bugün

başlığı kot kumlama işçileri için düzenlenenimza kampanyası şeklinde açacaktım. fakat karakter sayısı izin vermedi!
tanım: sağlık bakanlığının kot kumlamayı yasaklaması fakat işletmelerin üç kuruş para uğruna kot kumlamaya devam etmesi üzerine düzenlenen imza kampanyasıdır.
--spoiler--
"t.c. başbakanlik makamina

türkiye, tekstil sektöründe ölümcül “silikozis” hastalığı görülen ilk ülke.
kot, yüksek basınçla kum püskürtülerek ağartılıyor. bu işte çalışan işçiler, soludukları toz yüzünden silikozis hastalığına yakalanıyor.
sağlık bakanlığı, önemli bir adım atarak tekstil sektöründe kot kumlamayı yasakladı. ancak sorunun köklü çözümü için bunun gibi pek çok adım daha atılması gerekiyor.
silikozis hastalarının sosyal güvenceleri yok.
çünkü büyük markalar da dâhil, kot beyazlatma işi taşeron şirketler eliyle yapılıyor ve onlar da kot kumlama işçilerini sigortasız olarak çalıştırıyor.
silikozis hastası arkadaşlarımız "vaktiyle kot kumlama sektöründe çalışmış olduklarını" kanıtlayabilmek için mahkeme kapılarında ömür tüketiyor.
“kayıt dışı” çalışan taşeron şirketleri bulmak, o şirketlerin kot kumlama işi yaptığını kanıtlamak zorundalar. en sonunda da mahkemeleri, orada çalıştıklarına ikna etmeleri gerekiyor.
yani devlet, zamanında yap(a)madığını; ölümle pençeleşen, hasta, yoksul, güçsüz insanların yapmasını bekliyor.
bu bize hiç adil gelmiyor. işçilerin ömürlerinden bile uzun sürecek mahkeme süreçleri sonunda adaleti bulacağımıza inanmıyoruz.
geç kalmış olmakla birlikte, yapılması gerekenler çok basittir.
1. sağlık bakanlığı, kot kumlama işinde çalışmış herkesin, göğüs hastalıkları hastanelerine ulaşması için ülke çapında bir kampanya başlatmalıdır.
2. çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, (sigortası olup olmadığına bakmaksızın) tüm silikozis hastalarının hastalıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlamalıdır.
3. adalet bakanlığı, slikozis hastalarını mahkeme giderlerinden muaf tutmak üzere acilen bir genelge çıkarmalıdır.
4. hükümet, denetim görevini yapmayan kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olmamalı, yargılanmalarını engellememelidir.
5. silikanın havada solunabilecek şekilde serbest kullanımı, yalnızca kot kumlama işinde değil, tüm sektörlerde yasaklanmalıdır.
biz aşağıda imzası bulunanlar, kot kumlama işçilerinin mücadelesini yakından izliyor ve destekliyoruz.
hükümeti gerekli yasal ve idari düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz."
--spoiler--

http://www.kotiscileri.org/kategori/imza-at
daha önce bir kaç kere daha yapılmış fakat hakettiği desteği görememiş kampanyadır.
sözlük ahalisinin görmezden gelmeyeceğine inandığım eylem.
bu duruma kot kumlama işçileri ne diyor acaba? adamları ekmeğinden etmeyinde!..
bu ay çıkacak olan yasada sonunda işe yaradığı görülen kampanyadır. zira

--spoiler--
(IHA) Sağlıksız koşullarda kot kumlama işlerinde çalıştıkları için silikozis hastalığına yakalanan hastalara emekli olma hakkı tanıyan maddenin Torba Yasa Tasarısı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmesi sevinçle karşılandı.
Bingöl'ün Karlıova ilçesi Taşlıçay köyünde ikamet eden ve daha önce istanbul'da değişik yerlerde kot taşlama işinde çalıştıkları için silikozis hastalığına yakalanan vatandaşlara bu hakkın verilmesinin doğru bir karar olduğunu belirten Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaarslan, ancak bunun eksik olduğunu ve daha önce bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin eş ile çocuklarına da maaş bağlanması gerektiğini söyledi. Silikozis hastalarına malulen emekli olma hakkı tanıyan maddenin kabul edilmesini sevindirici bulduklarını belirten Karaarslan, eksikliğin de giderilmesini talep etti. Karaarslan, "Torba Tasarı'nın silikozis hastalarına malulen emekli olma hakkı tanıyan maddesi, TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Zorunlu özürlü çalıştırmayı yeniden düzenleyen hüküm ise tasarıdan çıkarıldı. Silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı tanıyan madde, AK Parti Manisa milletvekili Recai Berber'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre, sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybedenlere, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca aylık bağlanacak. Bu kişilerin, tasarının yasalaşıp yayımlanmasından itibaren 3 ay içinde başvurmaları gerekecek. Aylık almakta iken ölen silikozis hastasının eşine ve çocuklarına da aylık bağlanabilecek. Eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, hastanın kendisine bağlanan aylık tutarını geçemeyecek. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılabilecek" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, düzenleme ile silikozis hastalarına 433 ile 557 TL arasında aylık bağlanacağını kaydettiğini söyleyen Karaarslan, bu gelişmenin sevindirici olduğunu ancak tasarının bu haliyle eksik olduğunu ifade etti. Karaarslan, "Zira daha önce aylık almadan ölen silikozis hastalarının eş ve çocuklarına maaş bağlanması, çıkacak bu yasayla mümkün olmamaktadır. Bu da bizi derinden üzmüştür. Umuyoruz, istiyoruz ve diliyoruz ki aylık almadan ölen silikozis hastalarının eş ve çocuklarına aylık bağlanması hususu tasarıya eklenir. Ölmüş olan silikozis hastalarının eş ve çocuklarına herkesin sahip çıkmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
--spoiler--
Sokak hayvanları için yapılan destek kampanyalarının bile daha çok destek gördüğünü farkettiğinizde,katılımın az oluşunun iki kat canınızı yaktığı kampanya.
çalışan kesimler içinde en mağdur olan kesimlerde biridir. ama tek değildir, bunu da bilmek gerekir. mermerciler, dökümcüler vs de benzer tehlikelerle karşı karşıyadırlar. umarım onları da bir gören çıkar...
sevgili devletimizin ilgili makamlarının boş işlerle uğraşmayı bırakıp memleketimiz için can meselesi olan bu gibi konularda çözüm üretmeye davet ediyoruz.
kot taşlama olmasın o yavrum benim.
edit: ben ayar vermem ama sen yine de akıllı ol.
kesinlikle destek verilmesi gereken kampanya.
her şeyi devletten beklemeyin giymeyin taşlanmış kot bu iş sektörüde ortadan kalksın.