bugün

içinde 7 mağara keşfedilen gizemli gezegen.
*bazı uzmanlar,16 km uzunluğundaki Arsia Mons adlı volkanın eteklerinde bulunan mağaraların Mars'ta yaşayan yabancı yaratıkların sığındığı bir liman olabileceğini iddia etmiş.
Mağaralara "7 hemşireler" adını takan ve her birine Dena, Chloe, Wendy, Annie, Abbey, Nicki ve Jeanne ismini veren uzmanlar, bunların, astronotlar için güvenli birer sığınak olarak kullanılabileceğini de söylemişler. Gökbilimci Tim Titus ise bu mağaranın gece sıcaklığının da bir mağara gibi olduğunu söylemiş.* *
mitolojide, vulkan!ın karısı afrodit'i baştan çıkaran savaş tanrısı.
şu son bir - iki hafta içerisinde bize biraz daha yakınlaşmış gezegendir.
güneş sistemindeki en büyük yanardağ olan ve ingiltere'nin yüzölçümünden daha büyük olan olympus mons ile abd genişliğinde bir kanyon olan valles marineris mars'ta bulunmaktadır. mars'taki kayalar, toprak ve gökyüzü tarih boyunca kırmızı yada pembe renkte gözlenmiştir.bu yüzden kızıl gezegende denir.
1877 yılında yaşanan, dünya-mars yakınlaşmasında,italyan astronom giovanni schiaparelli, teleskopla yüzeyinde,su kanalları gördüğünü iddia ettiği gezegen. dünyada büyük heyecan yaratmış ama teknoloji geliştikçe görülen şeylerin coğrafik şekiller olduğu anlaşılmıştı.
'anka kusunun',nami diger 'Phoenix'in yüzeyine indigi 'kizil gezegen'imizin adidir.bu gezegen dünyamizin genclik yillarindaki bazi özellikleri tasimaktadir.bu da aklimiza su soruyu getiriyor:marsta hayat var miydi,ya da ilerde(milyon yillar sonunda)olabilir mi?iste tüm bu sorularin yanitlarinin kücücük ipuclarina varabilmek icin gönderilen anka kusu az da olsa bize mars hakkinda bilgi sunacak.ilgiyle bekleyecegiz.

edit:mars dünyanin geclik yillarina benziyorsa daha önce hayat olmasi ihtimali uzak ama milyon yillar sonunda hayata orada devam edebiliriz diye düsünüyorum.
bildiğim kadarıyla güneş sisteminin en büyük volkanına sahip olan gezegendir.

dünyanın en yüksek noktası everesttir. 8.848 metre yüksekliğindedir. mars'daki "Olympus Mons" volkanının yüksekliği 27 kilometre, genişliği ise 81 kilometredir.

27 kilometre yüksekliğinde bir dağ düşünmek korkutucu değil mi?
http://www.icerix.com/ice...008/06/martian_skies.html adresinden fotoğraflarına ulaşılabilecek gezegendir.
amerikan mariner 4 uzay sondası 1965 yılında mars'ın ilk uydu fotoğraflarını çekti. bu fotoğraflarda koyu bölgelerin bitki örtüsü olmadığı görüldü. kanallardan ve mars'taki şehirlerden de hiçbir iz yoktu. yalnızca yanardaglar, çıplak düzlükler ve kraterler görünüyordu. daha sonra mariner araçları, everest tepesinden üç kat yüksek olan sönmüş yanardağ ve 4500 km uzunluğunda ,600 km genişliğinde dev bir vadi buldular. dağa olympus mons (olimpos dağı) vadiye ise valles marineris (mariner vadisi) adı verildi. 1976 yılında iki viking uzay sondası marsta bakteri ve liken gibi ilkel yaşam biçimlerinin olup olmadığını öğrenmek üzere mars'a gitti. yörüngeden fotoğraf çeken uzay sondalarının bir parçası da paraşütle gezegene inerek yakın plan fotoğraflar çekti.viking uzay sondası, yaşam testleri yapmak üzere toprak örnekleri topladı, bu testler sırasında bazı kimyasal tepkimeler oluşmakla birlikte olumlu sonuçlar elde edilemedi. bugün mars'ın hakkında, dünyamızdaki okyanusların dipleri hakkında bildiklerimizden çok daha fazlasını biliyoruz. eğer geçmişte mars'ta canlılar yaşadıysa, gelecek yıllarda mars'a gidenler bazı fosiller bulabilirler.

belki de bilinmeyen bir olay mars'ın atmosferinin uzaya kaçmasına ve demirce zengin olan toprağın pas rengini almasına neden oldu.

