bugün

Peki kendi yolundan değilde allah yolundan giden adam dinsiz mi oluyor şimdi.
Bir gidin yahu.
hadi dini anladık da mezhep ne amk.

müslüman olmasa keşke.
tabi bu kelimenin anlamında yola çıkılıp yapılan yorum. buna katılmamak elde değil. fakat günümüz tartışmaları genelde mezhebi bir hocanın peşinden gitmek olarak yorumluyor vede bunu kabul etmeyenlerde kendilerini mezhepsiz olarak adlandırıyor. bu açıdan bakınca mezhepsizim denmesi normal fakat kelime anlamı üzerinden gidilirse yurkarıda da belirtildiği gibi mezhepsiz olunamaz.
yani mezhebimiz kuran *
Dinlerini parçalara ayırıp grup grup olanlarla senin hiçbir ilişkin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır; sonra onlara durumlarını haber verecektir. (EN’ÂM,159)
(#31580932)
Mezhepler peygamber efendimiz döneminde yoktu. Bu yüzden ne hak mezhep vardır. Ne de mecburi bir mezhep kavramı.
Kuran-ı kerimde de böyle mezhepler yoktur.
Uydurmayın efenim.
Varsa kaynak bekliyorum.
dine tek bir algıyla bakılmadığı için yorum farklılıkları olağan oluyor, dinin sembolik yanının ağırlığı anlaşmayı zorladığı gibi dinin başka kimlikleri içine katması da o kimliğin algılarını içine alıyor.

dolayısıyla din yayıldıkça büyüyor, büyüdükçe ayrışıyor.

bide dinin toplumsal hayatta yerinin siyasi yanı da var, siyasi olayların toplum üzerinde etkisi de onları aynı dinden olmasına rağmen farklı düşünmeye itiyor.

mesela islamda mezheplerin ortaya çıkması teolojik bir tartışmadan çok siyasidir. tabi siyasi derken savaş ve kanın getirdiği ayrışmadır.

her ne kadar aynı dine inanırsan inan, aynı dine inandığın kişi o din üzerinden seni öldürüyorsa o dine karşı öfke haline bürünürsün, bu öfke seni dinden koparmasa bile sana bu zulmü yapandan uzaklaştırır. bu da mezhepleri tetikleyen çok önemli hatta bence en önemli olaylardan biri.

yani eninde sonunda iş mezhebe gidecektir, bugün sadece kuran bize yeter diyenler de mezhepçiliğin islam dünyasına etkisinden dolayı bunu söylüyor ama her ne kadar mezhep yok deseler de islami algıları onlara belli bir mezhep, yaşadığı bölge ve etkileşime girdiği kültürler üzerinden ve siyasi olayları da hesaba katarsak yükleyecektir.
gayet de olur. Kur'an'da geçiyor mu geçmiyor mu tartışması olmuş, elbette geçmiyor çünkü mezhepler hz. peygamber öldükten sonra yanındaki din bilginleri tarafından fikir ayrılıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Kişi eğer Kur'an verilerini ve diğer kaynakları kendi başına yorumlayabilecek kapasitedeyse zaten gerek yoktur.
mezhep yorumdur. doğal olarak mezhepsiz insanoğlu yoktur. yorumlar konuya göre katı veya şeffaf olabilir.
bu mantıkla bakarsak; sahabelerin müslüman olmadığını görürüz.

neden mi böyle söylüyorum ?
çünkü mezhepler, peygamberimizden 250 sene sonra icat olmuştur.

t: aptalca bir anlayıştır. ölene kadar mezhepsiz müslümanım.
mezhep konusu fıkhi bir konudur. ciddi meseledir. ağzını yaya yaya konuşan gördü mü yavaşça uzaklaşılmalıdır.
Bu önermeye göre peygamber de Müslüman olmuyor. O kadar sikko bir önerme işte.