bugün

kapitalist sistemdeki dünyanın küreselleşen ortamında insanlar kendi kültür ve aidiyetlerini kaybetme problemiyle karşı karşıya kalmışlar;sömürge sisteminin kurduğu baskın kültür,diğer kültürleri sentezlemeye ve kendi baskısını kurmaya çalışmış ve ne yazıkki birçok coğrafyada başarılı olmuştur.bugün fransa'daki bir zencinin kim olduğuna verdiği cevap fransızımsa,o'nun afrikalı kimliği ölmüştür.kendi deyimiyle o artık bir fransızdır.ten rengi dışında o'nu afrikalı yapan hiç bir aidiyet özelliği kalmamıştır.kültürüne ve milletine bağlı olmayan bir kimlik ölümcül olmaya mahkumdur...
amin maalouf un dünyaca ünlü kitabı aidiyetleri sorguluyor
ince ama kalin bir kitap. her goze gore degil...
amin maalouf'un 'ölümcül kimlikler' adıyla yky'den çıkan ve 25.baskısı yapılan*
deneme kitabı. arka kapak yazısından kısa bir alıntı:
kimlik, insanın zamanın içindeki incelişinde onu dünyaya bağlayan bir ayna.
ölümcül kimlikler, dünyanın yeni zamanlarında insanlığın küllerinde kuracağı düzenin temeline konan bilge bir taş.
Lübnan doğumlu, Fransa'da yasayan yazar Amin Maalouf 'un okunulması gereken ünlü bir kitabı.
kimlik sorununa daha çok göçmen sorunları açısından bakıyor. biraz yüzeysel bir kitap. anlatımı ve okunması iyi. ulus içersindeki alt kültürlerin temsil sorununa çok yüzeysel cevaplar vermiş.
amin maalouf kitabında özet olarak, kimliklerdeki alt kültürlerin bastırılarak veya tek bir aidiyette mutlaklaştırmak yerine adiyetleri zenginleştirerek(müslüman, franız, istanbullu,...vb.) yani kendisinin de dediği gibi küreselleştirerek kimlik sorunlarının çözülebileceği savunuyor. maalouf, bu sürecin bir anda olmayıcağına belirtiyor. ama kitap daha çok göçmenlerin kimlik sorularıyla ilgili.
amin maalouf'un 20-21 yüzyıllardaki kimlik kavramına,kimlik bulma çabalarına,kimlik sorunsalına dair kitabı.türkiye gibi 'doğulu muyuz batılı mı?' gibi sorunun 150 yıldır sorulup tartışıla durduğu bir ülkede kafası karışık okur kitlesine bir nebze ışık tutabilecek kitaptır.
(bkz: olumcul kimlikler)
ilk bölümde şaşkın bırakan, insanın kendini sorgulamasına dahi sebebiyet veren bir kitap bitince ne halde bırakır insan merak ediyor.
insanın beynini sorular yumağına çeviren amin maalouf kitabı?

aidiyet duygusuyla sarıldığımız dil, din, cemiyetler ve politik düşünceler bizi gerçekten koruyor mu? yoksa bizi koruduğunu ve sahip çıktığını sanarken aslında dünyanın sonunu mu getiriyor.

dengeyi kurmak bu kadar mı zor?

azınlık ve çoğunluk kavramları ne kadar adil?
Amin maalouf'un tek kelime ile mükemmel kitabı... Kimlik denilen kavramı apayrı bir yere götürmüş ve aslında her insanın kendine özgü bir karma kimliğe sahip olduğunu belirtmiştir. Kitabı okurken beyninizin içinde bir fırtına estirmemeniz mümkün değildir.

"kimlik meşru bir eğilimi yansıtmakla başlar ve bir savaş aleti haline gelir."
Sosyoloji dersimizde hocamizin okumamizi istedigi ve sınavda da sorumlu tuttuğu kitap.kimlik arayislari, yok olan kimlikler..bir nevi kendimize dönüş kitabı. Hayatimizda bize yön veren içimize işleyen aidiyet duyguları ve bunların bize etkisini çok sade bir biçimde anlatıyor.