bugün

her kişinin aslında yapmak istediği eylemdir. bazıları zaten bilir. ama farklı bir müzik aletine yönelebilir. ben keman ve piyano çalmak istiyorum, kurslara yazıldım şimdiden.
Olmeden once yapilacaklar.
Çok istediğim ve gerekirse kurs parasına kıyıp bu sene yapacağım şeydir. Merak ettiğim ise hiç enstrüman çalmamış biri 2 entrüman kursuna birden gidip 2 ayrı enstrüman öğrenebilir mi? piyano ve keman ikilisini?
piyano insanı 10 km öteye götürüyor. diğer insanlar yanında fikir üretmeye korkar hale geliyorlar. piyano çalmanı şiddetle tavsiye ederim, beyin loblarını çalıştırır ve zekanı inanamayacağın ölçüde geliştirir.
Enstrümana ne seviyede değer verirsen o derece karşılığını alırsın. Kimi zaman 12 saat, günlerce, haftalarla çalışırsın. Enstrüman bir disiplindir. Hobi olarak çalacaksanız bile günde minimum 2 saat ayırmalısınız.
Ben okulu kazanmadan önce yıllarımı verdim. Zaten türkiye de gireceğim okul sayısı ikiydi, onunda kontenjanları 3-5 aralığıydı. Kolay bir iş değil başlamadan önce maymun iştahlı olup olmadığınızı sorun kendize.
düzenli çalışmayla zor değil. davul gibi zor bir enstrüman bile bir senede öğrenilebiliyor..
yetenek isi olmaktan ziyade emek isidir. artik hakkaten Luca Stricagnoli dinleyince adam yetenekli be demek yerine, en az 10-15 yillik bir emek görüyorum, emegine asiri derecede saygi duyuyorum. müzik de tipki mühendislik, sosyal bilimler vs. gibi hayat boyu okunabilen bir sey ve insanlar buna hayatina veriyor. o yüzden enstrüman calmaya basladigimda kafamda yer alan ay acaba 1 senede gitar ögrenebilir miyim, ne zaman sarki söyleyerek gitar calabilcem acaba gibi sorulari bosverdim. asagi yukari hergün 15 dk- 2 saat arasi yogunluguma ve keyfime bagli olarak gitar ögrenmeyle mesgul oluyorum. hani hayat icin denir ya Hayat bir varış noktası değil, bir yolculuktur diye, bence bu enstrüman calmakta da böyle. önemli olan cabalamak, ilerlemek ve bunu yaparken anin keyfini cikarmak.

enstrüman calmak isteyenlere önerim ilk önce deneme yanilma yoluyla sevdigi calgiyi bulmasi. bunun icin de internet siteleri iyi oluyor. ben ilkin ukulele aldim, sesini cok seviyorum ama kucagima alinca hic calismak istemiyordum o yuzden onu geri verip gitar aldim. iyi ki de öyle yapmisim. ikinci olarak da direkt akor ögrenmek yerine, parmak alistirmalari ile baslayip parmak kaslarini güclendirmeleri. sabirli olun, karsiligini alacaksiniz. ücüncüsü de eger asiri cok vaktiniz yoksa baslangicta sadece bir enstrümana odaklanmaniz.hem dekor olur hem arada eglencesine calarim diye melodika aldim. gitardan ona firsat gelmiyor *

son olarak da hicbir sey icin gec degildir. sokrates´in su hikayesiyle bitireyim Sokrates, idama mahkûm edildikten sonra, hapisteyken, flüt çalmayı öğreniyormuş. Birisi ona, bu ne isine yarayacak ki, diye sorduğunda, ölmeden önce flüt çalmayı öğrenmiş olmaya diye cevap vermiş.
yeri gelince uğraştığınız parçanın 10-20 saniyelik belli bir kısmını çalabilmek için en az 1 saatinizi vermeyi göze almak demektir. Sinir krizleri geçirmektir, tam oldu derken içine edip yeniden başlamaktır. Kalıpları akşam çalıp sabah uyanınca unutmak demektir. Birkaç gün, birkaç hafta sonra enstrümana bile bakmadan akıcı çalabildiğinizde ise emeğin karşılığını almaktır.

basit ezgiler, 4 akorluk pop şarkıları vesair seviyelerini geçenler ne demek istediğimi anlayacaktır.
müzikaliteyi ön plana almazsak. beyin-göz-el hatta ayak koordinasyonunu sağlayarak, zekayı geliştirdiği söylenebilir. ama bu yeni öğrenilen her şey için geçerlidir. bir enstrüman çalıyorum demek için, estetik ve müzikal anlamda güzel tınılar çıkarabilmelisiniz. ama özellikle pianoyu aptallar bile çalabilir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar