bugün

mezhepsiz müslüman olmaz

dine tek bir algıyla bakılmadığı için yorum farklılıkları olağan oluyor, dinin sembolik yanının ağırlığı anlaşmayı zorladığı gibi dinin başka kimlikleri içine katması da o kimliğin algılarını içine alıyor.

dolayısıyla din yayıldıkça büyüyor, büyüdükçe ayrışıyor.

bide dinin toplumsal hayatta yerinin siyasi yanı da var, siyasi olayların toplum üzerinde etkisi de onları aynı dinden olmasına rağmen farklı düşünmeye itiyor.

mesela islamda mezheplerin ortaya çıkması teolojik bir tartışmadan çok siyasidir. tabi siyasi derken savaş ve kanın getirdiği ayrışmadır.

her ne kadar aynı dine inanırsan inan, aynı dine inandığın kişi o din üzerinden seni öldürüyorsa o dine karşı öfke haline bürünürsün, bu öfke seni dinden koparmasa bile sana bu zulmü yapandan uzaklaştırır. bu da mezhepleri tetikleyen çok önemli hatta bence en önemli olaylardan biri.

yani eninde sonunda iş mezhebe gidecektir, bugün sadece kuran bize yeter diyenler de mezhepçiliğin islam dünyasına etkisinden dolayı bunu söylüyor ama her ne kadar mezhep yok deseler de islami algıları onlara belli bir mezhep, yaşadığı bölge ve etkileşime girdiği kültürler üzerinden ve siyasi olayları da hesaba katarsak yükleyecektir.