bugün

1911'de istanbul'da kurulan Fırka'nın önde gelen üyeleri arasında ismail Hakkı Paşa,Damat Ferit Paşa ve Dr.Rıza Nur gösterilebilir. 2.Meşrutiyet döneminin en büyük ve en güçlü muhalefet partisi olmuştur. Her ne kadar partinin genel çizgisi liberallik, adem-i merkeziyetçilik ve sağ olarak görülebilse de, parti içinde tam bir homojenlikten söz edilemez. 1913 yılında ittihat ve Terakkinin baskısı sonucu diğer tüm partiler gibi etkinliğini yitirse de, 1918 sonrası mütareke döneminde yeniden canlandırılmaya çalışılmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra partinin çizgisini Serbest Fırka, Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Adalet ve Kalkinma Partisi çizgisiyle sürdürdüğü iddia edilebilir.
ittihat ve terakki muhalifleri tarafından kurulan, kurulduğu günden itibaren muhalif partiler arasından sıyrılarak anamuhalefet konumuna yükselen ve ittihatçılara zor günler yaşatan, sonucunda ittihatçılar tarafından bertaraf edilen, meşruiyet döneminin ahrar fırkasıyla beraber en önemli siyasi partisidir. 1911 araseçiminde istanbulda gösterdiği aday ittihatçıların adayını yenmiş ve bu olaydan sonra "sopalı seçim" olarak tarihe geçen 1912 seçimlerinde ittihatçılar intikamını çok ağır bir şekilde almıştır.
dinci liberal ittifakın partisidir. ve ardılları iktidardadır. ingiliz yanlısı ve ingiltereden yeryüzene yayılan, şu anda da yeryüzünün egemenlerine ait olan fikirlerin türkiye şubesidir. kendisini egemenlerin ideolojisini eleştirdiğini zanneden ve bu eleştiriyi yaparken gerçek egemenlerin ideolojisini kullanan kendisini solcu olarak tanımlayan insanlar mevcuttur. falan filan bu konu hakkında yazılanları bol bol okumuşsunuzdur. iktidar sahipleri yani egemen olanlar egemenliklerini devam ettirme amacıyla üretiler idelojilerini. çokca dikkat edilirse türkiyedeki egemenleri eleştirenlerin emperyalizmle bir kavgası yoktur, hürriyet ve itilaf fırkası gibi. liberaldirler hürriyet ve itilaf fırkası gibi. ankara hükümetine karşıdırlar yani kalpaklılara yani millicilere, hürriyet ve itilaf fırkası gibi. amerikan vakıflarıyla içli dışlıdırlar tıpkı hürriyet ve itilaf fırkasının ingilizlerle içli dışlı olması gibi. ülke işgal edilirse bunlar ölmeyecektir, kendilerini ölüme atan başkaları olacaktır bu başkaları ülkenin egemenleri olacaktır sonra ittihat ve itilaf fırkasının ardıları gelecektir egemen düşünceleri eleştirdiğini sanıp yeryüzünün egemenlerinin taşeronluğunu yapacaktır. ülke işgal edilecektir işgalcilerle savaşanlar egemen olacaktır ve böyle gidecek. ama bunlar hiçbir zaman savaşmayacaklar hiçbir zaman ölmeyecekler hiç bir zaman kendileri egemen olamayacak hep başkasının taşeronları olacaklardır. kendi organlarını dikleştirecek bir kalpleri yoktur, onları dikelten onlara kan veren yeryüzünün egemenleri olacak. kalpleri egemenlerdir, beyinleri egemenlerdir.
1911 yılı itibariyle kurulmuş bir osmanlı siyasi partisidir. ilk parti lideri'nin damat ferid paşa olması nedeniyle kemalistler tarafından dırawdan bir şekilde dinci olarak yorumlanır zaman zaman. ancak partinin herhangi bir oturmuş siyaseti olmadığı gibi parti içinde de tutarlı değildir. özellikle kuruluş aşamasında ve 1. dönem meclisinde çok farklı kesimlerden ve görüşlerden delegelere sahip olmuştur. farklı kesimlerden üyelerin tek ortak siyasi görüşleri liberalism hatta ittihat ve terakki partisi'nin totaliter rejimine karşı olmaktı. buna karşın ittihat ve terakki partisinin en önemli görüşleri yayılmacı-türkçülük ve yayılmacı-islamcılıktı. yine kasetten okuyan kemalism şunu da unutmamalıdır ki; mustafa kemal paşa da ittihat ve terakki muhalifiydi. üyesiydi ama muhalifiydi.
ittihat ve terakki'ye muhalif herkesin içinde bulunduğu grup... çekirdek, liberal jöntürklerdir; bunun yanında islamcılar ve eyrılıkçılar da vardır...
akp'nin 100 yıl önceki versiyonudur.
ege bölgesindeki kimi il ve ilçedeki (salihli, simav, akhisar, tire vs) parti yöneticileri izmir'i işgal etmiş bulunan yunan ordusuna gidip bizi de işgal edin demişlerdir. hatta bu şerefsizlerin akhisar'da olanları yunan birliklerinin şerefine keseceği koyunları dahi mavi beyaza boyamışlardır.

ittihatçı simav belediye başkanının dediğine göre yunan birlikleri ilçeye girdiğinde sevinen bu adamlar, türk ordusu buraları yunandan geri aldığında da ilginçtir aynı sevinci göstermişlerdir.

denilebilir ki hürriyet ve itilaf fırkası denen sikko oluşum; türk ve türkçü ittihat ve terakki partisi'ne karşı soldan liberalizme ordan etnik milliyetçiliğe kadar uzanan bir ideolojik yelpazede olup ittihat ve terakkiye haliyle türklüğe cephe almış arnavut, arap, bulgar, rum, kürd yuvasıdır.

bir de bu dallamaların ittihat ve terakkiye benzer bir silahlı yapılanmaya gitme olayı var ki evlere şenlik. lan balkan kertenkeleleri, sizin çapınız zekanız ne de ittihatçılara onların taktiği ile saldırıyorsunuz.