bugün

kapitalizm hepsini yok etmiş.yakında insanları da birbirlerini yemesi şeklinde yok edecektir.
günümüzde belki azaldı belki çoğaldı ama çocuklarına ideolojiye göre isim koyanların hala çok sayı dar olduğu göz ardı edilemez. yanlış ya da doğrudur bırakın ona annesi babası karar versin sözlük yaazarları.
Sosyal bilim bakış açısından bir ideoloji, mevcut iktidar ilişkileri sistemini korumayı, değiştirmeyi veya yıkmayı amaçlayan ve organize bir siyasi eylem için temel teşkil eden, az veya çok tutarlı bir fikirler bütünüdür. Bu anlamda bütün ideolojiler (a) genellikle bir “dünya görüşü” şeklinde, mevcut düzene ilişkin bir değerlendirme sunarlar; (b) bir iyi Toplum vizyonu çerçevesinde, arzulanan bir gelecek modeli sağlarlar; ve (c) siyasi değişimin nasıl olabileceği ve nasıl olması gerektiği konusunda bir çerçeve çizerler. Bununla beraber ideolojiler, değişmez bir şekilde mühürlenmiş düşünce sistemleri değildir; daha ziyade, birçok noktada bir diğeriyle çakışan değişken fikirler bütünüdür.

(bkz: andrew heywood)
modern revizyonist troçkist kırması menşevik alaşımı yeni oportünist cephe

evet buda bir ideoloji her ne sikimi anlatıyor bilmiyorum ama.
efendim ideloji dünyada yaşayan insanlar, düşünüyorum diğer insanlar benim peşimden gelmeli "aha bakın din var, özgürlük var, demokrasi var, mutluluk var, vs.vs." gibi şeyler türetip size dayattıkları bir propagandadan başka bir sik değildir.

idelojiler sizi yaratmasın, siz kendi ideolojilerinizi yaratın.
insanların kendileri düşünmeyip hazır olarak aldıkları, en kötü yanı da hiçbir türlü dışına çıkamadıkları fikir, düşünce.
az gelişmiş ülkelerde çıkarlar doğrultusunda farklılık gösterebilen fikir akımıdır.
Kendisinden başka bir düşünce şekline itibar etmemektir.
fikir sahibinin her fikre ve olaya farklı düşüncesi olabilirken ideoloji sahibi fikirleri bağlandığı ideolojiye göre değerlendirir ve ideolojisinin fikri ne ise o fikri sahiplenir.
görsel
öldürür.

dünyayı daha anlama yolu değil dünyayı daha boktan hale getirmek için tasarlanan ideolojileri savunmaktan ve körü körüne bağlanmaktan kurtulduğunuz zaman dünya daha güzel bir yer haline gelecektir.
Öncelikle "ideoloji" ;
Toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütününü temsil eden kelime

Örnek verilirse ; iktidar ideolojisi, Muhalefet ideolojisi, Din ideolojisi vs.

ideolojiler insanların objektif bakış açısını ideolojilerin ideallerine göre şekillendirir. Bu da objektifliği zedeler. Örnek ; iktidar ideolojisi, iktidarın yaptığı yanlışı sırf ideolojisi olduğu için savunur. Ve bu ideolojiyi kendi benliğine katar. Onun ideolojisine yapılan bir hakaret ve eleştiri kendisine yapılmış hakaret ve eleştiriymiş gibi varsayar. ideolojiler insan ilişkilerine zarar verir. Sadece kendi gibi düşünen insanların dost olduğuna inanır. Son olarak Birbirlerinden spesifik milyonlarca ideoloji vardır.
Modern çağda beyin yıkamak için oluşturulan propaganda sistemidir.
ya idea, ya da ideolojik terimlerini kullanın. ideoloji adı üstünde bir bilim dalıdır.
her şeydir. insanın hayatı anlama, açıklama biçimidir. bu davranışa etki eder, davranış çevreyi şekillendirir ve kim olduğunu çevren belirler. o halde ideolojiyle dolu insan ve yığınla kombinasyona girişmiş davranış kalıpları etrafında sen de var olabilmek için ideoloji sahibi olmak zorunda kalıyorsun. o yüzden toplumda en aptal insanların bile ideolojisi vardır. olmak zorundadır.
özgür düşüncenin önündeki en büyük engeldir. bu yüzden ortalık bir ideolojiyi savunacağım diye yanlışa yanlış diyemeyen insanla dolu.
insanları köleleştirir ve şahıslara kul yapar, evet. Ne mutlu sadece hakk'a kul olanlara.

Gerçi orayı da mezhepler, tarikatlar putlaştırmış.
insanların düşüncelerini dogmatik bir biçimde bir kalıba sığdırmalarıdır.
Ülkede cari olan yegane politik tartışma: X ideolojisini, Y'nin yanlışları ile doğrulamak.
Örnek verelim:

Liberal misiniz? Patlat bir Polonya'da ekmek kuyruğu, Rusya'da bilmem kaç yıl yapılmayan yollar görseli...

Komünist misiniz? Şişman patron, zenci zayıf çocuk patternli "kapitalizm kötü biri" gönderisi.

Kemalist misiniz? Derhal bir Fatih çarşamba fotosu ve "işte bunlara dönüşmemek için hedehödö" gönderisi. Eleştirenlerin boynu vurulsun. Obskürantizm içimde gezdir vesaire.

