bugün

Bu dönem köşe yazarlarının ortaya çıkardıkları sorunsaldır.
Hilafet çok sağlam bir kurumdu, atatürk yıktı efendim demekteler.

Hilafet nedir?
Hz. peygamberin vasiyeti üzerine, yeni kurulan ve genişleyen ve merkezi medine olan medine islam devleti' nin kendi vefatından sonra başsız kalmaması için bir yönetici çıkarılmasıdır. peygamber vefat ettikten sonra osman dönemine kadar içsel bir sorun yok anlaşıldığı kadarıyla, lakin osman döneminde hz. osman' ın hilafetini kabul etmeyenler var, öldürülüyor. Osman' dan sonra Ali hz. leri geçiyor, Ali' nin de hilafetini kabul etmeyenler var, Ali' yi de öldürüyorlar. Görüldüğü üzere daha peygamber öleli çok olmadan kendi içlerinde birbirlerinden taraflarla ayrılmış, suikastler olmuş, makam için kan dökülmüş.

gelelim emevilere onlar başa geliyor. islam' da saltanat anlayışı haramken, veliahd olmazsa ülke bütünlüğü bozulur denilerek, muaviye, oğlunu daha sağlığında veliahd ilan edip, islam ahalisine biat ettiriyor.

böylece ilk fitne ve ikinci fitneden sonra hilafet nasıl yara almışsa, 4 halifeden sonra zaten herkes baba-oğul halife olduğundan hilafet üçüncü darbeyi de alıp zaten o gün bitmişti, yani emeviler döneminde.

emeviler bitmiş iken iber yarımadasında endülüsler, arap topraklarında fatımiler ve abbasiler eş zamanlı halifeliklerini ilan ediyorlar, hangisi halife?

burada da halifelikte ayrılmalar kesinleşiyor, abbasi halifesini fatımiler, fatmilerinkini endülüsler tanımıyor.

halifelik gel zaman git zaman elden ele dolaşıyor en son osman oğulları mısır zaferinde halifeliği alıp coğrafyada çok başlı halifelik veya ikililiğe son veriyorlar.

halifelik osmanlı ya biçilmiş kaftan gibi oturuyor. ta ki 20. y.y. tüm islam topraklarının tümünün ya yarı sömürge ya da tam sömürge olmasına kadar, bir etkisi var. ancak o karanlık bulut halifeliğin saygınlığını bitiriyor, 1. topyekün savaş' ta da cihad çağrısı sökmeyince halifeliğin kurumlardan değil ama gönüllerden silindiği anlaşılıyor.

özetle atatürk hilafeti yıkmadı, o müthiş kurum 4 halifeden sonra zaten yıkılmıştı. yani hilafet 4 halifeye kadar hilafetti, sonrası saltanat. posası kalmak derler ya affedersiniz ama gerçekten de atatürk' e gelene kadar halifeliğin posası kalmıştı. o kurum mahvedildi araplar tarafından.

Şimdi yazar taha akyol diyor ki ; "bugün nasıl ingiliz kraliyet kurumu ingiltere' de sembolik olarak var, keşke hilafet de sembolik olarak kalsaydı, atatürk kaldırmasa ne olurdu?"

taha ağabey, hilafet, ingilizin kraliyeti ile karşılaştırılamaz, onunla denk tutulamaz, onların gavara kurumu gibi sembolik duramaz, duracaksa sembolik olamaz, sembolik hilafet olacaksa eğer o da hilafet olamaz.

hilafın özü ne sembolize edilir ingiliz kraliyeti gibi, ne de siyaseten tecrit edilir. bu şekil korunmasını istiyorsun ama bu da korumak olamaz.

hilaf, siyasidir, sembolik değil biiir, güçlü isen çok iyidir, zayıfken seni mahvederler, o kurum aracılığı ile (ingiliz oyunları bilirsiniz) ikiii.