bugün

"gördüğüm anda seni.
gözlerim kamaştı, bilmem niye.
kördüğüm oldu herşey.
ellerim dolaştı, birdenbire.."
Füzyon reaktorü olan yıldızdır.

Hidrojeni helyuma dönüştürür.

Sesi volkan yanardağlar gibidir belki.

Aradaki fark volkan yanardağlar füzyon reaksiyonu sonucu öyle patlamaz.
Dünyanın aktif olmasından kaynaklanır depremler o yüzden gerçekleşir bazen.

Peki neden patlar.
Magmanın akışkanlığı yüksekse içindeki gazlar da çözünmüş olduğu için kolayca kaçabilir. Lav akıntısı şeklinde hareket etmeye başlayan magma artık yüzeye ulaşmıştır. Magmanın akışkanlığının düşük olduğu durumda ise gazlar kaçamaz. Basınç artar ve bu etkiyle magma patlayarak yüzeye çıkar.

dünya dışında aktif volkanlarda bulunuyordu.
Vuuuuuvuuu vuuu vuuuu vuuuuuvvvuuuuvvuuu vuuuuu vuuuu.

Diye tahmin ediyorum.
görsel
io,
Bununla birlikte, Güneş Sistemi boyunca gök cisimlerine yayılmış volkanlar vardır. Örneğin Jüpiter'in ayı Io'yu ele alalım. Oldukça volkaniktir ve yüzeyinin altından kükürtlü lav fışkırtır. Dünya'nın küçük bir modeli olan bu uydunun, malzemeyi iç kısımdan yüzeye ve ötesine getiren yoğun bir volkanik aktivitesi vardır.
görsel
Enceladus.
Daha da uzakta, Satürn'ün uydusu Enceladus da volkanizma ile ilgili "gayzer" denen özelliklerine sahiptir. Dünya ve Io'da olduğu gibi, erimiş kaya ile püskürmek yerine, sulu buz kristalleri fışkırtır., Güneş Sistemi'nin uzak bölgelerine yayılmış, kriyo-volkanizma olarak da bilinen bu "buz volkanı" aktivitesinin çok daha fazla olabilir. Dünya'ya çok daha yakın olan Venüs'ün volkanik olarak aktif olduğu biliniyor ve Mars'ta da geçmişteki volkanik aktivitenin sağlam kanıtları var. Merkür bile tarihinin çok erken dönemlerinde volkanik patlamaların izlerini gösterir.
görsel
enceladus.
Aşağı katları deniz canlıları için yaşanabilir donmuş su taşıyor olabilir.
görsel
Jüpiter uydusu
Europa,Ay'dan biraz daha küçük olan Europa, esas olarak silikatlardan(silikon ve oksijen)
oluşur ve bir su-buz kabuğuna sahiptir.Muhtemelen içinde demir-nikel bir çekirdek vardır ve dıştan çoğunlukla oksijenden oluşan ince bir atmosfer ile çevrilidir
kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakasının altında bulunan okyanuslarına hiç güneş ışığı girmiyor.Suyun sıcaklığı ise sadece buz tabakasına yakını bölgelerde donma derecesinin hemen altında iken, daha derinlerde (20 km'den sonra) 5-6 dereceye kadar çıkıyor. Burada hayatın aktif olduğu düşünülen bölge ise, çekirdeğe yakın ve ısının birkaç yüz derece civarında olduğu sanılan bölgelerin çevresi. Buralarda, bizim okyanus tabanlarında olduğuna benzer bir hayatın varlığı olabilirdi. Çünkü güneş olmadığı ve canlılık bir enerji kaynağına ihtiyaç duyduğu için buz kabuğuna yakın ve orta bölgelerde gelişkin yaşam ummak hayalcilik olur. Burada yaşam varsa, sıcak su kaynaklarının bulunduğu çekirdek bölgesi çevresinde olmak durumunda. Burada ise, basınç bizim okyanuslarımızın en derin bölgelerinden onlarca kat daha yüksek.
görsel Yoğun bir organonitrojen pusu nedeniyle kalın atmosferi turuncudur.
Satürn uydusu titan,Titan, Satürn'ün en büyük uydusu ve yoğun bir atmosferi olduğu bilinen tek doğal uydudur. Dünya dışında, yüzeyinde kararlı sıvı bulundurduğu kanıtlanan 2. gök cismi olan Titan'daki büyük su kütleleri gibi görünen okyanusların, metan gazının sıvı hali olduğudur.

