bugün

Tabikide sosyal medya.
modern kölelik kavramını açıklamada şu cümleler kullanacağım ne kadar çok kölelik kaldırıldı denilse de bana göre köllelik kaldırılmadı sadece çağa uygun hale getirildi mesala osmanlı öncesi zenciler köleydi osmanlı zamanında sultanlar başta köle olarak yani cariye olarak ortaya çıktılar tabiki osmanlı kurallarına göre geleceği en yüksek rütbe ise sultan olup padişaha şehzade vermekti
1789 da fransa'da meydana gelen ayaklanmalar ve sanayi inkilabı milliyetçilik akımını ortaya çıkardı sanayi inkilabı sayesinde tarım aletleri yerinde makineler aldı örneğin tarımda elle yapılan hasat işlemi uzun süreler alırken bunu makine de en kısa süreye indirildi bu kelimeden şu anlam çıkar makinenin çıkması ile zaman maliyeti azaldı bunun kölelikle ne alakası var diyeceksiniz söyleyeyim bedensel güç harcayan işçi maki nadan çalışan işçiden daha çok eziliyor çünkü onlara ''işçisin sen işçi kal '' mantığı devrede tabiki bununla yetinilmiyor şirket işten çıkarmak için ekonomik kriz bahanesini devreye sokuyor veyahut işçi istifa etsin diye mobing ( psikolojik baskı ) stratejisini devreye sokuyor şirketler ucuz maliyetli iş gücü bulmak için 4 senelik üniversite mezununu almıyor lise mezunu alıyor örnek endüstri meslek liselerinde mezun gençlerimizi işe alıyorlar ben almasınlar demiyorum alsınlar ama üniversite mezunu gencin ne kabahati varda alınmıyor ve de insanları emir altına almak için devreye sokulan vardiya sistemi çabası

bir başka modern kölelik diyeceğimiz olay telefonlar telefonlar ve televizyonlar çıktığından beri komşuluk ve insani ilişkiler zayıfladı sokakta yürürken bile insanlar önüne bakmıyor telefona bakıp yürüyorlar ve bu da kazaların olmasına sebep oluyor aslında modern köleliği pek çok anlamda ele alabiliriz ama sadece aklıma gelenleri yazıyorum aslında kölelik kalkmadı sadece çağın koşullarına göre şekil değiştirdi umarım bu yazımla siz okurlarınıza ulaşmışımdır Allah'a emanet olun sağ olun var olun.
i phone satın alanların köleliği.
modern olmayanıysa günün 2/3 dilimini çalışarak i phone'u üreten işçiler oluyor bu durumda. hem üreten sonra da 1 yillik maaşıyla satın alanlara bir isim bulamadım
Hakkında herkesin tatava yaptığı fakat, bir delikanlının da kredi çekip bir şeyler almaktan vazgeçmediği kavramdır.
işe gitmek için Kıyafet akmak için işe gitmek.
Napıcaz götmü büyütçez evde çalışın işşte amk.
sabah kalk işe git akşam eve dön yemek ye veya uyu ertesi günü aynı döngü = maaşlı çalışanlık >>>> modern kolelik.
görsel
modern kölelik mutluluk acligini tukenen dünyavi şeylerle gidermeye çalışmak için cabalamaktir.
karanligin elli tonu.
Patronun daha guzel bir ev daha iyi bir araba 15 günlük farkli ulke tatilleri ve sevgilisine tek tas eşine cok begendigi altın seti alması icin 1850 tl ye talim eden işçiye verilen jan jan li isim.
gençlerin (genelde lise çağları ve üniversite başındaki) ağzından düşürmediği söz.
modern kölelik nedir abi? ne amk? eğer sizin modern kölelikten kastettiğiniz 9-17 düzenli iş hayatı mı?

e tarih öncesinde de insanlar yaşamak ve hayatta kalmak için çalışmıyorlar mıydı? yemek, içmek, yaşamak için çalışman lazım. ama öyle ama böyle. senin deden demir dövüyordu, baban taksiciydi, sen de yazılım mühendisi olacaksın belki. teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza yeni işler girdi, yeni ekonomi tarzları gelişti. ama "çalışmak" kavramı hiç değişmedi ve değişmeyecek.

"ama abi çalışmayan, çalışmadan hayatını geçiren, tamamen doğal hayat süren hippiler var :( " diyebilirsiniz. bakın bakem onların babası sizin babanız gibi kapıcı mı, ilkokul öğretmeni mi, gariban esnaf mı?

kendimizi kandırmayalım. böyle bir dünya yok. sike sike iş hayatına gireceksiniz. çünkü bi' sizin tatlı "fight clup" hayalleriniz var, bir de gerçekler var. çırıpçıplak soyunup ormana kaçmadıktan sonra bu sistemden çıkamazsınız. çünkü kıçınızdaki don bile bu sistemin ürünü.

şimdi verin eksiyi çakma tyler durden'lar. :(
Asgari ücretle işçilik.
ali şeriati'nin bir yazısında değindiği konu.
şöyle diyor merhum yazar:
''tüketicilik, insanın sürekli olarak kendi ömründen harcadığı taksitli bir hayat. geçmişteki tüketimi karşılamak için daima geleceği satmak. mademki satin alma gücüm yok, mademki zorunlu olarak bazi şeylere muhtaç kılındım ve mademki param yoktur, öyleyse kalan yıllarımı satayım. işte modern kölelik. işte taksitle yaşayıp borçlu olan köleler. ''
“insan köleliği,eylemlerinin nedenlerini bilmeyenlerin durumudur. bu durumdaki insanlar, yalnızca dışsal nedenlerle hareket ederler. onlar idrak etmedikleri kuvvetler tarafından itilip kakılan taşlara benzerler ancak davranışlarımızın nedenlerine ilişkin yeterli bir idea oluşturmakla bu kölelikten kurtulabilir ve eylemleri bizim nedenlerini dışsal değil, daha çok içsel hale getirebiliriz.”

-spınoza(ethica)
sabah 06:30 alarmın çalması ile başlar. tasmanı takar ve çıkarsın evden.
esas kölelik insanın kendi işi olması. efendi de sen köle de sen, seç beğen al.
Ayda sadece 3000/4000 k para kazanmak için
Sabah 8 akşam 6/7 çalış.

Sosyal hayat yok
izin bayramda
Yıllık izin şef/patronun keyfî yetecek de verecek

Eskiden köleler ayaklarındaki zincirden haberdardı
Şimdiki modern kölelerin zinciri Kredi kartı banka ekstereleri olmuş....
ne kölelik nede kapitalizm hiç bitmeyecek haliba.
insanın hep daha fazla kazanma hırsı içgüdüsü bitmediği süreceki (asla bitmeyecektir insanın doğasından içgüdünsünden dolayı) bu düzen sonra ermez. Sadece ad ve ufak tefek şekil değiştirir. Feodoral ağalar olmaz. Kapitalist büyük şirketler olur. Toprak parası olmaz hava parası olur. işçi hakları ise kanundaki gibi göstermelik olur. Yani sorun düzen değil sorun insanın iç güdüleri.

Edit: sosyalizm gelse bile bu sefer baştakiler parayı çarpıp çırpıp Çatır çutur yiyecekler.
3 kuruşa bedeninizi 6 gün alıkoyan düzen. üstelik yasal .
Şöyledir ki; senelerdir hayalini kurduğun arabayı, evi, yazlığı, tatili bir iş bulup gerçekleştirme çabası sırasında oluşan durumdur. Halbuki hiç bir zaman tatmin etmez bu kazandığınız para sizi, taa ki yaşlanıp artık bir yere kıpırdayamayacak kadar sömürülmenize kadar.
Borçlanmaktır.
BM'ye bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun tahminine göre şu anda dünyada her 150 kişiden biri ya zorla çalıştırılıyor ya da zorla evlendirildi.

Örgüt, bu sayının son beş yıl içinde 10 milyon artarak toplam 50 milyona ulaştığını söylüyor.

Modern kölelik kavramı hem zorla çalıştırılan hem de zorla evlendirilenleri kapsıyor çünkü her iki durumda da insanlar "tehdit, şiddet, kandırma, suistimal ve diğer boyun eğdirme yöntemleri kullanılarak" istemedikleri ama içinden çıkamadıkları durumlara hapsoluyorlar.

ILO raporunda, "Zorla çalıştırma tuzakları yıllar sürebilirken, zorla evlendirme çoğunlukla hayat boyu devam ediyor" ifadesi kullanılıyor.

Örgüt şu anda dünyada 27 milyon 600 bin insanın zorla çalıştırıldığını, bunların 3 milyon 300 bininin çocuk olduğunu söylüyor. Bu çocukların yarıdan fazlası ticari cinsel istismara zorlanıyor.

22 milyon kişi ise zorlandıkları evliliklere mahkum olmuş bulunuyor. Bunların üçte ikisi kadın ve bir çoğu da 15 yaşın altındayken evliliğe zorlanıyor.

ILO son yıllarda yoksulluğun, dolayısıyla köleleşme riskini artıran bir dizi krizin biraraya gelişiyle birlikte durumun daha da kötüleştiğini bildiriyor.

Örneğin Covid-19 salgını insanların gelirlerinde kesinti ya da azalmaya ve borçlarında büyük artışlara yol açtığı için, zorla çalıştırmaya uygun koşullar yaratmış olabilir.

Uluslararası Çalışma Örgütü pandeminin son yirmi yıl içinde ilk kez "aşırı küresel fakirlik" düzeyinde artışa yol açtığını söylüyor.

Savaş ve silahlı çatışmalar da benzer bir şekilde yoksulluğu ve sıkıntıları artırıyor, çocukları zorla çalıştırılması ya da silah altına alınmasının koşullarını hazırlıyor.

Diğer yandın iklim değişikliği nedeniyle evlerini, köylerini terketmek zorunda kalanlar göçe zorlanıyor ve kölelik şebekelerine düşmeleri riski hemen artıyor.