mars'tan bakıldığında güneş , dünya'dan görüldüğünün üçte ikisi büyüklüğünde ve daha solgun, sarı renkli görülür. güneş ışığının atmosferde bulunan toz parçacıklarından saçılması nedeniyle gökyüzü pembe renklidir.mars atmosferinin çoğunluğu karbondioksitten oluşan, kanyon, volkan ve kraterlerin hakim olduğu soğuk bir gezegendir. atmosfer basıncı (atmosferdeki gazların gezegen yüzeyine uyguladığı kuvvet) suyu yüzeyde tutamayacak derecede düşüktür. bu nedenle su buharlaşıp gider.
edindigim son bilgiye göre marsta metan gazi bulunmus! peki bu ne demek? bu, organik canlilarin varligina isaret ediyor olabilir demek. tabiii bu gazin marsta bulunan kaya tabakalarindaki degisimlere bagli olabilecegi ihtimalini göz ardi edersek.bir zamanlar marsta yasam oldugu hatta hala olabilecegi ihtimali gecerliligini koruyor ya iste buna cok seviniyorum. kizil gezen sadece kizil bi gezen olarak kalmamali bence.bunu söylemek istemezdim ama metan gazinin 2006 da tamamen kizil gezenimiz martsta kaybolmus olmasi bi gercek ne yazik ki!
bilim kurgu filmlerine bolca konu olmuş, her daim merak uyandıran gezegen.
(bkz: total recall)
(bkz: red planet)
(bkz: mars attacks !)
sonbahar film müziklerinde ıslıkla çalınan ezgi.
ya bir zamanlar (milyarlarca ışık yılı önce) canlı yaşama sahip olduğu ya da herhangi bir canlı yaşamın yeni yeni adımlarının atıldığı bir yer olarak düşünülen gezegen. elbet dünyayla hepten benzeşmiyor ama dünyadışı varlıkların çeşitliliği yani farklı metabolizmalara sahip oluşu bu araştırılan canlı yaşama ya da canlı yaşamın oluşma imkanını mümkün kılıyor
sinemanin keyfini yasayabileceginiz, fiyatlari uygun, kanyon' daki guzel mekan.
metoboy'un şarkısı. demin dinledim gitarı çıkar saz koy bildiğin ankaralı namık şarkısı.
iki ters bir düzdeki terslerden her birisi.
belki de çok derinlerde yaşayan bir insan ırkı vardır bu gezegende.

milyonlarca yıl önce gezegen yüzeyi yaşama elverişli halini kaybetmeye başlayınca orda yaşayanlar yer üstündeki tüm yapıları yok edip yer altına çekilmişler, kendilerini binlerce kilometre derine mühürlemişlerdir. geride kalan izleri de birkaç yüz bin yılda doğa silmiş, üstte sadece gördüğümüz kırmızı çöl kalmıştır.

şaka bi yana, gerçikçilikten oldukça uzak olsa da ilginç bir fikirdir. süper film olur bundan.

mesela dünya gezegenindeki yaşamın da farkındalarmış elemanlar, ve bu nedenle yüzeye çıkmak kesinlikle yasakmış, varlıklarını bileceğimiz kadar geliştiğimize inanmıyorlarmış.

spirit, opportunity, phoenix filan çok dikkatle izlenmiş.

kalemi kağıdı alıyorum ben hacı.

ismi de buldum;

"the red civilization"
aya yapılan saldırıdan sonra ay ile bir olup dünyaya misilleme yapması beklenen gezegen.
yurt dışında kızartılır da bu;

http://www.ilike.org.uk/i...s/deep-fried-mars-bar.jpg
son dönemlerde,yaşam belirtileri arayışının yoğunlaştığı; kızıl gezegen adı ile de bilinen gezegen.
atmosferinin karbondioksitden oluşması sebebi ile kırmızı gözüken gezegen .
seveninin çok olduğunu düşündüğüm ithal çikolata markası. yerli benzeri olarak metro düşünülebilr fakat aralarındaki lezzet farkı çok büyüktür. bakkal ve marketlerde an itibariyle 1 lira 50 kuruştan satılmaktadır. zaman zaman gereksiz anketlerde dünyanın en iyi çikolatası seçilmesine rağmen, bu çikolatayı hiç sevmeyen insanlar da mevcuttur.

http://img.dailymail.co.u...marsbarMS1205_468x272.jpg
tavlada bi taşla iki gol attıran olaya verilen ad.
birkaç yıl içinde insanoğlunun bizzat gidip göreceği mekan. sanırım ayak basılmayacakmış ama mars bu boru değil.
insanlık için uzun, evren için kısa bir yolculuk. hmm slogan bu olabilir mesela. güzel.
hitit savaş tanrısı wurunkattenin romadaki karşılığıdır. tabi önce yunan mitolojisinde arese dönüştü arada. o ayrı...