bugün

asıl ismi son fırt olan ama "son" kısmı çük kadar yazıldığı için dikkatlerden kaçan mizah dergisi.
cok cok kücükken babanin her carsamba eve getirdigi o zamanlar pek anlasilamiyan,sadece yavrunuzun sayfasi akilda kalan simdi kendilerine mizah dergisi diyenlerin yanina bile yaklasamiyacagi mizah dergisi. (bkz: 80 li yillarda cocuk olmak)
babanın küçük kız çocuğu için aldığı * ve "kitabın iyisi kötüsü olmaz" diyerek okutulmuş eğlenceli bir eserimizdi.
"hayvana benzeyen insanlar" kösesiyle takdirimi kazanmis mizah dergisi idi. lady dianayı yanılmıyorsam koyuna benzetmislerdi.*
ömürden bilinçli olarak eksiltilen nefeslerin herbiri.
(bkz: bi fırttan bişey olmaz)
(bkz: bi fırt versene)
Ön kapağın arkasındaki 'Yavrunuzun sayfası''yla çocuk aklımı dumura uğratmış mizah dergisi. Tarzan ve Arap Kadri, Kalemiti Ceyn, Stero Seyfi, Mamçakoğlu Cüneyt, Muhlis bey, Eray gibi kahramanlar vardı. En çok Tarzan ile Arap Kadri'yi severdim..
16 Mart 1976 yayın hayatına başlayan mizah dergisi. *
(bkz: fort)
(bkz: çarşaf)
Fırt (dergi), yayın hayatına Mart 1976'da atılan, Tekin Aral editörlüğündeki haftalık gülmece dergisi. isim babası, karikatürist Ferit Öngören'dir. Boyutu Gırgır'dan daha ufak olduğu ve bir çırpıda okunup bittiği için "Fırt" adını aldı.

Mizah dünyamıza "yavrunuzun sayfası" kavramını da kazandırmış olan Fırt dergisi, o dönemde Gırgır dergisiyle aynı kadroyu ve mekânı kullanarak çıkartılıyordu. Derginin Tekin Aral dışındaki ilk çizeri, o sıralar Gırgır'da da çizmeye başlamış olan Necdet Şen'dir. Daha sonra kadroya katılan Altan Erbulak (çizer), Halit Kıvanç (yazar), Müjdat Gezen ve Uğur Dündar (fıkra-fotoroman) ve Sezen Aksu (yazar) Fırt'ı kardeş dergi Gırgır'dan kısmen farklı, magazinel bir kulvara soktu.

Dergi, Tarzan, Kalamiti Jane, Superman gibi batı kaynaklı popüler kültür ikonlarından yararlanarak tiraj yakalama çabasına girdiyse de, hiçbir zaman Gırgır'ın satış başarısını yakalayamadı. Ama Behiç Pek ve Latif Demirci'nin yazıp çizdiği Tarzan'a sonradan eklemlenen Arap Kadri tiplemesi, bu çizgi banta yerel bir boyut kazandırdı.

1980'li yılların sonunda, kardeş dergi Gırgır'la birlikte Web Ofset grubunun patronu Haldun Simavi tarafından gazeteci Ertuğrul Akbay'a devredilen dergi, Aral kardeşlerin kontrolünden çıktı. Bir süre yayın hayatına eski telif işlerin basımı ve bilinen kalitesinden uzak yeni ekip ile giden dergi şu anda yayın hayatına devam etmiyor.

kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/F%C4%B1rt
Bildiğimiz Tarzan'dan esinlenilerek yaratılmış, o dönemin Türkiye'si koşullarında yaşayan bir orman, o ormanın Tarzan'ı, Ceyn'i ve sakinlerinden oluşan bir ekibin başına gelen olmadık hikayelerin konu edildiği çok keyifli bir seridir. Fırt dergisinde yayınlanmıştır.

Tarzan aslında serinin sahibi olmakla birlikte, düz özellikleri ile arka planda kalmış, serinin yardımcı karakteri olarak başlayan Arap Kadri ise ön plana çıkmıştır. Arap Kadri zaten serinin de mizah unsurudur. Göbekli, elinde tesbihi ve ayaklarında yumurta topuk ayakkabıları ile, üzerindeki ona oldukça bol gelen donu dışında bir şey giymeyen bir kişidir. Donunun kiri efsaneleşmiştir, hatta bir bölümünde o dönem deterjan reklamlarına çıkan Halit Kıvanç'ın, Arap Kadri'nin donunu temizleme çabaları bile boşa çıkmıştır.

Tekin Aral'ın ifadesine göre, Arap Kadri tipi o dönemlerde Üsküdar'da yaşayan, semtin kabadayısı olan Arap Yaşar adlı bir müteahhitten esinlenilmiştir. Ancak 50'li ve 60'lı yıllarda Adana'da yaşayan Arap Kadri isimli gerçek bir kabadayının varlığı da bilinmektedir.

Fırt dergisi Arallar'ın elinden çıktıktan sonra Arap Kadri ve Tarzan, başka çizerler tarafından çizilmeye devam etmiştir. Ancak tabii ki eski tadını yakalayamamıştır.

Kaynaklar:

- Vikipedia,
- Fırt Dergisi'nin muhtelif sayıları.
(bkz: bi fırt çeksene)
90'lı yıllarda eski sayıları ciltler halinde satılan efsanevi mizah dergisi.
Akla sümük getirir.
Yavrunuzun sayfası bölümüyle daha çocukken aklımızı başımızdan alan mizah dergisi.
sigara dumanı ölçme birimi.
yıllarca tekin aral'ın editörlüğünü yaptığı, 70 lerin ortalarından 80'lerin sonuna kadar yayın hayatını sürdürmüş ama asla bir gırgır olamamış dergi. bu derginin kapağının arka kısmında yavrunuzun sayfası diye efsane bir bölüm vardı. evet.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel