bugün

Hidrolik, her ne kadar Yunanca su anlamına gelen HYDROS ve boru anlamına gelen OULiS kelimelerinden türemiş olsa ve genel anlamıyla “su bilimi” olarak bilinse de, endüstriyel kullanımdaki anlamı; enerji iletimi için sıvıların kullanılmasıdır. Bunun nedeni, akışkanların kayma gerilmelerine uğramalarında, sürekli bir şekil değiştirmeye maruz kalmalarıdır ( katılar ise gerilmenin değerine bağlı olarak, plastik şekil değiştirmeye uğrarlar).
Buna göre hidrolik sistemler için iki ana çalışma şekli öngörülebilir:

1. Enerjinin sıvının hareketiyle aktarılması, hidrokinetik,
2. Sıvının az-çok durgun olduğu sistemlerde enerjinin basınçla aktarılması, hidrostatik.

iş makinalarında, bir noktadan diğer bir noktaya enerji transferi, enerjinin harekete dönüşümü ve kontrolü için dört metot kullanılır. Bunlar; mekanik (şaft,dişli,zincir veya kayış vasıtasıyla), elektrik (elektrik kabloları ile), pnömatik ve hidrolik güçtür (hortum,boru ve kaplinlerle). Enerji dönüşümünde hidrolik güçten faydalanma, yüzyıllar öncesine dayanır.Yel değirmenleri ve su çarkları akan suyun kinetik ve \ veya potansiyel enerjisini dönme hareketine çevirirler. Geçen yüzyılda, Endüstri Devrimi süresince, ağır iş makinalarını çalıştırmak için, boru içinden akan sudan büyük ölçüde yararlanılmıştır. Böylece, günümüz modern iş makinalarında, kullanılan hidrolik sistemlerin temelleri atılmıştır.
(bkz: hidrolik pompa)
(bkz: hidrolik yağ)
akışkanlar mekaniği dersinden sonra makina, inşaat ve çevre mühendisliği bölümlerine okutulan derstir. kasar ve de ana ağlatır.
kasacağının ilk sinyallerini vermiş olan ders.
(bkz: viskozite)
hocası kılsa suyun nerden nereye akacağnı tahmin bile edemezsiniz.
(8f x Q^2 x L) / (pi^2 x g x D^5) = Hf = (f x v^2 x L) / (d x 2g )*formülünü ezberletir, içindekilerden birini çeker, döner döner sorar, sordukça döner, döndükçe sorar... Hardy-Cross yöntemine falan hiç girmeyeceğim ama kolay derstir. Bol soru çözdükçe mantık oturur, rahatlıkla geçilir.
(bkz: eksgavatordaki müthiş tasarım)
Domalttiginiz kadini sikerken sirtinin neresine akitsam nereye dokulur mantigini gelistirmenize yardimci olacak bir ders.
güncel Önemli Başlıklar