bugün

Eğer n > 2 bir tamsayıysa, xn + yn = zn denkleminin pozitif tamsayılarda çözümü yoktur. Dünyanın en büyük beyinleri üçyüz yılı aşkın bir süredir bu teoremi kanıtlamaya çalıştılar. en sonunda Haziran 1993 de teoremin kanıtlandığı duyuruldu. Andrew Wiles adlı bir matematikçi kanıtlamıştır.
(bkz: Pierre de Fermat)
x^n+y^n=z^n (n>2) olmak üzere her n değeri için (x,y,z) değerleri bulunamaz diyen teorem. teoremin çözülüp çözülemediği hakkında 2 iddia mevcuttur. buyur ediyorum:

teoremi fermat'in çözdüğü fakat evinin yanmasi ve kendisinin ölmesiyle sonuçlanan kaza sonucu teoremin cevabının uzun yıllar bulunamaması.

ikincisi ise fermat'ın notlarında teoremini ispatladığını ama o kağıdın üzerinde pek yer olmadığı için uğraşamayacağını yazması şeklindedir.

bu teorem seneler sonra* andrew wiles isimli dostumuzun çözümüyle ispata kavusmustur. düşündürücü olansa andrew abi tarafından teoremin fermattan çok sonra bulunan yeni kuramlarla ispatlandığı gerçegidir; yani ya fermat çok zekidir ve andrew abinin yaptığı yüzlerce sayfalik ispata gerek yoktur ya da fermat bu teoremi ispatlanamamış bir soru olarak matematik dünyasına bırakmıştır.

ve bu konuyla ilgili paris metrosuna şu cümlecik düşülmüstür:
fermat'nin son teoreminin çok basit ve kısa bir ispatını buldum..! ancak metrom geldi yazamayacağım.
teoremin ispatı 200 sayfacıktır. Simpsınların bir bölümünde arkada bir sayı verilmişti bu sayı hesap makinesiyle yapılınca fermatı çürütüyordu. Aslında hesap makinesi yuvarlıyormuş. Yani senarist çizgi filmde olsa güzel bir oyun oynamış izleyicilere
ingiliz matematikçi andrew wiles tarafından ispatlanmış teorem olmakla beraber sürece büyük katkı sağlayan japon matematikçileri de yad etmek gerekir.

(bkz: taniyama shimura konjektürü)
(bkz: yutaka taniyama)
(bkz: goro shimura)
pierre de fermat' ın 350 yıl kadar önce ortaya attığı son teorem, ispatlaması en zor matematik teoremi olarak kabul edilir.
andrew wiles, yedi yıl boyunca inzivaya çekilerek, bilgisayardan hiçbir şekilde yararlanmadan bu teoremi ispatlamıştır.
çalışmalarında bilgisayar taraftarı olmayan wiles, bilgisayar kullanmayı öğrenmenin ayrı bir beceri gerektirdiğini ve matematiğe vereceği zamanın önemli bölümünü çalacağını öne sürmüştür.