bugün

iyi ve kötü arasındaki farkı epeyce bir anlamış kişilerin doğru bir zannıdır.
doğrudur. zira faşizmde güçlü fikirlerin güçsüz fikirleri yemesinden öte maddi olarak güçlü insanların maddi olarak güçsüz insanları köle yapması ve bu doğrultuda yenmesi söz konusudur. aslan kendinden güçsüz hayvanı yemesi doğanın dengesi gereğidir. zira yemese aslanların nesli tükenmeye yüz tutarken ceylan gibi aslandan güçsüz hayvanlar çoğalacaktır. hayvanlar da insanlar gibi para karşılığı işte çalışıp parasıyla yiyeceğini alsaydı birbirlerini yemezlerdi; ama hayvanların dünyası farklı insanların dünyası farklı. hayvanların dünyasında bile bir denge vardır o düşünemeyen canlılar bile insanlardan daha adil bir yaşam sürüyor. ve bu da kişide aslında hangi canlı türünün düşünemediğini düşünmeye sevk ediyor. tabi düşünme yetisini kullanabilen kişiler için, sen telaşlanma.
sanrı değil, su götürmez gercektir. faşizmin nasıl hayvanlaştırdığını ortaya koyar, ne var ki insan olmak başka bir erdemdir, insanı hayvanlar aleminden ayıran özelliklerin bulunuyor olması, aslanları, zebraları son tahlilde bir hayli tedirgin de etmiştir.
fasizm'in kötü olduğunu sanmak yanlıştır. doğru olan faşizmin kötü olduğuna emin olmaktır. sanıyorum değil eminim faşizm kötüdür olması gerekir düşüncenin.
(bkz: zembra)
"faşizm faşistlere uygulandığı zaman yararlıdır." olarak düzeltilmesi gereken düşüncedir. faşistlerin hakkından ancak faşizm gelir çünkü bir tek o dilden anlarlar.
parayla akıl elde edebileceğini sanan kişiler için yanlıştır.

zeki insanlar kendisinden daha az zekaya sahip insanları kontrol etmez; zengin insanlar kendisinden fakir insanları kontrol etmek ister. ve bu doğanın gereği değil zengin insanın parası var diye kendini zeki sanıp, yine kendisini lider yapma, eşsiz olduğunu hissettirme çabasındadır. ayrıca parayla zekilik doğru orantıda değildir. eğer doğru orantı da olsa bedenleri toprak olmuş ama kendileri ve fikirleri ölümsüz olan kişilerde zengin olurdu veya sen bu kişilere zeki değil diyorsun. asıl ermiş kişiler parayı takmaz ihtiyacı olan kişilere dağıtır çünkü adam farkındadır ki para kağıt parçasından başka bir şey değil. ona değer verip, paraya tapan kişiler onu kağıt parçası olmaktan çıkartıyor.
faşizm, tek bir karizmatik lider etrafında birleşen kitlelerin, sonsuz itaat, korku, ve radikal politikalarla yönetilerek, diğer tüm toplumsal örgütlerin (özellikle siyasi partilerin) etkisiz hale getirilerek, bunun yanında devlet içerisindeki demokratik kanalların kitlenerek, sözümona vatandaşlara çıkış yolu ve alternatif bırakılmadan, bir devletin yönetilme şeklidir.

bu çıkarımın yapılabilmesi için convers giyen komünist veya banka taşlayıcısı olmak gerekmemektedir. siyasi ideolojilerle ilgili yapılan yorumların bir gerekçesi ve kaynağı olmalıdır.

bugün dünyada gerçek anlamda yaşanmış tüm faşizm örnekleri şu anda sağlıklı bir biçimde hayatta olmamakla beraber , tarih ve siyaset yazınında da önemli bir yer edinememiştir. bunun için japonya, almanya, portekiz ve ispanya örnekleri incelenebilir.

ha isteyenler için;

birsen örs çağdaş siyasal ideolojiler *
başlıkta hata var, modlar düzeltene kadar bilinçli bir yazar olarak doğru adresi gösteriyorum:

(bkz: faşizmin kötü olduğunu bilmek)
otoriter ve totaliter bütün rejimler peşin kabul olarak kötüdür ve bu sistemlerin kötü olduğunu sanmak yetmez, emin olmak insanlığını lehinedir.
kendini, egolarını tatmin etmek isteyen kişilerle ilgisi olmayan kişilerin düşüncesidir.

faşizm kendi ezdiği kişilere, ülkerlere sövmekle veya o ülkelere eksik yanlarını göstermekle(ki hiçbir alakası yok) iyi bir yönetim biçimi olabiliyorsa. ben de faşizmi savunan bir kişiye her gün "aptal" vb. kelimeler kullanarak zeki olduğumu ispatlayabilirim.