Olmasan olmazdık.
Şimdiki sahtekar yalancı hak yiyen siyasetçileri görünce değeri daha da anlaşılan devlet adamı, bu zamanlarda insan böyle mert, dürüst insanlara gereksinim duyuyor
Kıbrıs aklıma düştü yine.
Kıbrıs aklınıza düşerse, Rauf Denktaş ile beraber aklınıza düşecek adamlardan birisidir Fazıl Küçük.
Yeri uçmak olsun.
görsel

kıbrıs davasının büyük savunucusu vatan sever insan. bugün ölüm yıl dönümü. verdiği mücadele ile her zaman kendisini saygıyla anacağız. allah rahmet eylesin. evet.
(bkz: Dr Fazıl Küçük)
kıbrıs türk'ünün bugün ki mücadelesinin temel taşlarını atan lider. yattığı yeri nur eylesin. evet.
bugün ölüm yıldönümü olan kıbrıs türk'ünün bağımsızlık mücadelesi için hayatını adayan büyük insan. allah bir kez daha rahmet eylesin.
kıbrısın bağımsızlığı konusunda müthiş mücadele vermiş büyük insan, ayrıca denktaştan daha çok sevilmektedir kıbrıs halkı tarafından.
dr. fazıl küçük 14 mart 1906'da lefkoşa'da doğdu. liseyi bitirdikten sonra dar ül fünun tıp fakültesine başladı; fakat eğitimini yarıda kesip tıp eğitimini fransa ve isviçre'de tamamladı. 1937 yılında kıbrıs'a geri dönerek siyasete başladı. bir yandan da hekimlik mesleğini sürdürdü.

Dr. Fazıl Küçük, daha bir üniversite öğrencisi iken, Türk Maarifinin ingiliz müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar eden Kavanin Meclisi'nin Türk üyelerine karşı çetin bir mücadeleye girmişti. Dr. Fazıl Küçük, bütün siyasi hayatı boyunca, gayretlerini Türk okulları ile Evkaf idaresi'nin Türk halkına devredilmesi için, Sömürge Hükümeti'ni ikna etme üzerinde topladı ve sırasında onlarla açık mücadeleye girdi. 1943 seçimlerinin ardından 6 yıl lefkoşa belediye meclis üyesi olarak görev yaptı. zamanın tek türk gazetesi "söz"de yazdı. bu gazetenin kapatılması üzerine de kendi gazetesi "halkın sesi"ni yayınlamaya başladı.

18 Nisan 1943'te oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu (KATAK)'nun kurucuları arasındaydı. Daha sonra KATAK'tan ayrılarak, 23 Nisan 1944'te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi'ni (KMTHP) kurdu. Dr. Fazıl Küçük'ün partisi kısa sürede birçok yerleşim yerinde şubeler açtı. Parti programındaki ana hedeflerden biri de adanın Yunanistan'a ilhakını (ENOSiS) önlemekti.

Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955 tarihinde EOKA'nın Kıbrıs'ta kanlı terör eylemlerini başlatmasının ardından, Kıbrıs Türk halkının EOKA'ya karşı direnmek için Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KITEMB) adlı örgütü kurdu. Bu konuda, Rumlar tarafından tehdit edildi (Halkın Sesi Gazetesi sayı:3744-5 Temmuz 1955). Ardından örgütü sessizce dağıtırken, 1955 yılı Eylül ayında gizlice Volkan teşkilatını kurdu. Dr. Küçük, yine 1955 yılında Türkiye, Yunanistan ve ingiltere Dışişleri Bakanları arasında yapılan üçlü konferansı izlemek üzere, diğer iki Türk delege ile birlikte Londra'ya gitti. Bu münasebetle Londra'daki Kıbrıslı Türkler tarafından 4 Eylül 1955'te düzenlenen ve 5 bin kişinin katıldığı Trafalgar Meydanı'ndaki büyük mitingte bir de konuşma yaptı.

17 Şubat 1959'da Londra'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil etti ve iki gün sonra varılan anlaşmayı halkı adına imzaladı.Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarına göre Cumhurbaşanı "Rum" olurken, Cumhurbaşkan Yardımcısı ise "Türk" olacaktı. Kıbrıs Türk halkı onu bir kurtarıcı olarak gördüğünden 3 Aralık 1959'da rakipsiz olarak Kıbrıs'ın ilk Cumhurbaşkan Muavini seçti. kıbrıs barış harekatından sonra görevini rauf denktaş'a bırakmıştır. fakat yazarlık hayatını ve gazetesini bırakmamıştır.

Dr. Fazıl Küçük,1983 yılında kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'nin kurulması ile hayat bulmuş ve uğruna yıllarca savaştığı şeyin gerçek olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtmiştir. Ancak 15 Ocak 1984 tarihinde tutulduğu hastalıktan kurtulamayarak tedavide bulunduğu Londra'da, 78 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

fotograf: görsel
kıbrıs cumhuriyetken türk başbakan. türklerin haklarını savunan, hala kktc'de unutulmuyan bir başbuğ.