bugün

1894 yılında Preveze'de doğan Kazım Taşkent, 1920'de devlet bursuyla gönderildiği Almanya'da önce Braunscheig'de, sonra Hannover'da Technische Hochschule'de kimya öğrenimi gördü. 1925'te kimya yüksek mühendisi olarak yurda dönerek, zorunlu hizmetini Ankara'da iktisat Bakanlığı'nda ve istanbul Bölge Müdürlüğü'nde tamamladı. Bu süre içinde, Alpullu Şeker Fabrikası'nın kurulması ve işletilmesiyle görevlendirildi.

Avrupa ülkelerindeki şeker sanayiini inceleyerek kısa bir süre içinde fabrikayı hizmete soktu. Daha sonra Eskişehir ve Turhal şeker fabrikalarını da 6,5 ay gibi kısa bir süre içinde kurup işletmeye sokan Taşkent, başta Atatürk ve inönü olmak üzere, dönemin ilgili bütün ileri gelenlerinin övgülerini kazandı. 2. Dünya Savaşı devam ederken ingiltere'de savaş sonrasının getireceği sosyal problemlerin karşılanması amacıyla hazırlanan "Beveridge" planının bazı kısımlarının ülkemizde yararlı olacağı inancıyla bunu özel sektörde gerçekleştirmek için şeker sanayiindeki 14 yıllık hizmetinden istifa etti.

Böylece 28 yıl sürecek yeni bir çalışma alanına yöneldi. Önce, isviçre'de bir kazada kaybettiği oğlu Doğan'ın adını verdiği Doğan Sigorta A.Ş.'yi, daha sonra da Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'yi kurdu. 1950 yılında Manisa Milletvekili oldu ancak 2,5 yıl sonra yaradılışına uygun olmadığını düşünerek istifa etti. 42 yıllık çalışma yaşamını 1972 yılında noktaladı.

Fiili çalışma hayatından ayrılmasından sonra 1940 yılından beri tutmakta olduğu notlarını kitaplaştırma çalışmasına yönelmiştir. 1980 yılında "Yaşadığım Günler", 1981 yılında "Atatürk Aydınlığında Yaşamak", 1989'da "Duygularım, Düşüncelerim, inançlarım" adılı kitaplarını yayımladı. 1999 yılında ise Yapı Kredi Yayınları'nda Sadi Abaç'ın "Kazım Taşkent ve Yapı Kredi Bankası" adlı kitabı yayımlandı. ilk yarısında sıkıntılar çektiği ama içinde bulunduğu topluma hizmete adanmış yaşamı 1991'de istanbul'da son buldu.
adına, istiklal caddesi'den bir sanat galerisi bulunmaktadır.
yky , kendi adına bir seri klasik eseri toplayarak külliyat yayınlamıştır.
kazım taşkent ve yapı kredi bankası diye de bir kitap mevcuttur piyasada.