bugün

iki katlı olarak koğuş sistemine göre inşa edilmiş olan bu cezaevleri oda sistemine dönüştürüldükten sonra 2, 4, 6, 8 ve 10 kişilik odalar elde edilmiş olup, her odanın müstakil bir havalandırması mevcuttur. ilk kısmının üst katı idareye ait olup, alt katlar yemekhane, üst katlar ise yatakhane olarak kullanılmaktadır. 80 kişilik müşahade bölümü, tam teşkilatlı mutfak, soğuk hava deposu, çamaşır ve çamaşırhane, berber, hamam, özel ziyaret yerleri, mescit, konferans salonu ve iş atölyeleri bulunmaktadır. son yıllarda müşahede kısımlarında tadilat yapılarak yeni küçük oda tipi koğuşlar da elde edilmiştir. e tipi cezaevlerinin normal kapasitesi 600 kişi olup lüzumu durumlarında ilave ranzalarla kapasitesi 1000'e kadar ulaşabilmektedir. e tipi cezaevlerinde çocuk ve kadınlar için de ayrı bölmeler, jandarma için de müstakil yer mevcuttur. kurum kaloriferli olup, ana bina içerisinde üç adet lojmanı vardır.
dizilerde görülen koğuş sisteminin aksine, bu koğuşlar iki katlıdır. üst kat yatakhane olarak kullanılır, alt kat ise yemek yemek, sosyal yaşamın sürdürülmesi aktivitelerini içeren kattır. Türkiye'de en çok bulunan cezaevi tipidir aynı zamanda.
Türkiye'de en çok bulunan, toplam mahkum sayısının önemli bir bölümünü barındıran eski tip cezaevidir. Bir malta ve her iki yanda ara maltalarıyla sırt sırta vermiş 2 büyük E harfini andırmasından dolayı bu adı almıştır.