Muhafazakar demokrat? Ov, işiniz çok kolay. Şimdi bir Abdülhamid sözü ve eskiye dönüş temalı özlem temayüllü gönderiler. Batı'nın oyunları, bunun modern versiyonu için Atasoy müftüoğlu, neoğliberağl düzen bizi mahvetti gönderileri.

Kadıköy solcusu: yine mi güzeliz yine mi çiçek, çiçek"LENiN" çocuklar dizeleri, nazım'da iki bira içelim mi zeynep kapital hakkında mütalaa yaparız, marx kapitalizmi yıkmadı ama duvarında delikler açtı, radikal özgürlük ağbi ya, din toplumun afyonudur vesaire.

Milliyetçi Muhafazakar mısınız? Erbakan Hocam bu hükümeti uyardı ama dinleyen kim tarzı gönderiler. Amerika istemiyor, ılımlı müslümanlıktan böyle olduk. Eğer öteki tarafta iseniz zaten Reis sizi himaye edecektir.

Selefi misiniz? Çeçen kumandan şehit fotosu altına cihat, tecavüz yazan aforizmalar yapıştır. Siz ne biçim inanıyorsunuz hani cihat, fena halde cihat of biraz da burama doğru cihat gönderileri paylaş gitsin.

Ortak özellik. Liberalizm dışında (ki klasik liberalizmi sevmem aslında tenzih etmiyorum genel itibariyle yok diyorum) bu ideolojilerin ortak özelliği: istiklal Mücadelesi veriyoruz temalı kutsal ideoloji yakıştırması.
Macchiavelli ne güzel anlatıyor: Kitleleri elde tutmak için yapılacak en etkili yöntem kavramları belirginsizleştirmek ve onlara lirik, duygusal, kutsal anlamlar yüklemektir.
Meriç, ideolojiler deli gömlekleridir derken ki kastı bence, kavramlara tecavüz etmeleridir. Ha burada Zizekvari pure/reine idelogie ayrımı yapmam abes ama ben en cari/önde olanları nazara vermek istedim. Her biri birbirinden fersah fersah uzak olsa bile, taaluk ettiği özne aynı tipolojide gibi gözüküyor. Biz sadece birbirimizi yiyoruz. Devlet de birbirini yiyor. Herkes benzerliklerden ziyade, farklılıkları konuşuyor. Hegel'in "ideoloji yorgunluğu" diye bir tabiri var. Kayıtsız kalmak... Şu an ülkede bildiğiniz o hakim gibi. O kadar yorgunluk var ki bu it dalaşından, kimse desteklediği düşüncenin içeriği, kavramsal şeması, asgari metafizik ilkeleri ve şartları üzerine düşünmüyor. ideolojiler, eleştiri kabul etmez konuma geldi. Psikolojik bir bağlılık söz konusu sadece.
Öyle bir cihad ettik ki hoşnut ettik peygamberi lafzı Atatürk öznesi için, Tanrımızın kızıl bayrağı altında lafzı Lenin öznesi için, Allah'ın bütün sıfatlarını üzerinde toplamış önermesi Erdoğan öznesi için sarfedilmiş.
Bunlar statikleştirme, mutlaklaştırma ve mübarekleştirmedir. Bundan dolayı eleştirilemiyorlar. Çünkü duygular elden geçirilemez, dolayısıyla eleştirilemezler. O kadar çok aksiyom/sabite/kutsal var ki bilim-felsefe üretmek için hareket edecek alan yok.

işte, bu yüzden bizi ancak okumak ve düşünmek kurtarır. Okumayıp, düşünmeyip yalnızca dinine güvenenlere ise Takiyeddin Mengüşoğlu'nun Kant'ın "Aydınlanma Nedir?" makalesine yazdığı dipnot ile cevap vereyim "Aydınlanma yolunda kişiye tanrı bile yardım etmez"
Evet, aynen öyle. Çünkü Tanrı, insanlara kendini dayatacak değildir. Havalı lafızları bırakıp eğitim ve insan yetiştirmeye odaklanmak yegane görevimiz olmalıdır. Zira kuyular, su verdikçe bollaşır ve durulaşır. Su vermeyen statik kuyular kokuşur. Mezkur bu ideolojiler o kokuşmuş kuyular gibi. Aksiyonaliteden mahrum her şey gibi..

Vesselam.
(bkz: terry eagalton)

(bkz: ideology)
benimsemiyorum.
Her kesimin kendi işine gelen ideolojileri vardır.Gördüğüm kadarıyla maddi durumu iyi olmayan insanlar devlet baba mottosu ile sosyal demokrasi,sosyalizm türevlerine kayıyor.Biraz daha kalın enseliler kapitalizm liberalizm türevlerine kayıyor.Dindar insanlar şeriat siyasal islam türevlerine kayıyor bu fazlaca dallandırılır.Insanlığın ortak bir ideolojisi hiçbir zaman olmayacak lakin küresel dünyada kapitalizm ağır basmakta herkes kendi işine geleni savunur.
Fransızcadan türemiş bir kelimedir. idée yani fikir ve bilim kelimesinin karşılığı olan ologie sözcüklerinin birleşimidir. Fikir/düşünce bilimi şeklinde çevrilebilir. Evet.
yürünen fikir.
mefkure.