bugün

avusturya-macaristan asıllı amerikan* ekonomist. teorileri avusturya ekonomi üniversitesi'nce benimsenip takip ettirilen,
atatürk ile aynı senede doğmuş**, 1973'te ölmüştür.

en önemli eseri "the anti-capitalistic mentality" olan ve amerikan sosyalizmine* atıfta bulunan ekonomi yazarıdır da ayrıca.
adina kurulan enstituden burs kazandigim austrian economist. god bless you mises!!!

(bkz: mises institute)
20. yüzyılın en önemli ekonomistlerinden biri.Sosyalist düzene karşdır ve Liberteryenizmci akımına sahiptir.
(bkz: richard von mises)
(bkz: von mises stress)
serbest çağrışım..
En beğendiğim düşüncesi, ekonomide matematiğin bu değin baskın olmasının gereksiz olduğu düşüncesidir. insanlar, işlerinin çok azında sıkı bir matematikle karar verirler. irrasyonel diye bir şey var sonuçta.

Sosyalizme karşı söylediklerini övmeye gerek yok sanırım, zira çoğunlukla haklı olduğu aşikar.
modern liberteryenizm hareketinde büyük etkisi olmuş Avusturyalı ekonomist, tarihçi, filozof ve yazar.

görsel
görsel
görsel
(bkz: anti kapitalist zihniyet)
(bkz: sosyalizm in ekonomik hesaplama problemi)
özellikle para alanında yaptığı çalışmalar ile irving fisher'in paranın miktar teorisini sağlam temeller üzerinde yeniden inşa edip, tutumlu eleştiriler getirmiş iktisat adamı. 1881'de dünyaya gelmiş ve 1973'de vefat etmiştir. vefatından tam 1 sene sonra nobel ödülünü, tüm teorilerini paylaştığı ve arkadaşı friedrich august von hayek 1974'te gunnar mrydal ile kazanmıştır.

kendisi özellikle avusturyadaki artan enflasyon oranlarıyla yakından ilgilenmiş ve maliye bakanlığının teklifi üzerine bakanlığa gitmiştir. burada kendisine "enflasyon nasıl sona erer?" sorusu yöneltilmiş ve o da cevap olarak "gece 12'de buraya gelirseniz size açıklayacağım." diyerek yanıt vermiştir. gece 12'de kendisine bu soru tekrar sorulduğunda ise "şu sesi duyuyormusunuz?" diyerek darphaneyi kastetmiş ve salondaki tüm insanlar bunu anladıktan sonra; "işte o sesi susturun." demiştir.

hayatı boyunca sürekli kardeşi ile bir yarış içinde olmuş, hiçbir zaman bir üniversitede tam maaşlı olarak profesörlük yapamamış, ingiltere, avusturya, almanya, amerika gibi farklı ülkelerde yaşamak zorunda kalmış, özel hayatı oldukça karmaşık biridir. ayrıca 29 buhranını önceden farkeden ender iktisatçılardan biridir.
geleneksel bürokrasiyi tenkit etmiştir. ona göre devlet küçültülmelidir ve kamu yönetimi liberalizm odaklı olmalıdır.

bürokrasiyi eleştirirken sıklıkla “bürokratizasyon” mefhumundan bahseder. toplumu, ülkeyi, siyaseti, ekonomiyi bürokratikleştirmek mânâsına gelir ki bu, ona göre bir faciadır.
Atatürkle aynı yılda doğan ve 1973te hayata gözlerini yuman Avusturyalı ekonomisttir.. 1920lerde Viyanadaki Karl Menger ve Friedrich Hayek ile beraber Viyana Ekonomi Okulu olarak bilinen ekonomik teori okulunu kurmuştur. Kendi kendine sürdürülebilir bir ekonomik sistem oluşturmak için devlet müdahalesinin olmadığı bir sistem olması gerektiğini ve devlet müdahalesinin serbest piyasa yerine piyasa dışı ayrıcalıklar yarattığını gerçek piyasa faaliyetlerini bozan bir etken olduğunu savunan bir liberteryendir şüphesiz..