bugün

Eski Roma, Arap ve Çin medeniyetlerinde makarna'nın kullanıldığını çeşitli tarihi kaynaklar belirtmektedir. Roma yakınlarında bulunan Cerveteri'de yapılan kazılarda, Eski Roma dönemine ait makarna yapımıda kullanılan aletler bulunulmuştur. Romalıların lagana dedikleri Lasanya türü makarnanın da bu dönemden kalma olduğu düşünülmektedir. Milattan sonra 1. yüzyılda yaşamış olan Apicio, De re coquinaria adlı eserinde Lagana yani Lasanyadan söz etmektedir.

Arap medeniyetinde ise makarna ile ilgili kaynağa daha çok rastlamaktayız. 10. yüzyılda makarnanın kervanlar ve gemilerle nakledildiği, büyük fetihlerle birlikte çeşitli milletlerin de bu şekilde ilk defa makarna ile tanıştığı Arap tarihçilerin eserlerinde rastlanılır.

Çin medeniyetinde ise makarna kullanımı daha eskilere dayanıyor. Milattan önce 1700 yıllarında Çin'de makarna tüketildiği bilinmektedir. Kaşif Marco Polo'nun Çin'e yaptığı seyahat sonrasında 1292 yılında beraberinde Spaghetti adı verilen makarna çeşidini getirdiği bilinmektedir.

http://www.makarna.org.tr...kce/konu_detay.aspx?id=10

Görüleceği üzere bugün özellikle öğrenci evlerinin temel ve yegane besin maddesi olan makarnanın üzerinde çoğu medeniyetin bilimum emeği, hakkı, göznuru bulunmaktadır. bugün "ıyyy yine mi makarna diyerek" kolaysadığımız bu aziz yiyecek, zamanında orduların savaşa girmeden hemen önce tükettiği, kaşiflerin "ahanda yeni bi yemek çeşidi" diyerek uluslarına kazandırdığı, ordu komutanlarının ganimetleri toplarken "makarnaları unutmayın ulan" dediği bir nimet..

Dolayısıyla roma, arap ve çin başta olmak üzere emeği geçen tüm uluslara edilesi duadır.

(bkz: Allah hepisinden razı ola)
öğrenci evinin vazgeçilmezi her şekile her kaba sığan berektli azık makarna için yapılan eylem.
öğrencilerin yılın bir günün makarna günü ilan ederek topluca yapmaları gereken eylem.*