bugün

(cosmic latte)buymuş evrenin rengi. daha doğrusu john hopkins üniversitesinden bir astronom grubunun hesap kitap* sonucu buldukları evrenin ortalamadaki rengi olan bejimsi beyaza* verilmiş isim buymuş.
Karl Glazebrook ve ivan Baldry tarafından yıldızların oluşumu ile ilgili olarak yapılan bir çalışma sonucunda ortaya çıkan ve galaksileri oluşturan yıldızlardan gelen toplam ışık üzerinden varılan sonuca göre, evrenin ortalama rengine verilen ad.

https://i.hizliresim.com/AOdkLz.jpg

şöyle özetleyebilirim olayı;
çalışma aslında yıldız oluşumları ile ilgili olarak yapılmış ve bu renk, çalışmadan çıkan bir yan sonuç. yani aslında amaç bu rengi belirlemek değilmiş. 200 bin galaksiden gelen ışık incelenmiş. bu ışıkların dalga boyları üzerinden ortalama bir sonuca varılmış.

kozmik latte, yukarıda da gördüğünüz gibi son derece uçuk bir bej gibi duruyor. bunun nedeni, gözleyebildiğimiz evrendeki yıldızların genelinin şu anda sahip olduğu yaş. yıldızlar ilk oluştuklarında yaydıkları ışık daha enerjiktir ve mavi tonlardadır. yıldız yaşlandıkça sıcaklığı ve enerjisi azalır ve bunun sonucunda rengi de kırmızıya doğru dönmeye başlar.

yani aslında bu hesaplar milyarlarca yıl önce, yıldızların çoğu gençken yapılsaydı, evrenin ortalama rengi turkuaza yakın olacaktı. fakat evrende yaşlı ve küçük yıldızlar çoğunlukta olduğundan, yaydıkları enerjiden ortaya çıkan ortalama renk böyle bir renk.

aynı şekilde, eğer hesaplama milyarlarca yıl sonra yapılsaydı, ortalama renk kırmızıya daha yakın çıkacaktı, çünkü yıldızlar daha da yaşlanmış ve enerjileri kırmızıya daha çok kaymış olacaktı.
Yahuu krem de geç be ne uğraşıyorsun kozmikti latteydi diye amann salla be. (bkz: swh)