Titan, başka bir gezegenin uydusu olmasına rağmen, Merkür‘e eşdeğer büyüklüğü ve “şu kadarcık uyduda ne işi var” diye düşündüren; azot ve metandan oluşan atmosferi ile benzersiz. Şöyle ki, Güneş Sistemi’nde yer alan gezegenlerin yüzlerce uydusu var ve bunlardan bazıları Titan kadar büyük olmasına rağmen hiçbirinin içinde mevsimler yaşanan, yağmurlar yağan, rüzgarlar esen bir atmosferi yok. Hatta ve hatta, “ne güzel gezegenler” dediğimiz Merkür ve Mars’ın söz etmeye değecek bir atmosferi bile yok.

Üstelik Titan’ın atmosferi o kadar yoğun ki, yüzeydeki basınç dünyada olduğundan bile fazla. Peki, kütle çekimi sadece Ay kadar olan, bir manyetosferi bile bulunmayan ve üzerinde yaşam olmadığını düşündüğümüz bu uydunun nasıl böyle kalın bir atmosferi var? Şimdiye kadar Merkür ve Mars’ta olduğu gibi Güneş rüzgarlarının Titan’ın atmosferini silip süpürmesi beklenirdi. Oysa orada sapasağlam duruyor.

Bu duruma verilebilecek tek bir cevap var; Titan’ın atmosferi sürekli yenileniyor. Yani kaybettiği azot ve metanın yerine sürekli yenileri geliyor. Başka bir deyişle Titan, tıpkı Dünya gibi volkanik açıdan hala aktif, yahut yüzeyinde, atmosferdeki metanı yenileyecek bazı kimyasal, belki de biyolojik tepkimeler gerçekleşiyor. Böyle olunca, -180 derecelik yüzey ısısına sahip bu gezegende metana bağlı bir yaşam olup olmadığı gibi bir soru geliyor akla.

Bu arada belirtmek lazım; metan iyi bir sera gazıdır. Normal şartlarda metan olmasaydı Titan’ın yüzey sıcaklığının -200 santigrat derece civarında olması gerekirdi. fakat metanın yarattığı sera etkisi sonucu yüzey olması gerekenden 20 derece kadar daha sıcak, -180 santigrat derece. Atmosfer Güneş’ten gelen ısıyı hapsediyor ve Titan olması gerekenden daha sıcak bir hale geliyor. Bu hapsedilen ısı da, Titan’ın kendi içinde dengeli ve karmaşık meteorolojik faaliyetler göstermesi için yeterli oluyor..

Titan, uydusu olduğu Satürn‘e kütle çekim kilidi ile bağlı olmasına rağmen, düzenli olarak gece ve gündüzün yaşandığı bir yer. Yani, Ay nasıl Dünya’ya sürekli aynı yüzü dönük olarak dolanıyorsa, Titan da benzer biçimde sürekli bir yüzü Satürn’e bakar biçimde dolanıyor. Tabii günler ve geceler biraz uzun.

Titan'ın atmosferi, azot (%97), metan (%2,7 0,1), hidrojen (% 0,1-0,2) ve eser miktarda başka gazlar içerir.[9] Etan, diyasetilen, metilasetilen, asetilen ve propan gibi diğer hidrokarbonların yanı sıra; siyanoasetilen, hidrojen siyanür, karbondioksit, karbonmonoksit, siyanojen, argon ve helyum gibi diğer gazlar da bulunur.Hidrokarbonların, Güneş'in ultraviyole ışığı tarafından metanın parçalanmasından kaynaklanan reaksiyonlarla Titan'ın üst atmosferinde oluştuğu ve kalın turuncu bir duman üretmesidir.Titan, zamanının %95'ini Satürn'ün manyetosferinde geçirir, bu da onu güneş rüzgarından atmosferini korumaya yardımcı olabilir.

Merkür gezegeninden daha büyük bir uydudur.

Dünya'nın uydusu ay'dan da daha büyüktür.
Leona. Ardı kopasıca seri maçımı duman etti. Birde smurf'um diyor. Götü kopsun.