bugün

nihilizm'in mesnetsiz ve hiçbir dayanağı olmayan, bir diğer birkaç felsefi akımında, benzer ve dayanaksız iddialarının aksine, -holografik dünya- , -holographic world- gibi ingilizce ve türkçe karşılıklarıyla ifade edilebilecek, bilimsel dayanakları olan ve bazı deneylerin sonuçlarının onları haklı çıkardığı sosyal bilimlerden ziyade sayısal bilimlerin temsilcilerinin ortaya attığı bir tezdir. halihazırda konu ile ilgili bilimsel araştırmalar devam ederken, doğruluğunun ve gerçekliğinin ihtimali yükseliştedir.

bu ifade, matrix filmini hatırlatabilir ve bu yanlış bir çağrışımda olmaz fakat burada şöyle bir nokta vardır, matrix filmi, ortaya bir felsefe atmamıştır, zaten varolan holografik dünya kavramından esinlenmiştir.

Bir noktada kendisine bir iğne batırıp, "evet ben varmışım" ın çok ötesinde olan bir kavramdır. iğne batırma durumu beş duyu ile algılanır. ya beş duyunuz sizi aldatıyorsa? veya beş duyunuz gerçeği süzen kaçıncı evredir? gibi sorular, bu iğne batıranları çıkmaza sokacaktır.
madde yoktur, o yüzden de kafaya sert bir maddeyle koyulduğunda akan pekmez de zaten yoktur.
materyalizmi böyle vulgarize bir örnekle savunduğum için marx dededen ayrıca özür dilerim.
bilimi reddetmenin bir sonucudur.inançların törpülenmemesi için bilimin dar kalıplara sokulması nedeniyle savunulmaktadır.herşeyin insan için varolduğunu ve duyularımız olmadığı sürece bu dünyanında anlamsız olduğunu savunur.fakat doğada odun vardır biz olsakta o odundur biz olmasakta o odundur.