bugün

Elon Musk: Mars’a nükleer bomba atmak onu yaşanabilir hale getirebilir. diyor.

Genetik fenomu Craig Venter’in ilk genoma darbe vurmasına yol açan davranışın neredeyse aynısı, Elon Musk’un Mars’a darbe vurmasında NASA’yı alt etmesini sağlıyor. Bir milyon insanın Mars’a göç etmesi için Musk’un planlarını açıklamasından sadece bir yıl geçti ve şimdi, daha da fantastik bir öngörü ile bizi eğlendiriyor – Mars’ın iklimini termonükleer olarak tamamen değiştirmek.

Buradaki gerçek şu, bunlar, nükleer çağın büyük isimleri tarafından henüz görüşülmemiş titiz ve cesur ayrıntılardan ibaret. Bu yeni görüş Engineer’s Dreams isimli, Willy Ley tarafından 50’li yılların ortalarında yazılmış ve alanında anıt sayılan bir eserden ortaya çıkıyor. Bu klasik iyimserlik ve güven hikâyesinde, nükleer bombalar kullanılıyor ve bütün Dünya da buna alet oluyor. Kontrollü patlamalar Cebelitarık’ı sulara gömebilir, Akdeniz’i yükseltebilir, Sahra Çölü’nü yeşillendirebilir, tüneller açabilir ve jet akımları yönlendirebilir.

The Late Show with Stephen Colbert isimli tartışma programında, Musk büyük kutupsal patlamalar ile Mars’ta hızlı bir iklim değişikliği ortaya koyma rüyasını açıkladı. Bu, şu ana kadar düşünülmüş herhangi bir uzun ölçekli dünyalaştırma projesinden çok daha hızlı bir biçimde, beklenen etkiyi yaratabilir. Bu da Mars’ta kuracağı kolonileri çok daha fazla istenir hale getirecek. Ancak mantıklı pek çok kişinin, amacı bizi şu andaki kırılgan biyofiziksel yapımızda sağlam tutmak olan herhangi bir yüz yıllık gayreti sorgulaması mümkün.

Şunu bir düşünün: Bir tarafta Yapay Zekânın birkaç on yıllık süreçte şeytani bir kahramanlığı nasıl gösterdiğini anlatan biri, diğer tarafta ise onunla beraber tamamen yeni bir tekno-etten oluşmuş yapıya metamorfoze olmayacağımızı düşünen biri var. Ortaya çıkıp bunu söyleyemeyecek kadar bağnaz olanlar için, bu açıklamayı şöyle yapacağız: Dünyalaştırma veya iklimleştirme, geleceği olmayan uzay teknolojileridir, güçlendirilmiş hidroponiklerden biraz dahasını arzulayanlar ya da başka planlar yapamayacak kadar meşgul olan kişiler için bir dikkat dağıtma aracıdır. Buradaki sebep, basitçe bu işin çok yavaş olmasıdır.

Gündelik bir matematik bilgisi olan veya karmaşık fiziksel sistemlerini sezgisel olarak kavrayabilen kişiler bile, bir kerecik bile olmuşsa da kararlılığın evriminin zaman aldığını bilir. Menkul kıymetler borsaları, avcı-av dinamikleri ve hattâ bütün biyoküreler genel olarak başlangıçta son derece hatalı davranışlar sergiler, ama eninde sonunda iç sistemlerin adapte olması ile tekrarlayan sınırlı çevrimler veya kararlı noktalar oluşturmayı başarırlar. Buradaki sorun, gezegen ölçeğinde, nükleer bombalarla bile dünyalaştırma gayretinin süslü yeni GPS konsolunun olması gereken yerde doğal mıknatıstan bir pusula içeren bir Tesla yapmak gibi bir şey olması – Bunu geri satmak gülünç bir gayret olur.

Az sayıda, ancak iyi yerleştirilmiş nükleer bomblar biraz ısı verebilir veya radyatif iletimi düzenleyebilir. iklimin harekete geçmediği her zaman nükleer bombaların patlamasıyla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız, muhtemelen Mars’a gidiş için başvuru formunu doldurmamanız en hayırlısı olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=gV6hP9wpMW8

http://www.extremetech.co...mars-to-make-it-habitable