bugün

kırmızı renkte olan herşeydir.
sanki kan, kırmızı rengini domatesten karpuzdan alıyor.
allah büyüklerimize akıl fikir ve fen bilgisi nasip etsin.
çok acılar çektik biz.
(bkz: pekmez)
(bkz: kan yapsın diye kan içmek)
çocukken üzüm büyüyünce kırmızı şaraba upgrade olur.
domates, siyah üzüm, böbrek.
kına kına ağacının kökü, dalak. *
küçükken yaşadığım sanrılardandır..

(bkz: kan şekeri)
dalak, karaciğer gibi sakatatlardır. çocukken ağzıma zorla tıkarlardı bunları o yüzdendir ki şu an görsem midem bulanır.
dalak.üstelik az pişmişi.(annelerin en çok kan yaptığına inandığı yiyecek).
dalak ve karaciger icinde kan birikimi cok oldugu icin kan icin gerekli madeler cok oldugu mantikli fakat kan icindeki demir mide tarafindan emilir hale getirlip getirilmedigi onemlidir.kemik iligi kan icin gerekli tum hammaddeler ile kan yaptigina gore.en fazla kan yapan kemik iligi olmali..bizde kan icin haslama et ve kemiginin icindeki ilik yenilir ve haslama et suyu icilir.
kansızlığı yenmek için özellikle B12, C vitamini ve demir içeren gıdalar almak gerekir. Karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, tere, roka, kuruyemiş ve süt ürünleri bunun için en iyi kaynaklardır. demir kanın içeriğinde bulunur ve sebzelerin kabuğuna yakın yerlerde daha çok bulunduğundan patates gibi sebzelerin kabuğu içinde pişirilmesi önemli bir noktadır. Bu yöntem daha çok demir alınmasını sağlar. Gıdaların haşlama suyunun (ıspanakta olduğu gibi) atılmasının ise demir kaybına neden olduğu bir gerçektir.
kansızlıkta önemli bir doğal ürün olarak arı poleninin kullanılmasıdır. içeriğinde birçok vitamin (Özellikle B grubu vitaminler), mineraller ve aminoasit bulunduğu için polen bu anlamda çok yararlıdır.

kan yapıcı bazı şifalı ürünler ise;
Saf arı poleni, iyi cins çiçek balı, kuşburnu marmelatı ve çayı, üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, Tahin, kına, kına kabuğu, keten tohumu, arı sütü, balık yağı, soya sütü ve yulaf sütü sayılabilir...