzilli ve küçük tonajlı gemiler için belki düşünülebilir ama deniz aşırı çalışan büyük tonajlı gemiler için çok zor.

gemilerde çalışan mürettebatın görevinin sadece gemiyi bir yerden bir yere götürmek ve arada bir sadece bir makine arızasını gidermek olmadığı bilinmelidir. bir gemiyi idare etmek başlı başına bir işletmecilik demektir. kullanılacak sistem ne kadar otomatik olursa olsun mutlaka personele ihtiyaç vardır. büyük gemilerin makine daireleri mini bir fabrika gibidir. birbiriyle iç içe çalışan onlarca makine ve ekipmanın olduğu kompleks bir sistemdir. böyle bir sistemi çalışır durumda tutabilmek sürekli bakım ve kontrol gerektirir. ayrıca bu sistemde bir yıl içerisinde yüzlerce kez arıza meydana gelebilmektedir. işte bütün bu işleri gemide çalışan makine personeli yapmaktadır. büyük gemilerde yaklaşık 10 kişilik bir makine personeli çalışır.

gemi mürettebatı gemide meydana gelebilecek acil durumlarda da önemli bir role sahiptir. yangın, çatışma (çarpışma), su alma, güverte veya makine dairesindeki kargo, yakıt veya yağ sızıntısı gibi durumlarda, bir bilgisayarın ve kontrol ettiği sistemin yapabileceği müdahale gemi mürettebatına kıyasla çok sınırlıdır.

insansız mars'a araç gönderildiği, bu aracın uzaktan kontrol edildiği ve hiçbir bakım yapılmadığı düşünülürse aslında günümüz teknolojisiyle de tamamen insansız gemiler yapmak mümkündür. ancak bunu başarabilmek için üretiminde yüksek teknolojinin kullanıldığı yüksek kalitede gemilerin yapılması gerekir. bu durumda da bir geminin maliyeti katlanarak artacaktır. bu maliyet bir geminin inşasından hurdaya ayrılana kadar geçecek olan 20-25 yıllık süre zarfında personel giderlerine harcanacak toplam paradan çok çok daha fazla olacağından bu proje günümüz şartları düşünüldüğünde pek de uygulanabilir değildir.