bugün

Eleştirinin haklılığı, muhatabında yarattığı olumlu etkiyle ölçülmeli. Birinin bedeninde sigara söndürür gibi cümleler kurmak eleştiri değildir. insafsızlığın sonu insansızlıktır.
(bkz: Ahmet Mümtaz Taylan)
birşeyin daha güzel olması, daha ileri gitmesi için eleştirilen konuyu veya kişiyi bilen kişilerin yaptığı bir çeşit değerlendirme.
ağrı ile aynı işi görür... çünkü ağrı vücuttaki arızaların habercisidir...
en çok kullanılan yöntemdir.işe yarıyor yada yaramıyor olmasının toplum açısından hiç bir önemi yoktur. takdir ve iltifattaki cimrilikle ters orantılıdır.
''kompleks'' ile çok yakın arkadaşlık içinde olduklarından, duyduğunuz anda; baş edemiyeceğiniz kadar acımasız ve gerçek dışıdır.
eleştiri; yağmur gibi, bir insanı köklerine zarar vermeden besleyecek kadar nazik olmalıdır.

eleştiri yapmanın da bir adabı üslubu var.
ne yazık ki insanlar eleştiri ve hakaret etmeyi birbirine karıştırıyor, düşünce özgürlüğü kılıfı altında hakaret ediyor ve buna eleştiri diyor.
Cengiz Gündoğdu'nun insalcıl yayınlarından çıkan kitabı.
Size soruyorum. Bir düşünün bakalım. Bilinçsizce neleri alkışladınız şimdiye dek. Kaç tapon sanatçıyı baştacı ettiniz. Sanatı, bu derkeye düşürdünüz. Kaç kişiyi, alkışlaya akışlaya ülkenin başına getirdiniz. Kaç kişi, sizin alkışlarınızla güzel yaşama umudunuzu yerlebir etti.
Son söz sana sevgili okur. Her türlü alkışı kuşkuyla karşıla. Alkışın seni allak bullak etmesine, eleştiri yeteneğini körletmesine izin verme.
Şunu hiçbir zaman unutma. Alkışlayan sorumludur. *
eleştiri, karşıdaki kişinin moralini bozmakla kalmaz, eleştiriye sebep olan durumu da düzeltmez. çünkü insan her zaman kendine göre haklıdır. kimse haksız olduğunu kabul etmez. eleştiri hiçbir şeye çözüm olmadığı gibi karşıdaki kişiyi de kendini savunma zorunluluğuna taşır.
olumlusu guzeldir.
"ELEŞTiRi NE DEĞiLDiR?

1) Eleştiri beğenmediğini ifade etmek değildir.
2) Eleştiri karşıtlık belirtmek değildir.
3) Eleştiri karşı çıkılamaz bir değer, bir tür erdem değildir.
4) Eleştiri, yaptığınızı zannettiğiniz zaman size gık çıkarılmaması gerektiğini sandığınız bir tür 'kutsal' eylem değildir.
5) Eleştiri her zaman ve zeminde olmazsa olmaz değildir.

Peki, eleştiri nedir?
'Elemek-elden geçirmek' kökünden gelmesi hasebiyle eleştiri, mevcut olanı belirli aklî ilkeler ışığında gözden geçirmektir. Eleştiri amaç değil, araçtır. Amaç gerçektir. Gerçek ise, şu ya da bu boyutuyla, hangi anlamında alırsanız alın, eleştiri götürmez, eleştiri gerektirmez, ona varılınca artık eleştiriye ihtiyaç kalmaz. Eleştiri ona (gerçek) giden yoldaki araçlardan sadece birisidir. Ve son madde:

6) Eleştiri, 'vıdı vıdı yapmak' değildir. "
eleştiri, var olan bir durum üzerine yapılan olumlu veya olumsuz görüş bildirme durumudur. bu, kimi zaman teknik bir konuda olup bilimsel anlamda gelişmeyi ve ilerlemeyi teşfik edebileceği gibi edebiyat alanında veya hayatın tam içinde bireylerin karakterlerine ve davranışlarına da yöneltilebilir. her daim tek amacın karşı tarafın kendini ve fikirlerini daha iyiye taşımasına yardımcı olmak olması gerekmektedir yapıcı bir eleştiri için. çünkü: (bkz: hakaret ve eleştiri aynı şey değildir)
Gereksiz eleştiri, ya çekememezlikten ya da gizli hayranlıktan kaynaklanır.
(bkz: hiciv)*
(bkz: taşlama)*
(bkz: tenkit)*
(bkz: yergi)*
(bkz: kritik)
başbakanın asla tahammül edemediğidir.
Kendini eleştiribilen kişi,herkesi eleştirme hakkına sahiptir.
ne yazık ki türk milletinin bilemediği (hele ben hiç bilemem) bir şey. ulan kimi eleştirsek suç ne yapalım koyun mu olalım? gelene gidene eyvallah mı çekelim. kimsenin mi eleştirilecek yönü olmaz.