bugün

yontem olarak ironinin tersi olarak dusunulebilir. bir konu hakkinda hiç bir fikri olmadigini zanneden bir kişiye, socrates' in sorular sorarak aslinda o konu hakkinda ne çok şey bildigini ispatladigi yontemidir. buna ragmen ironi kadar populer olamamistir.
ironiden anlamayan bir nesle aşina olmayanların aşina olduğu neslin anlaması gereken şey.*
ironi, kişilerin kendilerini daha iyi ifade edebildikleri bir yöntem olduğu için; maiotik pek işlerine gelmez. biraz daha acımasız olmak gerekirse 'maiotik' seçeneğini uygulayabilemezler!

tüme varım ve tümden gelim gibidirler.
sokrates' in boş zihindeki şekillenmemiş bilgiyi dürtükleyip çıkarma biçimi. buna göre sokrates alelade bir çobana sürekli sorular sorup soruları ile onu yönlendirerek aslında bildiği bilgiyi şekillendirip ortaya çıkarır. aysun kayacı' ya münasip bi işaret yapar.
Doğuştan olan bilginin hatırlanması ve ortaya çıkması için kullanılan diyalektik yöntemidir. iki aşamalı diyalektiğin ironi kısmında Sokrates karşısındakine sorduğu sorularla karşısındaki emin kişilerin iyi olduğunu sandığı konularda hiç bir şey bilmediğini ortaya koyduktan sonra düşünce doğurtma, maiotik yöntemiylede aslında o konu hakkında bir çok şey bildiğini ortaya koyarak kişide asıl olan bilgiyi ortaya çıkarma biçimidir.