bugün

detaylı bilgi için lütfen;

http://www.kemik-iligi.org/vericiler.asp
Ankara'da ankara üniversitesi ibni sina hastanesi ne başvurulabilinir.
Neler yapılması Gerekir, nerelere başvurulur, işlem ne kadar sürer, işlemin Herhangi Bir Yan etkisi varmıdır gibi sorular karşısında yeteri kadar bilgi alınamayan bagış türü.
http://www.kokhucrebagisla.com

S1. Kimlerin kök hücre vericisi olması uygun değildir?
Cevap:
18 yaşından genç veya 55 yaşından yaşlı olanlar, ağırlıkları 50 kg den daha düşük veya beden ölçüsü endeksi 40’ın üzerinde olan aşırı kilolu kişiler
Belirli hastalığı bulunan ve kan bankasında kan bağışı reddedilmiş kişiler
Kalp ve kan dolaşım sistemi rahatsızlıkları
Örneğin koroner kalp hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği, tedavi gerektiren kalp ritmi bozuklukları, düzensiz yüksek tansiyon gibi
Solunum yolları rahatsızlıkları
Örneğin ağır kronik astım (düzenli ilaç tedavisi gerektiren), kronik bronşit, akciğer veremi, akciğer embolisi gibi
Kan, kan pıhtılaşma sistemi veya kan damarları rahatsızlıkları
Örneğin oto-immün anemi, A tipi hemofili, derin venlerde tromboz gibi
Ruhsal rahatsızlıklar, santral sinir sistemi rahatsızlıkları
Örneğin tedavi gerektiren depresyonlar, psikoz, şizofreni, epilepsi, multipl skleroz gibi
Oto-immün sistem rahatsızları
Örneğin romatoid artrit (romatizma), kolajenozlar, Crohn hastalığı, ülseröz kolit, troid gibi
Salgı bezleri rahatsızlığı
Örneğin Diabetes mellitus gibi
Kötü huylu sayılan (kanser hastalığı) rahatsızlıklar
Enfeksiyona neden olan rahatsızlıklar
Örneğin Hepatit B veya C (iyileşmiş dahi olsa), kronik borelyoz, HIV-enfeksiyonu
ve diğerleri.
Kendisine yabancı organ veya doku nakli yapılmış olan kişiler
Örneğin; böbrek, kalp, cilt, kornea tabakası, beyin zarı, baldır siniri gibi
Bağımlılığı bulunan kişiler
Örneğin; alkol, uyuşturucu madde ve ilaç bağımlılığı gibi

-----------------------------------------------
S2. Kemik iliği veya periferik kök hücre alımından sonra vericinin ne gibi şikayetleri olur?
Cevap:
Kemik iliği alımında şikayetler esas itibariyle kemik iliğinin iğneyle alınmasından (kemik zarının ağrı uyarısı), doku zedelenmesinden ve kanamadan (dokunun ağrı uyarısı) kaynaklanmaktadır. Ağrılar kural gereği doğrudan alımla birlikte başlar ve gerek süre bağlamında gerekse şiddet bağlamında büyük farklılıklar gösterebilirler (his olarak genellikle sanki masanın kenarına çarpmış olma hissi tanımlanmaktadır). Kural gereği ağrılar en geç birkaç gün içinde hafiflemeye başlarlar.

Kandan kan hücresi alımında, kök hücrelerin G-CSF ile uyarılması (harekete geçirilmesi) esnasında grip ağrılarıyla benzeyen kırıklık, eklem ağrıları türünde şikayetler oluşabilmektedir. Bunlar hafif bir ağrı kesicisiyle kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Bağışla birlikte ağrılar derhal azalır.

----------------------------------------------------

S3. Vericiden kök hücre toplama süreci ne kadardır?
Cevap:
Kalça kemiğinden kemik iliği alımında kural gereği vericini yaklaşık iki gün boyunca hastanede yatışı gerekmektedir. (1. gün: yatış, 2. gün: alım, 3. gün: taburcu). Kemik iliği toplanması işlemin kendisi bir saat sürmektedir. Kandan kök hücre alımında vericinin deri altına beş gün süreyle hormon benzeri bir madde ( büyüme hormonu) enjekte edilerek (şeker hastalarında kullanılan ensülin gibi) kök hücrelerin dolaşıma geçmesi sağlanır. Bunu pratisyen doktor veya hemşire yapabilir. Asıl süreç olan kandan kök hücrenin toplanması işlemi bunun ardından ayakta ve özel bir aferez yöntemiyle gerçekleştirilir ve yaklaşık 3 ila 4 saat arasında sürmektedir. Yeterli miktarda kök hücre toplanamaması durumunda, ertesi gün ikinci bir alım gerekli olabilir.

Kemik iliği Alımı
Gerekli olan kök hücreler bu yöntemle genel anestezi altında bir delme iğnesiyle vericinin arka kalça kemiğinden alınır. Kural gereği çabuk iyileşen iki küçük kesik açılması veya birkaç delik bu işlemin bir parçasıdır. Alım yaklaşık 60 dakika sürmektedir. Bu esnada yaklaşık olarak bir litre kemik iliği - kan karışımı alınır. Bu miktar ise vericinin vücudundaki toplam kemik iliğinin yaklaşık yüzde beşi kadardır ve sağlıklı bir beden bunu iki hafta içinde yeniler. Verici kural gereği alımdan bir gün önce kliniğe yatırılır ve olağan olarak üçüncü gün evine gitmek üzere taburcu edilmeden önce gözetim için alımdan sonraki gece de klinikte kalır.

Kandan Kök Hücre Alımı
Vericilerin ortalama olarak %80’ine uygulanan kandan kök hücre toplanması yönteminde vericinin deri altına beş gün süreyle büyüme faktörü (hormon benzeri bir madde) enjekte edilir. Bu maddeye G-CSF adı verilmektedir ve vücut tarafından her enfeksiyon sürecinde üretilen bir faktördür. Uzun süreden beri bu faktör, laboratuar ortamında da üretilebilmektedir. Bu madde, ağırlıklı olarak kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin dolaşıma geçmesine etki eder. Dolaşımdaki kök hücre sayısının yeterli olduğunun kontrol edilmesini takiben, kök hücreler özel bir süreçle (aferez) aynı trombosit bağışında olduğu gibi kandan toplanırlar. Her iki kola da damar yolu açılır. Kan bir koldan çıkıp bir hücre ayrıştırıcısından geçerek diğer drenden bedene geri döner. Bu cihazda kök hücreler merkezkaç kuvvetiyle kalan kandan ayrıştırılırlar ve nakil için steril torbalara toplanırlar. Bu işlem alım kliniğinde maksimum ardı ardına iki gün süre ile gerçekleştirilir. Bunun için vericinin hastanede yatması gerekmez.

------------------------------------------------------

S4. Kemik iliği toplanmasından sonra verici için hangi riskler söz konusudur?
Cevap:
Doğrudan kemik iliği alımı işlemi ağrılı olacağından genel anestezi gerekmektedir. Genel anestezide hayati tehdit oluşturan komplikasyonlar riski hekimler tarafından 1:50.000'den daha az olarak bildirilmektedir. Alımdan sonra yara ağrısı ve bazı kişilerde genel anestezinin yan etkisi olarak mide bulantısı oluşabilir. Ayrıca tüm yaralar için geçerli olduğu gibi enfeksiyon riski de mevcuttur. Ancak işlemler aseptik ameliyathane koşullarında uygulanarak, gerekli tedbirler alınmaktadır.

---------------------------------------------------------

S5. Kimler kök hücre vericisi olabilir?
Cevap:
18 ile 55 yaş arası, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişi kök hücre vericisi olabilir. Bu koşulların sağlanması, kişinin belirli sağlık niteliklerini taşıdığı anlamına gelmektedir. Böylece yapılan bağış da nitelikli olacak ve doğal olarak hastaya yapılan kök hücre naklinin başarıyla sonuçlanma şansı yükselecektir.

----------------------------------------------------------
S6. Potansiyel verici, bağış sözünden vazgeçebilir mi?
Cevap:
Kısa vadede verici, kişisel ya da başka sebepler ile bağıştan geri çekilmek isteyebilir. Bu sebeple verici ne yönde karar verirse versin, kararına saygı duyulacaktır. Ancak, verici olan kişi söz konusu hastanın tedavisi için büyük bir umut kaynağı olduğundan, olumsuz bir kararla verici olmaktan vazgeçmesi hasta için çok üzücü bir durum oluşturacaktır.
Eğer verici vazgeçmek istediğini nakilden kısa bir süre önce bildirdiyse ve hastanın nakil hazırlıklarına başlanılmışsa, kök hücre naklinin gerçekleşemeyecek olması hastanın hayatını kaybedeceği anlamına gelir.

----------------------------------------------------------
S7. Kök hücreler nasıl nakledilir?
Cevap:
Kök hücre nakli aynı kan nakline benzer bir şekilde damardan yapılmaktadır. Nakledilen kan hücreleri vücuttaki kan akışıyla yayılırlar ve kemik iliği boşluklarına kendiliğinden yerleşirler. Bu oluşuma “homing = yuvalanma” denilmektedir. Orada yeni sağlıklı kan hücreleri oluşturmaya başlarlar. Nakilden sonraki ilk üç ile dört hafta boyunca hasta, enfeksiyon riski sebebiyle, çevreden izole edilmiş halde odasında kalır.

----------------------------------------------------------
S8. Kayıt aşamasından kök hücre bağışı aşamasına dek adım adım süreç nedir?
Cevap:
Kök hücre vericisi olmaya karar verdiğinizde, kök hücre bağışı gerçekleşene kadar çeşitli aşamalardan geçeceksiniz. Her potansiyel verici bu aşamaların tümünü geçirmeyebilir. istatistiklere göre; bugün gönüllü verici olarak kayıt yaptıran bir kişinin kök hücre bağışı yapma ihtimali önümüzdeki on yıl içinde %5’dir. Doku tipi detaylı olarak belirlenmiş olan genç bir vericinin ise kök hücre bağışlama olasılığı ise kayıttan sonraki bir yıl içerisinde %1’e çıkmaktadır.

Adım 1:
Kayıt işlemi ve kan alımı Kayıt yaptırmanın farklı yöntemleri vardır:
a) Direk Başvurular: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, ibni Sina Hastanesi, Asma Kat’ta bulunan Gönüllü Verici Merkezimize direkt başvuruda bulunarak, onam formumuzu doldurabilir ve 10 ml kan örneğinizi vererek kayıt olabilirsiniz. (Başvurularınızı Merkezimize mesai günleri içinde, 13.30-16.00 saatleri arasında yapabilirsiniz.)
b) Web sitesi üzerinden yapılan başvurular: kayıt formumuzu doldurup, 10 ml kan örneğinizi (5 cc’lik 2 adet mor kapaklı tam kann tüpünde ve üzerine adınızı yazarak) ücretini kendiniz ödeyerek kargo ile Merkezimize gönderebilirsiniz. Kann örneklerinin soğuk zincir, vs. gibi özel koşullarda gönderilmesine gerek olmayıp, kırılmayacak şekilde paketlenmesi ve 24 saat içinde elimizde olmasının sağlanması yeterlidir. Kargo Adresi: Ankara Ünicersitesi Tıp Fakültesi ibni Sina Hastanesi, Hematoloji Laboratuvarı 06100 Sıhhiye, Ankara
c) Toplu başvurular : 50 kişi ve üzerinde yapmayı planladığınız toplu başvurular için lütfen ilk olarak Merkezimizle iletişime geçerek koordine olunuz.

Adım 2:
Doku tipi analizi Kayıt gerçekleştikten sonra, doku tiplendirme laboratuvarımızda, kan örneğiniz üzerinde özel yöntemlerle en az üç gen bölgeniz (HLA-A, HLA-B, HLA-DRB1) tespit edilecektir.

Adım 3:
Veri tabanına kayıt Doku tipiniz, size özgün kayıt numaranız ile akraba dışı doku bankamızın veri tabanına kaydedilir. Böylece, doku tipiniz, tüm doku bankaları tarafından görünür hale gelerek, tüm dünyadan gelebilecek hasta talepleri için hizmete hazır halde tutulur. Kişisel bilgileriniz bankamız dışında hiçbir merkez, kurum ve kişi ile kesinlikle paylaşılmaz.

Adım 4:
Diğer testler Bir hasta ile bir vericinin ilk HLA bulguları arasında bir uyumun tespit edilmesi halinde, talepte bulunan merkezin isteğine göre ya vericinin kayıt sırasında vermiş olduğu kan örneği üzerinde istenen başka doku tipi testleri gerçekleştirilir ya da kan örneğiniz yeniden alınarak (maksimum 20 cc, yani beş küçük tüp) ilgili doku bankasına ayrıntılı doğrulama amaçlı doku tipi tayini için gönderilir.

