bugün

Incilde yer alan ve hıristiyan tasvir sanatında bizans' tan günümüze kadar, kilise fresklerinde, yağlı boya tablolarda ve ikonalarda yaygın olarak kullanılan "meryem' in ölümü" nün anlatıldığı sahnedir.
görsel

KOiMESiS MERYEM (MERYEM'iN ÖLÜMÜ)

Günümüzde Kariye Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan Chora Manastırı Kilisesi'nin naos kapısının üzerinde yer alan Meryem'in ölümü sahnesi, incil'de yer almamasına rağmen Apokrif incillere (dini metinlerin veya kitapların parçası olmayan metinler) dayandırılarak Hıristiyan ikonografisi'nde sıklıkla işlenen konular arasına girmiş ve Apokrif incillerde bu olay, 15 Ağustos gününü göstermektedir.

Cemaatin naostan çıkarken kapı üzerinde gördüğü mozaik tekniğindeki Koimesis sahnesi, oldukça etkili işlenmiştir. Meryem, bir yatağa (kline) yatırılmış halde sahnenin merkezinde, isa ise Meryem'in arkasında yer almakta olup zarif, içerisinde meleklerin bulunduğu, kurşuni badem formlu bir mandor (kutsal kişilerin vücudunu saran ışık halesi) ile gösterilmiştir. isa'nın elindeki bebek, annesi Meryem'in ruhunu simgelemektedir. isa'nın üstünde ise Ayasofya'nın pandantiflerinde de gördüğümüz kerubin kanatlanmaktadır. Meryem'in başının yanında buhurdan sallayan havari Petrus, ayak dibinde ise oturur vaziyette Paulus yer almaktadır. Arka plandaki başları haleli üç piskopos bu olaya tanıklık eden dört piskopostan üçüdür. Bu dört piskopos: Kudüs'ün ilk piskoposu Iakobos, Efesli Timoteosa, Atinalı Dionisios Arepagites ve Hierothes'dir. Sahnenin arka planında, kapı önünde Meryem'in annesi Anna (kırmızı kıyafetli) ve teyzesi Elizabeth (yeşil kıyafetli) betimlenmiştir.

Kalabalık olarak anlatılan sahnenin arka fonunda, halelerde ve Meryem'in yatağının örtüsünün şeritleri ile süslemelerinde altın yaldız kullanılmıştır. Öte yandan, elbiselerdeki kıvrımlar ve arka plandaki mimari ögeler mozaiğe derinlik katan unsurlardır.

https://www.facebook.com/...3/posts/1413258899062157/
güncel Önemli Başlıklar