bugün

allah ile ilgili sığ sorgulamalarından yola çıkarak en azından önemli bir kısmının metafizik zekasının saplantılı olduğu ve reddettiği allah'ı ve inanışı dahi tanımadığını rahatlıkla görebiliriz. bir şey kullanılmazsa tabi ki körelir.

materyalist dünya görüşünün girdiği bir zihinde ölçülebilmek ve kısa düz mantıklarla yapılabilen çıkarımları farklı insan, sorgulayan insan gibi reklamla sunmak ve hatta bilimsel düşünüyoruz kılıfıyla bilim dinsizlik gerektiriyor mantığına bürünmeleri falan hikaye iş kalpte biter diyenlere hak veriyorum.

madem ateizmini doğrulamak senin için o kadar önemli o halde boşa ateistsin. rahat olamamışsın daha gelip kıt/engellenmiş aklınla/zekanla din eleştirisi yapıyorsun.

metafizik zeka geriliği ve ateizm, popüler akım ve kültür emperyalizmi karşısında tutunamamış maddeci gibi farklı tanımlara da sığabilirler.
metafizik zeka kıtlığı nedir yahu ? ben sana desem ki şurada bir hayalet var, şurada gölgeler oynuyor. "hadi lan sie" dersin ve ben zeka kıtı oluyorum da; sen "allah var olüüm, o her yerde" deyince mi akıllı oluyorsun ? şuan asıl zeka kıtlığı olan metafizik kavramlara inananlardır. neyse ki bilimin ilerlemesiyle her şey gün yüzüne çıkacak.
(bkz: bilimin madde ötesine uzanacağını sanan insan)

neyse ki insanın aklı ve yüreği rabbine yönelme güdüsüyle dolu. tabi temiz bir kalp için.
neyse ki insanın aklı ve yüreği sorgulama güdüsüyle dolu. tabi daha mantıklı bireyler için.
dostum zeka demişsin ama inanmak yürek işi diye biliyorum ben. zira çok düşünme dinden çıkarsın diyolla. hem hakkaten metafizik zeka ne ola ki? beyinde mi bulunuyomuş bu?
(bkz: sevdalılar beni anlar)
Bir nesil böyle havada oksijen var görebiliyor musunuz işte Allahta öyle diyen din öğretmenleri yüzünden bu halde . Bırak evladım ateistin derdi sana mı düştü ? Sen yaraşır bir kul olabildin mi ? Sen Allahın sözlerini ne derecede anladın ? Sen ateisti bırak o adam zaten dinle bağları kesmiş sen kendine bak ve bu mürekkepli kalem tadında ispat çabalarını bırak , Hakk yolu gönülden geçer , klavyeden değil .
Pilot kalemle açıklayınca olmuyor.inanıyorum diye kendine zeka payı çıkarmayı da anlamadım.O zaman yunan tanrılarına tapalım.
inançlı olduğunu sanıp da Allah'ın dilediğine hidayet verdiğini bilmeyenlerin öne sürdüğü iddia. halbuki islama göre yaratıcı istediği kişiye iman verir. yani iman öyle çalıştım, kazandım diyebileceğin bir şey değildir. ancak kul rabbinin dilemesi için çaba gösterir. rabbi de dilerse imana sahip olur. kul bir şey yapmasa da rabbi iman verebilir.

sonuç olarak ateistler metafizik zeka kıtlığından falan değil, yaratıcının dilememesinden ötürü iman etmemektedirler. o zaman bizim ne suçumuz var diyenler ise kendilerine verilen iradeyi imanı kazanma yolunda harcamadıklarını hatırlatmak gerekir. çünkü iman cüz-i iradenin çalıştırılmasıyla elde edilebilecek bir lütuftur.
katıldığım önerme. bir salak düşünün ki ay'ın etrafında dolaşan şezlong tanrısına inanmıyor.
metafizik zeka nedir? görmediğin ölçemeyeceğin şeylere inanmaya nasıl zeka olarak adlandırılabilir? içeriğinde sadece bir kitap deliliyle nasıl sonuca varılabilir. bugün bilimde inanmadığın ne kanun var. otur üzerine çalışmanı yap ispat et kanunu yok et. bilimsel kanıtlar en azın tartışılabilir bu sayede de geliştirilebilir. yani tarih öncesi ahlaki kurallara göre yazılmış düşünmeye engel bir kitaba göre daha mantıklı. buna inanmak herhangi bir zeka kanıtı oluyorsa neden bu yazıyı yazdığın bilgisayarı, ona gelen elektriği araştırmıyorsun. belki bir tabuya edison ve tesla bağlı kalsaydı bugün açıklayamadığın bu teknolojiye asla ulaşamayacaktın. eleştirel yaklaşamadığın için her şeye allah öyle yaratmış deyip geçecektin.
götünden terim uyduranların tespitidir.