Adım 5:
Nihai Karar Bu aşamadan sonra hasta için aranan “doku tipi uyumlu verici” olduğunuzun tespit edilmesi durumunda, artık hastanın verici olmak konusunda kesin olarak karar vermenizin zamanı gelmiştir. Gönüllü olmak konusundaki kararınızın devam etmesi durumunda, ayrıntılı bir sağlık taramasından geçtikten ve bir hekim tarafından riskler hakkında aydınlatıldıktan sonra bağış için yazılı bir onay beyanı doldurulur. Güncel durumunuzun belli bir süre verici olmanıza engel olduğu durumlarda (gebelik, sağlık durumu, seyahat, vb.), gönüllülük durumunuz söz konusu süre için askıya alınır. Hastanın klinik durumu uygun ise bu süre zarfında bekleyebilir. Aksi takdirde yeni bir verici arayışına geçilir. Sizinle yapılacak görüşmeler sonrasında belirlenen nakil tarihinden, yaklaşık bir hafta önce hasta için hazırlık aşaması başlar. Bu aşamada hastaya ait kemik iliği hücreleri kemoterapi ve eğer gerekirse ışın tedavisi ile yok edilerek hasta nakil için hazırlanır. Terapinin tamamlandığı andan itibaren hastaya, vericinin sağlıklı kök hücrelerinin hemen nakledilmesi gerekir. Bu süreçte ortaya çıkabilecek bir gecikme/iptal kararı, çok büyük olasılıkla hastanın hayatını kaybetmesine yol açacaktır. Bu nedenle, sizinle irtibat kurulduğunda olası nakil tarihini bildirirken, tüm olasılıkları dikkate almanız gereklidir.
ufacık bir kız çocuğu ile tekrar gündeme gelen hadise.
kızın adı defne ailesi çırpınıyor uygun iliği bulabilmek için. sosyal medya, haberler onlardan bahsediyor. toplumumuz çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da duyarlı ama bilinçsiz. ilik bankasına kaydolmanın zor olduğunu düşünüyor herkes. ya bana birşey olursa korkusu var. olmaz, olmuyor. ilik kan gibi vücudunuzda bitebilecek birşey değil. kendini yeniliyor. ayrıca hemen donör de olmuyorsunuz. önce kanınız gidiyor bankaya eşleşme olursa sizi haberdar ediyorlar. diyelim ki o kadar şanslısınız, başka birine hayat verebilecek kadar, o zaman da sanıldığı gibi korkunç bir operasyon geçirmiyorsunuz. bir düşünün; belki de o ilik sizde!

http://defneicin.blogspot...m/2012_07_01_archive.html
hastanede bir form dolduruluyor ve kan veriliyor. her şey o kadarcık işte. üstelik istediğiniz zaman 'ben vazgeçtim' deme hakkınız da var.
bir düşünün, başka bir insanın hayatını kurtardığınızı, onun, ailesinin ve sevdiklerinin umudu olduğunuzu, bir insanın gelecek hayali kurmasını sağladığınızı, sizin sayenizde gülümseyebildiğini hayal edin. bir gün aynı durumda kalırsanız sizin için gelecek yardımları düşünün. hayat gerçekten paylaştıkça daha da güzel, vücudunuzun kısa sürede telafi edebileceği bir şeyi paylaşarak neden hem bir insanın hayatını hem de kendi hayatınızı güzelleştirmeyesiniz ki...
yeterince önem verilmeyen, hayati bir konu.
lösemili hastalar için hayati önem taşıyan mevzudur.
Zor durumda olan bir çok insanın hayatını kurtarabilecek önemli bir eylemdir. Üzülerek söylüyorum ki ülkemizde gereken önem verilmemektedir.
http://bilgeicin.blogspot.com/ akut myeloid lösemi hastası olan arkadaşımız için ilik bağışı gerekmektedir. lütfen duyarlı olalım ve ilik bağışında bulunalım. belki de bir hayat sizin sayenizde kurtulacaktır.
bir lösemi hastasının iyileşmesini sağlayan en önemli tedavi yolu ilik naklidir. Ancak bir hastaya uygun parametreleri denkleştirmek çok kolay olmadığından ilik bankalarında çok sayıda ilik yer almak zorundadır. O yüzden ilik bağışı yapılması gereken önemli bir bağıştır. http://doganozcan.blogspo...n-yasam-iksiri-bizde.html
atv haberde çıkan ömer faruk için ilik bağışı yapmak istiyorum. Konu hakkında yetkili kimse varsa bana yardımcı olsun.

tanım.

ilik bağışı yapmaktır.
Yarınlarin çocukları için. Her hayatın değeri için vr onları unutmamak ve bizden Bir parça ile bir bütün yapmak için. ..

Bağış yapın.

Ilik bağışı insanlık görevidir.