bugün

kuvvetli etkileşme özelliklerine sahip atom altı tanecik. meson ve baryon ihtiva ederler.
Parçacık fiziğinde çekirdek kuvvetinden etkilenen atomaltı parçacıklara hadron adı verilir. Hadronlar temel parçacıklar olmayıp kuark ve karşı kuark olarak adlandırılan fermiyonlar ve gluon olarak adlandırılan bozonlardan oluşan bileşik parçacıklardır. Gluonlar kuarkları bir arada tutan kuvvetli etkileşimin taşıyıcısıdır.

Tüm atomaltı parçacıklar gibi hadronlar da Poincaré grubunun gösterimilerine karşılık gelen şu kuvantum sayılarını taşırlar: J PC(m), burada J spin, P parite, C C paritesi ve m kütledir. Hadronlar ayrıca izosipin (veya G parite), s-çeşni gibi çeşni kuvantum sayıları taşıyabilir. Hadronları iki sınıfa ayırmak mümkündür:

Baryonlar fermiyondur. Atom çekirdeğinin yapıtaşıdırlar ve baryon sayısı olarak adlandırılan (B) korunan bir kuvantum sayısı taşırlar. Nükleonlar, yani proton ve nötronlar için B=1'dir.
Mezonlar bozondur ve mezonlar için B=0'dır.
Hadronların çoğu baryonların tüm kuvantum sayılarının kabuk kuarkların kuvantum sayılarından çıkarılabileceğini söyleyen kuark modeli sayesinde sınıflandırılabilir. Baryonlar için üç kabuk kuarkı söz konusu iken mezonlar bir kuark-antikuark çiftinden oluşur. Dolayısıyla her kuark B=1/3 olan bir fermiyondur.

Uyarılmış baryon ve mezon durumları rezonanslar olarak adlandırılır. Her taban durum hadronunun pek çok uyarılmış durumu olabilir ve deneylerde bunların yüzlercesi gözlemlenmiştir. Rezonanslar kuvvetli etkileşim aracılığıyla çok kısa sürelerde (yaklaşık 10−24 saniye) bozunurlar.

Kuark sınıflandırmasının dışında kalan mezonlar da vardır. Bu mezonlar egzotik mezonlar olarak adlandırılır. Bunların arasında yapışkantopu, karmamezon ve dörtkuarklılar vardır. Günümüzde kuark modelinin dışında olarak bilinen tek baryon beşkuarklıdır. Bu baryonun varolabileceği kuramsal parçacık fizikçileri tarafında öngörülmüş olmakla birlikte Ocak, 2007 itibariyle varlığı hakkında kesinleşmiş deney verisi bulunmamaktadır.

Kuvvetli etkileşimleri açıklayan temel kuram olan kuvantum renkdinamiğine göre tüm hadronlar tek parçacık uyarılmış durumlarıdır. Bu kuram KRD skalasının altındaki enerjilerde renk hapsolunumu olarak adlandırılan bir özellik barındırdığı için bu uyarılmış durumlar temel alanlar olan kuark veya gluonlara değil, renk yükü taşımayan bileşik hadronlara karşılık gelir.

KRD maddesinin diğer fazlarında hadronlar yok olabilmektedir. Örneğin, KRD tarafından çok düşük sıcaklıkta ve düşük basınçta kuark-gluon etkileşiminin çok zayıflayacağını ve hapsolunumun ortadan kalkacağı öngörür. Asimptotik özgürlük olarak bilinen bu özellik, GeV ve TeV arasındaki enerji mertebelerinde deneysel olarak kanıtlanmıştır.
fizik bölümünde, (bkz: atom ve molekul fizigi) ve (bkz: emt) derslerinde adından pekçe söz edilmeyen ancak ve ancak ismine yüksek lisans ve doktora derlerinde rastlayacağınız atom altı parçacıkların genel ismidir.
baryon ve mezon olmak üzere iki sınıfa ayrılan atom altı parçacıktır.
23.5 liraya 2.5 inç harddisk kutusunu satın aldığım çin halk cumhuriyeti merkezli firma.
Hadronlar nelerdir?
Hadronlar, Mezonlar ve baryonlar olmak üzere iki sınıfa ayrılan, şiddetli kuvvet etkileşimi yapan atom altı parçacıklardır.

Parçacık fiziğinde çekirdek kuvvetinden etkilenen atom altı parçacıklara "hadron" adı verilir. Gluonlar kuarkları bir arada tutan güçlü etkileşimin taşıyıcısıdır.

Haronlar kendi arasında 2’ye ayrılır;

1- Mezonlar

2- Baryonlar

Mezon Nedir?

Mezon, hadronlar sınıfından temel parçacıklardır.

Mezonların Özellikleri

Kütleleri elektron kütle değeri ile proton kütle değeri arasındadır.

Spin sayıları 0 ya da 1’dir.

Mezonlar, bir kuark ve bir karşıt kuarktan oluşan hadronlardır.

Tüm mezonlar kararsız yapıya sahiptir.

Mezonlar, kısa sürede elektron, pozitron, foton ve nötrinolara bozunurlar.

Mezonların Adları

Pion artı

Pion eksi

Pion sıfır

Ro

Eta

Kaon artı

Fi

Baryon Nedir?

Üç kuarktan ya da üç anti-kuarktan oluşan atom altı parçacıklardır. Atom çekirdeğini oluşturan proton ve nötronları da içerirler ama bunların dışında birçok kararsız baryon da bulunur.

Baryon Özellikleri

Baryonların kütleleri proton kütlesine eşit ya da daha büyük olan hadronlar sınıfındadır.

Spin sayıları ½ ya da 3/2 dir.

En hafif baryon proton, aynı zaman da en kararlı olan hadron da protondur.

Baryonlar üç kuark ya da karşıt kuarktan oluşur.

En çok bilinen baryonlar proton ve nötrondur.

Baryonların Adları

Proton

Karşıt proton

Nötron

Karşıt Nötron

Lamda

Karşıt lamda

Delta sıfır

Karşıt delta sıfır

Kaynaklar: Wikipedia, nedirnedemek.com, zamandayolculuk, haberustam
görsel
görsel
ananızın amında bolca bulunandır.
Orta kalite elektronik aksesuarları üreten marka.
fakirler için elektronik ürünler üreten firma.
logitech, steelseries, razor vs fakirlerin neyine.
Rezalet urunler ureten marka. Laptop sarj aletini kullaniyorum ne zaman fise dokunsam elektrik carpiyor.