bugün

doğrusal diferansiyel denklemlerin çözümünde kullanılan bir tür metot. bu metot da diferansiyel denklemin değişkeni olan (t) yerine (s) laplace değişkeni kullanılır. bir f(t) fonksiyonun laplace'ı:
l{f(t)}=f(s) şeklinde gösterilebilir.. türevin laplace dönüşümü, integralin laplace dönüşümü, üstel fonksiyonu gibi bir çok çeşit dönüşüm metodu vardır..

bu daha anlaşılır gibi sanki:
görsel
(bkz: olasılıksız)
(bkz: laplace şeytanı)
elektronik yada makina mühendislerinin sürekli zamanda sistem analizi yaparken hatmettikleri dönüşümdür. fourier dönüşümünün daha şık bir halidir.
işi olmayan bir adamın gelecek nesillerin beynini ipotek altına almak adına çıkardığı teorem. diferansiyel denklemlerde "bütün kuşları siktik, şimdi sıra leyleklerde" öğrenmesem de olur demiş diften kalmıştım. sistem dinamiğinde "dur lan, belki işe yarar" diye sınavdan önce sıranın üzerine yazmıştım. kontrol sistemleri finalinde laplace abimizle akraba olmuştum. şimdi kendi çapımda mühendisliği icra etmeye çalışırken "dönüşümünü sikiyim, yıllarımı yedin" diyorum.
diferansiyel denklemler dersinde öğretilir. çok sıkıcıdır. ezber gerektirir. bazıları fourier dönüşümlerinde çok işinize yarar.
doğrusal diferansiyel denklemlerin çözümünde kullanılan bir tür metot. bu metot da diferansiyel denklemin değişkeni olan (t) yerine (s) laplace değişkeni kullanılır. bir f(t) fonksiyonun laplace'ı: l{f(t)}=f(s) şeklinde gösterilebilir. yani 't' uzayından 's' uzayına geçiş yapılır. işlemlerde bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. türevin laplace dönüşümü, integralin laplace dönüşümü, üstel fonksiyonu gibi bir çok çeşit dönüşüm metodu vardır.
matematikçileri ırgalamaz ama makineciler için nuri alçodan farkı yoktur. *
4. yarıyıl sonunda iyi bir ortalama tutturamayıp bilgisayar değil de kontrol ana bilim dalına yerleşmek zorunda kalmamla birlikte gelecek yıldan itibaren her ortamda bir yerlerime girecek olan dönüşümdür.
Aman bu ne kii dönüşümü. Daha neleri var neleri, adını bile ezberimde tutamadığımdan olsa gerek okul uzatmama sebep garipli ilginçli korelasyonların yanında laplace nur nimettir.
Not: Bokkafalı proses kontrol.
Not2: allahin belasi muhendislik matematigi.
Not3: aptal ısı transferi (içimde kalmasın notu)
Mühendisin hayatını zehir eden zırva.
(bkz: lap dance) çağrıştırır. cahilim mutluyum dedirtir.
muhendislikte ve matematikte diferansiyel denklemleri cozerken kullanilan donusum. donusum kisaca bir fonksiyonu baska tur bir fonksiyona cevirir. daha da ayrintili konusacak olursak bir fonksiyonun bu donusum ile tanim kumesi zamandan f(t) frekansa f(s) donusturulur. bunu yaparken de turev, limit ve integralden faydalanılır.