bugün

çalışan kadın işçilerin, doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta kullandıkları izindir.
erkeklerin de alabildiği izindir, eşi doğum yapan erkek bu sebeple izin alabilmektedir.

hatta hoş bir anım da vardır... lisede izinli ve görevli hocaların isimlerinin yazılı olduğu panoda erkek bir hocamız "doğum izinli" olarak yazılmıştı.
yıllık izin rapor cart curt derken 5 ayı bulan * dişi organizmalara has izin çeşidi. son zamanlarda özel şirketlerde * yöneticilerin bayan personele çok sıcak bakmamasına neden olmaktadır. artık çoğu yönetici evlilik arefesinde olan ya da yeni evli bir kadını işe almaktansa erkek personelle çalışmayı uygun görüyor. *
dogmak icin gereken izindir.
almanya ve isveç'te 47, norveç'te 44, yunanistan'da 34 hafta imiş.
kadınlar genellikle doğumdan sonra ay olarak kullandığı izindir.

eğer doğum öncesi sancısız ve sağlıklı geçiyorsa doğum öncesi olan 2 aylık izni doğum sonrasına bırakmak bencede daha mantıklı olacaktır.
ing. maternity leave
4857 sayılı iş kanunu madde 74 ile düzenlenmiştir, ayrıntıları şöyledir.

1-doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 haftadır. bu izin "ücretlidir"
2-çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz vs.) doğum öncesi süreye 2 hafta daha eklenebilir.
3-annenin sağlık durumu el veriyorsa doktor raporuyla doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışılabilir, ama bu kesinlikle işverenin inisiyatifinde değil annede ve tabi ki doktordadır.
4-eğer doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışılmışsa doğumdan önce kullanılmamış olan 5 hafta doğum sonrasındaki izine eklenir. böylece her halükarda 16 haftalık doğum izni kullandırılır. bu 16 haftalık süre ücretli olduğundan dolayı yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınır.
5-hamilelik süresince kontroller için ücretli izin verilir.
6-gerekli görülürse doktor raporu ile hamile kadın daha hafif işlerde çalıştırılır ve bu sebepten dolayı ücretinde eksiltme yapılamaz.
7-ayrıca kadın işçilere 1 yaşının altındaki çocukları için günlük 1,5 saat ücretli süt izni verilir. anne, bu sürenin kullanımını kendisi belirler (kaça bölüneceği ve hangi saatler arasında olacağı gibi).
8-16 (ya da 18) haftalık ücretli iznin ardından eğer anne isterse 6 aylık ücretsiz izin kullanabilir. bu izin işverenin inisiyatifinde değildir ve işçi eğer isterse vermekle yükümlüdür. ancak bu izin ücretsiz olduğundan yıllık izin hesaplamasında dikkate alınmaz.
sene başında 24 hafta olacak diye çalışan kadınları sevindiren ama iş güç yoğunluğu! sebebiyle yeni yasama yılına kalan oradan da seçim yatırımına dönüşecek olan sigortalı çalışan hamile kadınların temel hakkıdır. detay için bakılabilir: ssk-sorgulama.org/dogum-izni.html
babaların özel sektörde yararlanamadığı izindir.
pozitif ayrımcılıktır. evet
4857 sy iş kanunu;

MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. (2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.

Özetle s.ke s.ke verirler o izni. Bu süreler dışındakiler ücretsiz izin olup insiyatif dahilindedir.