bugün

asıl başlık:
"soma'da çalışan kaçak işçilerin geriye dönük sigorta girişlerinin yapılması" olacaktı.

içeride tahmini 400 - 500 kişi daha varken rakam vermekten çekinmenin, 200 kişinin vefat ettiğini söylemenin başka ne açıklaması olabilir ki? zaman mı kazanılmaya çalışılıyor, bazı şeylerin üzeri kapatılmaya mı çalışıyor merak konusudur.
çok merak ediyorum 15 yaşındaki kemal yıldız ın sigortası nasıl gösterildi veya gösterilecek.
bir çok iş kazasında olduğu gibi bu kazada da görülecek uygulamadır.
sigorta dediğin şey zaten geriye dönük ödenir, ancak sigorta girişi geriye dönük yapılamaz teknik olarak.
yani bir kişinin sigortaya girişini muhasebe bugün ve sonraki günlerde yapabilir. sigorta primi öderken de çalışılan ayın sonunda prim yatırılır.

ancak, gel gelelim ki söz konusu hükümetin kendi yandaşlarına özelleştirme adı altında peşkeş çektiği firmalar olunca işin rengi değişebilir.
sistemlere dışarıdan müdahale edilebilir ve geriye dönük kayıt oluşturulabilir. sigorta kaydı bir yana, işçiler için personel özlük dosyalarının oluşturulmuş olması lazım. ve o dosyalarda işçilerin ikametgah, nüfus cüzdan sureti vb evrakların da olması lazım.

dolayısıyla 700 kişi içerisindeki kaçak işçi sayısının 300 olduğunu varsaysak bile bu kadar işçinin evraklarını toplamak soma holding için kolay olmasa gerek.

ayrıca işçilerden biri iş mahkemesine gitse ve beni kaçak çalıştırdı dese bile mahkeme ücreti, süresi ve yaptırımı göz önüne alındığında (yandaş firma olduğunu da gözönüne alırsak) sittin sene uğraşması gerekecektir hakkını alabilmesi için.

bu ülkede hukuk işlemiyor. eğer işleseydi, bir iş mahkemesi 2-3 sene sürmezdi. harçları 600-700 tl olmazdı.
çalışma bakanlığına şikayet ettiğinizde konuyu çözmüyorlar, direkt mahkemeye git diyorlar. mahkemede 600 tl harç istiyor başlangıç olarak. 1 sene sürse bile davanız ve sonunda kazansanız da karşı tarafın temyiz hakkı olduğundan 1 sene daha uzuyor davanız. yani bu ülkede haklı bile olsanız hakkınızı almanız için 2 sene kafadan var. o da kanıtlar ve şahitleriniz tamamsa.