(bkz: metafizik zeka)

ayrıca bilimle en ufak bir alaksı olmayan metafizik kavramıyla zeka kelimesini yanyana kullanmak da ironinin allahı olsa gerek.
materyalist zekası kıt olanların söylediği saçma argüman.

ateist kişi özünde metafiziği bilmeye de bilir. ateistin ateist olarak amacı şuursuzca tanrı tanımamaktan başka bir şey değildir. bir adım ötesini düşünmek için hiçbir sebebi yoktur. inanmıyordur, bitmiştir.

ha gelelim materyalist felsefeye(zeka ne amk). materyalizm, metafiziği elbette bilmeli ve biliyor da. metafiziğin akılcı ve bilimsel hiç bir yanının olmadığını bugün biliyoruz. dünyayı ve evreni insanı vs. bilimsel yöntemler ile değil de hurafeler, inançlar, ve kendi çıkarları doğrultusuyla(objektif olmayan) açıklama yolunu seçmiş bir felsefedir.(ha buna sen zeka diyorsun) bu açıdan idealizm ile sıkı sıkıya kankadır.
materyalizm tarih sahnesine çıktığı günden bu yana hep değişmiştir. bu değişimin sebebiyse bilimlerdir. materyalist felsefe hiç bir zaman hiç bir yerde bilimin kabul etmediği bir şeyi kabul edemez. haa bilimin ortaya çıkardığı bir takım teoriler üzerine düşünerek yorumlar yapar, ancak asla bilimin reddettiği bir şeyi kabul edemez, kabul ettiği bir şeyi de reddedemez. ancak metafizik statiktir... çıkar bilime de karşı çıkar, kafasına buyruk saçma şeylerde söyler, söyler de söyler.
bu yüzden sözüm ona metafizik aklının(eğer varsa) gelişmemesi kişi için gayet iyi bir şeydir.

not: metafiziğe yüklediğin duygusal anlamı sikeyim ismail.
metafizik bir zekanın kıt olması diye bir şey yoktur çünkü zeka inanç gerektiren bir durum değildir. öyle olsa geri zekalı inananları ne yapacağız?

öncelikle varlığa bilimsel kanıt gerekir demenin bilimsel kanıtı nedir gibi soruyla karşılaştım buna cevap vereceğim.

bilimsellik yoksa o zaman onun kanıtı yok demenin sınırlı olduğunu söylerler çünkü tanrı kavramının zaten metafizik olduğunu dolayısıyla bilimsel yöntemlerle kanıtlanamaz olduğunu da söylerler.

peki tamam bilimselliği attık elimizde ne kaldı?

sadece akıl, o zamanda akıl sınırlı zaten aklımız da almaz derler. o zaman insan soruyor bizim hiç anlayamayacağımız bir şeyi veya kanıtlayamayacağımız bir şeyi kabul etmemizin altında ne tür bir mantık var?

ha eğer mantık aramayacaksak o zaman bir şeye inanmanın veya inanmamanın, bir şeyi kanıtlamanın veya kanıtlamamanın ne önemi var?

bugün en basit teorileri bile kanıtsız kabul etmezken, az mantıksız gelen şeyleri bile kabul etmezken, tanrı gibi bir şeyi kanıt olmadan kabul etmek hangi kafanın bir ürünüdür?

anlayamadığımız şeyler bir şeyin varlığına delilse o zaman anlayamadığımız her şeyi, aklı ve kanıtı hesaba katmadan kabul etmemiz gerekmez mi?

mesele özünde metafizik dediğiniz ögelerin ne olduğu değil bizzat metafiziğin ne olduğudur. bunun altını neyle isterse insanlar doğurabilir ve eğer biz kanıta veya akla ihtiyaç duymazsak o halde her şeye inanmamız mümkündür.

ayrıca akıl sınırlıdır, deney sınırlıdır diyenlere sormak lazım.

sen sınırlı aklınla onca din arasında birini seçiyorsun( aslında seçmiyorsun da neyse) o zaman sınırlı bir aklınla verdiğin kararın doğru olduğuna nasıl inanıyorsun?

işte bu yüzden varlık kanıt gerektir, bunun da bilimsel ve mantıklı olması şarttır diyebiliriz.
metafiziğin güncel anlamı ----> kuantum fiziği.

kuantum fiziği ile ilgilenen "bilim insanlarının" ----> %90 ından fazlası ateist, agnostik, deist vb.

velhasıl, seni 3 hayır ile uğurlamaktan başka çaremiz yok.

entrika ve ihanetin tavan yaptığı masalları metafizik ile karıştırmayın. platon'un kemiklerini rahat bırakın.

hatta metafizik görünce he he diyip geçin. aristo'nun aşağıdaki sözleri hemen aklınıza gelsin.

"sikicem yapacağınız işi... dünyevi işlerle uğraşın."

şaka lan şaka. böyle deseydi çok fantastik olurdu değil mi?

metafizik felsefenin pandora kutusudur. 2 aforizma ezberlemekle anlaşılacak bir şey de değildir. biz en iyisi: 1.60 lık kızın namusunu, bekaretini kaybetmiş kadının ahlakını tartışalım.

bütün kuşları siktiniz bi leylek kaldı.

metafizik diyor bi de utanmadan amk...