bugün

zamandır. çünkü uzay üç boyutludur. aynı zamanda uzaydaki bir noktada birden fazla cisim bulunamaz. eğer bulunması gerekiyorsa bu durumda zamanın değişmesi gerekir. bu durumda da yeni bir boyut olarak zaman karşımıza çıkar.
98'de kanal 7'de yayınlanan gerçek kesit tarzı program.
(bkz: besinci boyut)
insandan daha ustun irklarin ya$adigi iddia edilen (bkz: extraterrestrial) boyut.farkli bir bilinc seviyesi.ornek verirsek: hayvanlar 2.boyutta ya$ar, insanlar ise 3.boyutta.aradaki fark bilinc farkidir.3 ve 4. boyutlar arasindaki bilinc farkida insan/hayvan farki kadar dramatikdir.
şu an kanal d de yayınlanan anlamsız ötesi film. peki bu kadar anlamsız bir filmi neden izliyorum? çünkü tvnin kumandası bozuk kalkıp kapatamıyorum.
bir teoreme göre insanlar 3. boyutta yasadığı için bir üst boyut olan 4. boyutu algılayamaz.**
Bazılarının "Gölge" diye adlandırdığı boyut, hatta bazen "Olum bu Pes11 4 Boyutlu!" gibi cümlelere maruz kaldığımda oldu. Hatta çok sevgili kuzenimin "Einstein boyut atladı o yüzden öldü" diyerek kafama soktuğu boyut kavramının 4. aşaması. Nasıl bir boyuttur kimse bilemez. Belki Einstein biliyodur ama malumunuz adam rahmetli oldu.
ilk üç boyutun var olması için gereken boyuttur. üç boyutlu bir nesnenin boyutlarını algılamak, gözlemlemek ve üç boyutlu olduğunu görebilmek için ufacık da olsa bir süre gereklidir. bu da zamandır.
insanoğlunun henüz çözemediği birkaç fantastik konudan biri. kimisi zaman olarak nitelendirirken buna karşı çıkanlar da var. derler ki zaman zaten üç temel boyutun (en-boy-yükseklik) ayrılmaz bir parçasıdır. zaman olmasa bu üç boyuta sahip olan nesne bir an için var olur ve sonra yok olur. zaman sayesinde nesne süreklilik kazanır.

bu dördüncü boyut her neyse uyku, ölüm veya ruhla bir ilgisi var gibime geliyor. yani bilinçli olarak değil de trans halinde algılama şeklimiz değiştiğinde kavrayabilirmişiz gibime geliyor. hatta uyuşturucu maddelerin illegal olma sebebi bile buysa şaşırmam.

meraklısı için konuyla ilgili birkaç video:
(bkz:
http://www.youtube.com/watch?v=ta-HwCnUOeI)
(bkz: http://www.youtube.com/watch?v=qwABrtnXiDU)
3 bouyutu gecince solda.
(bkz: temel sanat eğitimi)
(bkz: samanyolu tv standup show)
4. Boyutun zaman olduğunu idda eden bilim adamları var. Ancak 4. Boyutun ne olduğundan ziyade 4. Boyuta nasıl geçebiliriz ? Genel olarak bu soru üzerinde duruyorlar. Aslında 4. Boyutun varlığı , izafiyet teorisi , paralel evren , kara delik , ışık hızı ve bütünüyle uzayın tamamı kavramlarından herhangi birine ulaşarak açıklanabililir. Bu yazdığım kavramların hepsi birbiri ile bağlantılıdır.

Ancak benim anlamadığım kısım bilim adamlarının bu konu için rüyaların üzerine hiç gitmemesidir. Rüyalar Einstein'in izafiyet teorisini tam olarak açıklıyor. Zaman yaşadığınız dünyada ve rüyada birbirinden farklı geçiyor. Bir saniyede rüya da bütün bir günü yaşayabiliyorsunuz. Ve izafiyet teorisi dışında paralel evren teorisini de destekler nitelikte. Yani yer yüzünde yaşanan ve yaşanacak olan her şeyin aslında aynı anda yaşadığını idda eden bir teori. Örnek olarak , şuan 1. Dünya ve 2. Dünya savaşı yapılıyor. Einstein atomu parçalıyor ve siz dün ne yapıyorsanız onu yapıyorsunuz. Ve bunların hepsi bizim 3 boyutun içerisinde ulaşamayacağımız paralel evrenlerde gerçekleşiyor. Fakat rüyaların varlığı paralel evreni destekler nitelik de. Aslında gelecekten haber almıyor paralel evren de yolculuk yapıyıyor olabiliriz.
(bkz: minkowski uzayı)

Kurama göre uzay 3 boyutlu değil 4 boyutlu matematiksel yapıdır. 4. Boyutsa zamansal boyuttur.
beşinci boyut vardı birde,

bir zamanlar izleyip imanlanıp ağlarlardı izlerken.

sonra stv'yi basıp kayyuma atadılar.

garip.
14 15 yaşlarında evren, tanrı ve tanrının yaratış şekliyle ilgili düşünceleri filtrelerken bir gün tuvalette vücudumun yapısını, hava boşluğunu, zaman karmaşasını, atomların bir araya gelişini düşünüp kolumu ağırçekim samuray kılıcı gibi sallayayaraktan "neden kolumun ardın da kalan izlerini göremiyorum ki?" algısızlığıyla beni düşünce boyutunda bir üst seviyeye çıkarmıştır 4. Boyut. Heh onca sene düşündükte noldu sonuç olarak bilemeyizden ileri gidemeyip yaşasın agnostisizm dedik. (bkz: Tanrının formülü)
uzayla girift bir yapıya sahip olan zamandır.
Görme, dokunma, duyma ile gerçekleştirilen şeylere soyut deyip aslında onların da birer his olduğunu göz ardı etmek saçmalıktır. O halde 4. Boyuta zaman demek saçma olmaz, hissedilen gerçek bir şey sonuçta.
hareket mi? zaman mı?
görsel