bugün

Felsefi düşünme yalnızca, herkesin bildiğini bir derece daha bilinçli kılmaktan ibarettir.
Hans-Georg Gadamer

11 şubat 1900de Marburg da bir eczacılık kimyası profesörünün oğlu olarak dünyaya gelir.
1918de liseyi bitirdikten sonra Breslau, Marburg, Münih ve Freiburg da felsefe, Alman dili ve edebiyatı, tarih, sanat tarihi, 1924ten itibaren de klasik filoloji okur.
1922de Marburg da Paul Natorp un yanında doktora derecesini alır.
1929da Martin Heidegger in yanında Platonun Diyalektik Etiği başlıklı çalışmasıyla doçent olur.
1937de Marburg da kadrosuz profesör, 1939da Leipzig de, 1947 de Frankfurt/Main da profesör olur, iki yıl sonra, Heidelberg e, Nazilerin Karl Jaspersi atmaları üzerine boşalan kürsüye davet edilir. Burada, 1968de emekli olana dek ders verir.
1953te Philosophische Rundschau nun kuruluşunda bulunur.
13 mart 2002de Heidelbergde ölür
felsefi yorumblim (yani hermeneutik) yöntemiyle 20.yüzyılda felsefe, estetik, ilahiyat ve eleştiri alnlarında etkili olan alman filozof. felsefe doktorasını freiburg'da martin heidegger'in yanında yapmıştır. hakikat ve yöntem başlıca eseridir. doğru ve yöntem değildir yani. zira wahrheit almanca hakikat demektir. bir de "ölüm üzerine", "dostluk üzerine" gibi küçük yazılarını derlediği kleine schriften diye kitaplaştırılmış eseri vardır. vaktiyle bir kaç önemli yazarla felsefe ve edebiyat dergisi çıkartmışlardı almanya'da ama hatırlayamadım. goethe enstitüsünden tüm corpusuna ulaşılabilecek değerli bir insandır. ha aynı zamanda "goethe ve felsefe" diye de müstakil bir kitabı vardır. bir alıntı ile;

gadamer, doğa ve tin bilimleri ayrımı temelinde, insansal edimler ve kurumlar alanına ilişkin bilginin olanaklılığına yönelik anlama ve yorumlama yöntemi olan hermeneutik yöntemden ayrı bir felsefi hermeneutik önerir. bu yöntem, geleneksel hermeneutik yöntemden farklı olarak aynı zamanda bir pratik felsefedir. bu anlamda, gadamerci hermeneutik yöntemin pratik felsefe olarak ele alınışı araştırılmaktadır.
"Bir şeyi katiyyen reddeden kişi, aslında onun etkisi altındadır." derken düşündüren filozof.
"bir şeyi, onun oyle gerçekleştiğini kavradığı için öyle olduğunu anlayan bilgi türü nedir?"

büyük felsefeci vesselam.
(...) ön yargılardan korkmamamız gerekir, onlarsız yapamayız. anlamayı salt akılla gerçekleştirebilmemiz mümkün değil. ön yargılardan tamamen arınmış bir zihin olamaz. olguları nesnel tarihsel bir bağlamda anlayabiliriz ancak, saf akılla felsefe yapılamaz. bu düşüncenin kendisi dahi bir ön yargıdır. tabi ön yargının anlamayı olanaklı kılması bir düşünceye körü körüne bağlanmamız anlamına gelmez. her zaman eleştirel bir mesafeden bakabilmeliyiz...
bilinç her zaman tarihten etkilenir ve tarihin etkilerine açıktır. anlam tarihseldir, zamana göre değişim gösterir...

hakikat ve metot

ön yargılarımıza bakış açımızı değiştiren hermeneutik (yorumbilgisi) alman felsefeci.
üstadın * talebesidir. hakikat ve yöntem adlı eseri mutlaka okunması gereken eserler arasındadır.