bugün

bir cocuk masalidir. bu masalda sozunde durmanin onemi anlatilmaya calisilmakatadir. olaylar kisaca su sekile gelismektedir; koyun birini fareler basar, halk caresizdir. derken uzak ulkelerden bir fare mutehassizi gelir. kavaliyla fareleri uzaklastirabilecegini soyler. ancak adamin hizmet bedeli cok yuksektir. halk, adamin sartlarini kabul eder. adam sozunde durarak fareleri temizler. ucretini isteyince, donek koyluler odeme yapmaz. uzman, bunun uzerine kavaliyla koyun butun cocuklarini buyuler ve kacirir. ahali, cocuklarini bulamayinca parayi odemeye mecbur kalir. parasin alan uzman cocuklari serbest birakir.
almanyadaki küçük kasaba hammelnde gecen masaldır.
gerçek bir yanı olan masal. Ortaçağ'da bilgelerin (o çağda cadı ve büyücüler) arkadaşları oldukları için kötü anlam yüklenen kedilerin de hoş görülmeyip uzaklaştırılmaları nedeniyle köylerin fareler tarafından istila edilmesi sık yaşanan durumdu ve köylüler fare avcıları tutarlardı.

ikincisi, 1200'lü yıllarda hamelin'den yüzden fazla çocuğun gittiği bilinmektedir. aynı olay avrupa'nın bir çok yerleşim yerinde de yaşanmıştır. ancak bunun sebebi masallık değil, oldukça çirkin bir gerçekti; bu çocukların bir kısmı "çocuklar haçlı seferi"ne katılmış, diğerleri de yeni yerleşim merkezleri kurulması için doğdukları yerlerden alınmışlardı. Hamelin'dekilerin başına gelenler tam olarak bilinmemekle birlikte, her halükarda çocuklarını gönderen ana-babaların hissettikleri suçluluk duygusu ile suçu kaval çalan bir adama yüklemeleri daha mantıklı görünüyor. çünkü masalın 1300'lü yıllarda söyleniş biçiminde kaval çalan adam sadece kaval çalan adammış, fare avcılığı hikayesi yüzyıllar sonra eklenmiş. (wolfgang Mieder, Tradition and Innovation in Folk Literature, 1987)
iki adet önemli mesaj içerir:
1. söz verince durmanın önemi
2. paranın önemi
müjdeler olsun ki çanakkale'li imiş.

http://tinyurl.com/adu7z6
tipik güzel çocuk masalıdır.
(bkz: fareli köyün kalaycısı)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar