bugün

private label olarak da bilinen market markaları marketlerin kendi ürettikleri ürünlerle ya da farklı bir marka için üretilen üretilen ürünler üzerine uygulanan markalama * çalışmaları sonucu doğmaktadırlar. türkiye'de şu anda şok, bim, migros, tansaş vb. markaların kendi adlarıyla ya da kendileri için öngördükleri marka isimleryle çıkardıkları ürünler mevcuttur. yabancı ülkelerde bundan bir on yıl önce popüler olan market markalarının tüketici açısından çeşitli avantajlar sağladıkları gibi birtakım dezavantajları da bulunmaktadır.

her şeyden evvel market markalarının tüketici tarafından tercih edlme sebepleri muadili olan diğer markalara göre daha uygun fiyatlı olmalarıdır. bunun yanında marketler kendi markalarını sahiplendikleri için raflara bu malların dizimi daha sorunsuz olacağı gibi, stok probleri de olmayacak ve böylece tüketiciye ürünün ulaşması daha kolay sağlanacaktır.

ayrıca tüketici markete ya da arkadasındaki kuruma duyduğu güvenden ötürü market markasını tercih edebilecektir.

özellikle son dönemlerde gelişen teknoloji ile birlikte yayılması hız kazanan marka bazlı krizler market markalarına olan talebi arttırmaktadırlar.

özel markalar açısından bakıldığında market markaları her ne kadar pazarın bölünmesine yol açıyormuş gibi görünseler de, sadık tüketicilerden oluşan kemikleşmiş yapının değişmeyeceği ve diğer bir yandan çeşitlenmenin yeni müşterileri markete çekeceği düşünüldüğünde aslında market markalarının bu yönüyle özel etiketli ürünlerin ekmeklerine yağ sürdüğünü de söylemek mümkün olabilir. zira özel etiketli ürünler uzun süreden beri sürdürmüş oldukları iletişim çabaları, insanların bilinçaltlarına yerleştirmiş oldukları çağrışımlarla bu süpriz doğum günü pastasından kendilerine düşen payı alacaklardır. afiyet olsun.